Mikä on debit kortti?

Debit kortti on maksukortti, joka veloittaa rahaa suoraan tililtäsi. Se poistaa tarpeen käteiselle tai fyysisille shekeille. Debit korttia voi käyttää ostosten tekemiseen tai rahan nostamiseen pankkiautomaatista. Debit kortit ovat yhdistetty pankkitiliisi eivätkä liity luottoon tai velkaan. Joissakin tapauksissa niiden käyttö voi edellyttää henkilökohtaista tunnuslukua (PIN).

Vaikka debit kortit tarjoavatkin kätevyyttä, niiden käytöstä voi aiheutua joitakin kuluja, kuten pankkiautomaatin käyttömaksuja, tilin riittämättömyydestä aiheutuvia maksuja, ylisuuria luottoraja ylitysmaksuja sekä ulkomaan käyttömaksuja.

Debit kortit eroavat luottokorteista siten, että ne käyttävät omia varojasi eivätkä tarjoa yhtä paljon etuja ja suojaa. Huolimatta rajoituksistaan debit kortteja kuitenkin pidetään turvallisempina kuin käteinen eivätkä aiheuta velkaantumista. Niiden saaminen on myös helpompaa kuin luottokorttien, ja ne ovat paremmin saatavilla myös huonon luottotilanteen omaaville henkilöille. Tärkeää kuitenkin on, että debit kortin käytöstä aiheutuvat kulut rajoittuvat käytettävissä oleviin pankkitilisi varoihin.

Miten debit kortti toimii

Debit kortti toimii siten, että kun teet ostoksen tai nostat rahaa pankkiautomaatista, maksu veloitetaan suoraan pankkitililtäsi. Kun maksat ostoksesi kaupassa debit kortilla, maksupääte välittää maksun tiedot pankille, joka vahvistaa maksun ja veloittaa tililtäsi oikean summan. Debit kortissa on yleensä myös turvakoodi, joka on sarja numeroita tai kirjaimia, ja jota käytetään ostoksen vahvistamiseen.

Debit kortissa on yhteys pankkitiliisi, joten sen käyttö onnistuu ainoastaan silloin, kun tililläsi on riittävästi varoja. Tämä tarkoittaa sitä, että et voi käyttää korttia yli varojesi tai ylittää pankkitilillä olevaa saldoa. Debit kortit voivat myös sisältää varkaudenesto-ominaisuuksia, kuten turvakoodin, joka on tarpeen korttimaksun suorittamiseksi. Lisäksi, jos debit kortissa on langaton ominaisuus (esim. lähimaksu), voit maksaa ostoksia helposti ja nopeasti vain lähettämällä kortin maksupäätteen lähelle.

On tärkeää huomata, että debit kortti ei liity luottoon tai velkaan, vaan se käyttää suoraan omia käytettävissä olevia varojasi pankkitililtäsi. Tämän ansiosta debit kortin käyttö estää sinua velkaantumasta ja tarjoaa selkeän kuvan taloudellisesta tilanteestasi. Kortin käyttö voi kuitenkin aiheuttaa joitakin kuluja, kuten pankkiautomaatin käyttömaksuja tai ulkomaan käyttömaksuja, joista on hyvä olla tietoinen.

Debit kortin toiminta perustuu siis nopeisiin ja turvallisiin tapahtumiin, jotka mahdollistavat sinulle helpon tavan maksaa ostoksesi ilman tarvetta käteiselle tai luotolle.

Debit kortin käyttökulut

Debit kortin käyttöön liittyy erilaisia kustannuksia, joista on hyvä olla tietoinen. Vaikka debit kortti ei veloita korkoja tai lisämaksuja luoton käytöstä, se voi kuitenkin aiheuttaa muita maksuja. Tässä on joitakin yleisiä debit kortin käyttökuluihin liittyviä seikkoja:

1. Pankkiautomaatti (ATM) käyttömaksut: Kun nostat rahaa pankkiautomaatista debit kortilla, jotkut pankit saattavat veloittaa sinulta pientä käyttömaksua. Tämä maksu voi vaihdella pankkien välillä ja myös automaattien omistajien välillä. On hyvä tarkistaa oman pankkisi käyttömaksujen politiikka ja välttää käyttämästä muiden pankkien omistamia automaatteja, mikäli haluat välttää ylimääräisiä maksuja.

2. Ulkomaan käyttömaksut: Jos käytät debit korttia ulkomailla, saattaa syntyä lisämaksuja. Tämä johtuu siitä, että useat pankit perivät pienen prosenttiosuuden tai kiinteän summan kansainvälisistä debit korttiostoista tai nostoista. On suositeltavaa tarkistaa oman pankkisi ulkomaan käyttömaksujen politiikka ennen matkalle lähtöä, jotta et joudu yllättävien maksujen kohteeksi.

3. Riittämättömät varat ja ylittävät käyttömaksut: Jos yrität tehdä ostoksen tai nostaa rahaa debit kortilla ilman riittäviä varoja tililläsi, saatat joutua kohtaamaan riittämättömät varat maksun. Näissä tapauksissa pankki voi periä sinulta maksun puuttuvien varojen kattamisesta tai jopa lisämaksun. On tärkeää pitää huolta, että tililläsi on tarpeeksi varoja ennen debit kortin käyttöä, jotta vältät nämä lisäkustannukset.

4. Muut maksut: Lisäksi debit korttiin saattaa liittyä muita maksuja, kuten kortin vuosimaksu tai lisäpalveluja koskevia maksuja. Nämä maksut vaihtelevat pankkikohtaisesti, joten on hyvä tarkistaa oman pankkisi hinnastosta nämä mahdolliset kustannukset.

Vaikka debit kortin käyttöön liittyy tiettyjä kustannuksia, on tärkeää muistaa, että kortti mahdollistaa helpon ja turvallisen maksamisen sekä tarjoaa tasapainoisen taloudellisen tilanteen. Ennen debit kortin käyttöä kannattaa ottaa selvää oman pankin maksupolitiikasta ja välttää ylimääräisiä kustannuksia tekemällä tietoisia valintoja kortin käytössä.

Debit kortti vs. luottokortti: Mikä on ero?

Yksi tärkeä asia, jonka on hyvä ymmärtää, on debit kortin ja luottokortin välinen ero. Vaikka molemmat kortit ovat maksuvälineitä, niiden toimintaperiaate ja ominaisuudet eroavat toisistaan. Tässä on lyhyt vertailu debit kortin ja luottokortin välillä:

Debit kortti:
– Käyttää omia varoja: Debit kortti käyttää suoraan pankkitililläsi olevia varoja. Kun teet ostoksen debit kortilla, rahat veloitetaan välittömästi tililtäsi.
– Ei velkaa: Käyttäessäsi debit korttia et joudu velkaantumaan, koska maksat ostokset omilla varoillasi.
– Rajoitetut edut: Debit kortilla ei yleensä tarjota samanlaisia etuja tai bonuksia kuin luottokorteilla. Esimerkiksi matkavakuutus tai kanta-asiakasohjelmat ovat yleensä luottokorteissa.
– Helposti saatavilla: Debit kortti on yleensä helpompi saada kuin luottokortti. Se voi olla hyvä vaihtoehto niille, joilla ei ole luottotietoja tai niille, joilla on huono luottohistoria.

Luottokortti:
– Käyttää lainattuja varoja: Luottokortilla tehdessäsi ostoksia, käytät lainattua rahaa kortin myöntäjältä. Sinun tulee maksaa lainattu summa takaisin sovitulla aikataululla.
– Velkaa ja korkoja: Luottokortin käyttö tarkoittaa velkaantumista. Mikäli et maksa koko velkasummaa eräpäivään mennessä, sinulle saattaa kertyä korkoja.
– Tarjoaa etuja: Luottokortit usein tarjoavat etuja, kuten matkavakuutusta, bonuksia, pisteitä tai alennuksia. Lisäksi luottokortit voivat tarjota parempaa kuluttajansuojaa tietyissä tilanteissa.
– Rakentaa luottokelpoisuutta: Onnistunut luottokortin käyttö voi auttaa sinua parantamaan luottokelpoisuuttasi. Hyvä luottokelpoisuus voi olla tärkeä tekijä tulevissa luottohakemuksissa, kuten asuntolainoissa.

On tärkeää huomioida, että jokaisella kortilla on omat edut ja haitat, ja sopiva vaihtoehto voi vaihdella yksilöiden tarpeiden mukaan. Joillakin saattaa olla molemmat kortit, joita he käyttävät eri tilanteisiin. On hyvä harkita omaa taloudellista tilannetta ja tarpeita ennen kortin valitsemista, jotta voit tehdä parhaan päätöksen sekä debit kortin että luottokortin käytöstä.

Debit korttien hyödyt ja haitat

Debit kortit ovat käteviä maksuvälineitä, mutta niiden käytössä on myös omat hyödyt ja haitat.

Hyödyt debit korteista:

 1. Helppous ja kätevyys: Debit kortin käyttö on helppoa ja kätevää. Voit tehdä ostoksia kaupoissa, verkkokaupoissa ja nostaa käteistä automaateista yhdellä kortilla.
 2. Budjetoinnin helpottaminen: Koska debit kortti käyttää välittömästi omia varojasi, se voi auttaa pitämään parempaa hallintaa talousasioiden yli. Sinun ei tarvitse huolehtia luottokorttilaskun maksamisesta myöhemmin.
 3. Vältät velkaantumisen: Debit kortilla tehtävät ostokset eivät aiheuta velkaa. Käytät omia rahojasi, joten sinun ei tarvitse murehtia velan maksusta tai sen korkokuluista.
 4. Laajempi saatavuus: Useimmat ihmiset voivat hankkia debit kortin helpommin kuin luottokortin. Debit kortti voi olla hyvä vaihtoehto, jos sinulla ei ole luottotietoja tai huono luottohistoria.

Haitat debit korteista:

 1. Vähemmän etuja ja suojaa: Debit kortit eivät yleensä tarjoa samoja etuja ja suojaa kuin luottokortit. Esimerkiksi lentomatkavakuutus tai pisteohjelmat eivät välttämättä ole käytettävissä debit kortilla.
 2. Rajoitetut kiistämismahdollisuudet: Jos debit kortilla tehdään petoksen tai väärinkäytön kohteeksi joutunut ostos, kiistäminen voi olla vaikeampaa kuin luottokortilla. Luottokortteihin usein liittyy parempi ostoturva.
 3. Mahdolliset käyttökulut: Debit kortin käyttö voi liittyä tiettyihin kuluihin, kuten pankkiautomaatti- tai ulkomaan käyttökuluihin. On tärkeää tarkistaa pankin tai kortin tarjoajan ehdot ennen kortin käyttöä.
 4. Rajoitettu käyttö tilin varoilla: Debit kortti rajoittaa ostosten määrää käytettävissä olevien varojen mukaan. Tämä voi olla haasteellista, jos haluat tehdä suurempia ostoksia tai tarvitset lisää luottokapasiteettia.

Jokaisella korttityypillä on omat edunsa ja haittansa, ja sopivan kortin valinta riippuu henkilökohtaisista taloudellisista tarpeista ja mieltymyksistä. Debit kortit sopivat erinomaisesti budjetin hallintaan ja niiden avulla voit välttää velkaantumista, mutta muihin tilanteisiin, kuten matkustamiseen tai suurempiin ostoksiin, saatat haluta harkita luottokortin käyttöä.

Debit kortin ominaisuudet:

 1. Maksukortti suoraan pankkitililtä: Debit kortti on suoraan yhdistetty pankkitiliisi, jolloin voit tehdä ostoksia ja nostaa käteistä tilisi varoista. Tämä tarkoittaa, että et tarvitse fyysistä rahaa tai shekkejä maksutapahtumien suorittamiseen.
 2. PIN-koodi: Useimpiin debit kortteihin liittyy henkilökohtainen tunnusluku eli PIN-koodi, jota tarvitaan korttia käytettäessä. Tämä lisää kortin turvallisuutta ja suojaa varkauksilta sekä väärinkäytöltä.
 3. Tilinhallinta: Debit kortin käyttämästä tilistä on helppo pitää kirjaa pankin verkkopankin tai mobiilisovelluksen avulla. Voit tarkistaa tapahtumat, saldon ja muut tilin tiedot reaaliajassa, mikä auttaa budjetoinnissa ja talouden hallinnassa.
 4. Maailmanlaajuinen hyväksyntä: Useimmat debit kortit hyväksytään laajalti eri kaupoissa ja verkkosivustoilla sekä kotimaassa että ulkomailla. Tämä tekee debit kortista kätevän maksuvälineen matkustaessa tai verkko-ostoksia tehdessä.
 5. Turvatoimet: Debit korteissa voi olla myös turvatoimia, kuten varkaudenestojärjestelmiä ja kortin sulkemismahdollisuus kadonneen kortin tapauksessa. Näillä toimilla pyritään suojaamaan kortinhaltijan varoja ja estämään mahdollisia väärinkäytöksiä.
 6. Rahansiirto: Debit kortilla voit siirtää rahaa suoraan omien ja toisen pankkitilin välillä. Tämä voi olla hyödyllistä esimerkiksi laskujen maksamisessa tai tilisiirroissa perheenjäsenten tai ystävien kesken.
 7. Helppo hankinta: Debit kortin hankkiminen voi olla vaivatonta, koska useimmiten riittää perustason pankkitili debit kortin saamiseksi. Tämä tekee debit korteista helposti saatavilla olevan maksuvälineen kaikille asiakkaille.

On tärkeää muistaa, että debit korttien ominaisuudet voivat vaihdella pankista toiseen ja kortin tarjoajan mukaan. Tarvittaessa kannattaa ottaa yhteyttä omaan pankkiin saadakseen tarkempaa tietoa omien korttien ominaisuuksista ja käytännöistä.

Debit kortit ja ostoturva:

Debit korteilla voi olla joissakin tapauksissa ostoturva, mutta tämä vaihtelee korttien tarjoajasta ja ehdoista riippuen. Ostoturvalla tarkoitetaan sitä, että kortinhaltija voi saada takaisin rahansa tai korvauksen, jos hankittu tuote on viallinen, vahingoittunut tai se ei vastaa odotuksia.

Monilla debit korteilla ostoturva saattaa olla rajoitetumpi verrattuna luottokortteihin. Tämä johtuu siitä, että debit kortilla tehdyt ostot veloitetaan suoraan käyttäjän pankkitililtä. Kuitenkin jotkut pankit ja kortinmyöntäjät tarjoavat silti tiettyä suojaa ja etuja debit kortin käyttäjille.

Ostoturvan ehdot ja kattavuus kannattaa tarkistaa oman pankin tai kortin tarjoajan kanssa. Joissakin tilanteissa korttiyhtiöt voivat tarjota takuun tai hyvityksen, jos tuote on viallinen tai se ei tule perille. Yleensä takuun ehtona voi olla esimerkiksi se, että kortinhaltija ilmoittaa virheestä tietyssä ajassa tai palauttaa tuotteen alkuperäisessä kunnossa.

On tärkeää huomata, että ostoturva voi olla hyödyllinen ominaisuus, mutta se ei korvaa kaikkia mahdollisia ongelmia. Tärkeintä on lukea ja ymmärtää kortin ehdot ja käytännöt, jotta tiedät mitä voit odottaa debit korttiasi käyttäessäsi.

Nämä ovat yleisiä tietoja ostoturvasta debit korteilla. Muista kuitenkin tarkistaa tarkemmat tiedot oman pankkisi tai kortin tarjoajan kanssa, jotta saat ajantasaiset tiedot ja suosituksen parhaista käytännöistä kortin käytössä.

Voinko hankkia debit kortin verkosta?

Monet pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat mahdollisuuden hankkia debit kortti verkossa. Tämä on kätevä vaihtoehto niille, jotka haluavat saada kortin nopeasti ja vaivattomasti ilman tarvetta käydä fyysisesti pankissa.

Verkkopankissa asioidessaan monet pankit tarjoavat mahdollisuuden tilata uuden debit kortin suoraan omalta tililtä. Prosessi on yleensä melko yksinkertainen ja vaatii vain muutaman vaiheen. Sinun tulee yleensä kirjautua verkkopankkiisi ja valita kohta, jossa voit tilata uuden kortin. Tässä vaiheessa sinulta saatetaan pyytää täyttämään joitain tietoja, kuten nimesi ja osoitteesi, sekä varmistaa, mihin tiliin kortti tulee linkitettyä.

Kun olet täyttänyt vaaditut tiedot ja vahvistanut tilauksen, uusi debit kortti lähetetään sinulle postitse. Kortin toimitusaika vaihtelee pankista riippuen, mutta yleensä se kestää muutamasta päivästä viikkoon.

On tärkeää huomata, että joidenkin pankkien kohdalla uuden debit kortin tilaamiseen saattaa liittyä joitain rajoituksia ja vaatimuksia. Esimerkiksi alaikäisille tilaamiseen voi liittyä ikärajoituksia tai tarvitaan vanhemman lupa. Lisäksi kortin hakemiseen tai käyttöön voi liittyä joitain kustannuksia, kuten korttimaksuja tai kuukausimaksuja. Siksi on tärkeää tutustua pankin tarjoamiin tietoihin ja ehtoihin ennen kortin tilaamista verkossa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että useimmat pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat mahdollisuuden hankkia uuden debit kortin verkossa. Verkkopankin kautta tilaaminen on yleensä nopeaa ja helppoa, mikä tekee siitä kätevän vaihtoehdon niille, jotka haluavat saada kortin helposti omalta kotisohvalta käsin. Kuitenkin on tärkeää ottaa huomioon pankkien asettamat rajoitukset ja ehdot ennen kortin tilaamista.

Voiko 12-vuotias saada debit kortin?

Vaikka monet pankit asettavat alaikärajan debit kortin saamiselle, on joissain tapauksissa mahdollista saada kortti jo 12-vuotiaana. Tämä riippuu pankista ja heidän omista säännöistään sekä vanhempien suostumuksesta ja valvonnasta.

Monet pankit tarjoavat erityisiä nuorille suunnattuja debit kortteja, joita 12-vuotias voi saada. Näiden korttien tarkoitus on auttaa nuoria oppimaan taloudellisen vastuun tärkeyttä ja tarjota heille itsenäisyyttä omien raha-asioidensa hoidossa. Yleensä näissä tapauksissa tarvitaan huoltajien suostumus ja heidän täytyy olla tietoisia kortin käytöstä.

Nuorille tarkoitetuilla debit korteilla on yleensä joitain rajoituksia, kuten päivittäiset käyttörajat tai tietyt liikkeet, joihin korttia ei voi käyttää. Tämä auttaa vanhempia valvomaan nuoren rahankäyttöä ja opettaa heitä terveitä taloudellisia tapoja.

On tärkeää ottaa huomioon, että nuorelle debit kortin saaminen voi liittyä tiettyihin kustannuksiin. Korttimaksut tai kuukausimaksut voivat olla osa palvelua, joten vanhempien tulee olla tietoisia näistä kuluista ennen kortin hankkimista.

Nuorelle debit kortin saaminen voi olla hyvä tapa opettaa vastuullista rahankäyttöä ja taloustaitoja jo varhaisessa iässä. Se voi auttaa heitä oppimaan arvojen asettamista, budjetoinnin merkitystä ja hankkimaan itsenäisyyttä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että 12-vuotias voi saada debit kortin joissain tapauksissa, kunhan vanhempien suostumus ja valvonta ovat mukana. Pankit tarjoavat usein nuorille suunnattuja debit kortteja, jotka auttavat heitä oppimaan taloudellista vastuuta ja antavat heille itsenäisyyttä. Kuitenkin on tärkeää tietää ja ymmärtää kortin käyttöön liittyvät rajoitukset ja kustannukset ennen hankkimista.

Yhteenveto

Debit kortti tarjoaa helpon ja kätevän tavan maksaa ostokset tai nostaa käteistä suoraan pankkitililtä. Se poistaa tarpeen käteisen rahan tai shekkien käyttöön. Debit kortti toimii siten, että maksu veloitetaan välittömästi tililtä ilman luottoa tai velkaa.

Kortilla on päivittäiset käyttörajat ja joissain tapauksissa tarvitaan henkilökohtainen tunnusluku (PIN) tiettyjä maksutapahtumia varten. Vaikka debit kortti tarjoaa kätevyyttä, sen käytöstä voi aiheutua erilaisia kustannuksia, kuten pankkiautomaattimaksuja, riittämättömien varojen maksuja, yli varojen käyttömaksuja sekä ulkomaisten maksutapahtumien kuluja.

Debit kortit eroavat luottokorteista siten, että niillä käytetään omia varoja eikä luottoa, ja ne tarjoavat vähemmän etuja ja suojaa. Vaikka debit kortit ovat turvallisempia kuin käteinen raha eivätkä aiheuta velkaa, ne rajoittavat käyttöä käytettävissä olevien varojen puitteissa. Debit kortit ovat kuitenkin helpommin saatavilla kuin luottokortit ja niiden saaminen on helpompaa myös heikommasta luottoluokituksesta kärsiville.