Miksi valita ETF – Tämä sinun on tiedettävä!

Etsitkö tapaa monipuolistaa salkkuasi ja maksimoida sijoitustuottosi? Pörssinoteeratut rahastot (ETF) voivat olla vastaus. ETF-rahastot tarjoavat monia etuja, kuten alhaiset kustannukset, hajauttamisen ja verotehokkuuden. Tässä blogikirjoituksessa selvitämme, miksi ETF:t ovat hyvä valinta sijoittajille. Tarkastelemme ETF:ien etuja, sitä, miten valita oikeat ETF:t salkkuusi, ja ETF:iin sijoittamiseen liittyviä riskejä. Tämän kirjoituksen lopussa ymmärrät paremmin, miksi valita ETF.

Sijoittaja miettii miksi valita ETF
Sijoituskohteiden tarkka arviointi on kaiken A ja O

Mikä on etf?

ETF:t ovat arvopaperikori, jolla käydään kauppaa pörssissä, aivan kuten osakkeilla. Ne koostuvat tyypillisesti osakkeista, joukkovelkakirjoista, hyödykkeistä tai näiden varojen yhdistelmästä. ETF:t tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden hajauttaa salkkujaan ja päästä käsiksi eri omaisuusluokkiin.

ETF-rahastot ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina niiden edullisten kustannusten, verotehokkuuden ja kaupankäynnin helppouden vuoksi. ETF-rahastot ovat yleensä halvempia kuin sijoitusrahastot, ja usein myös verotehokkaampia, koska niitä ei hallinnoida aktiivisesti. ETF-rahastot tarjoavat sijoittajille myös mahdollisuuden käydä kauppaa koko päivän ajan, toisin kuin sijoitusrahastot, joiden hinnat vahvistetaan usein vain kerran päivässä.

ETF:ien avulla voit sijoittaa erilaisiin omaisuusluokkiin, kuten osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin, hyödykkeisiin ja valuuttoihin. ETF:ien avulla voit myös halutessasi keskittää sijoituksia tietyille sektoreille, kuten teknologiaan, terveydenhuoltoon tai energia-alalle. Voit myös tehdä helposti sijoituksia kansainvälisille markkinoille, kuten Amerikan tai Aasian markkinoille.

ETF:ien avulla voidaan rakentaa sijoittajan riskinsietokyvyn ja aikahorisontin mukaan räätälöity hajautettu salkku. Niitä voidaan käyttää myös altistumiseen tietyille sektoreille tai markkinoille, joista sijoittaja saattaa olla kiinnostunut. Lisäksi ETF-rahastoja voidaan käyttää suojautumiseen markkinoiden volatiliteettia vastaan tai markkinamahdollisuuksien hyödyntämiseen.

Miksi valita etf: ETF-rahastoihin sijoittamisen edut

Pörssinoteeratut rahastot (ETF) ovat monien sijoittajien suosima sijoitusväline niiden monien etujen vuoksi. Syitä miksi valita ETF ovat muun muassa hajautus, alhaiset kustannukset, verotehokkuus, likviditeetti ja avoimuus.

 1. Hajauttaminen: ETF:t tarjoavat sijoittajille keinon hajauttaa sijoituksiaan ilman, että heidän tarvitsee ostaa useita yksittäisiä osakkeita tai joukkovelkakirjoja. ETF:t koostuvat arvopaperikorista, joka voi sisältää osakkeita, joukkovelkakirjoja, hyödykkeitä ja muita sijoituksia. Näin sijoittajat voivat hajauttaa riskinsä useisiin eri omaisuusluokkiin ja vähentää yksittäisen sijoituksen riskiä.
 2. Alhaiset kustannukset: ETF:t ovat yleensä sijoitusrahastoja edullisempia, koska ne eivät vaadi rahastonhoitajaa hoitamaan salkkua aktiivisesti. ETF-rahastojen kaupankäyntikustannukset ovat myös alhaisemmat kuin sijoitusrahastojen, koska niillä käydään kauppaa pörsseissä osakkeiden tavoin.
 3. Verotehokkuus: ETF:t ovat yleensä verotehokkaampia kuin sijoitusrahastot, sillä ETF-rahastojen vaihtuvuus on pienempi kuin sijoitusrahastojen, mikä tarkoittaa vähemmän verotettavia tapahtumia.
 4. Likviditeetti: ETF:t ovat erittäin likvidejä sijoituksia, sillä niitä voidaan ostaa ja myydä pörsseissä osakkeiden tavoin. Tämä tekee niistä houkuttelevia sijoittajille, joiden on saatava rahansa nopeasti käyttöönsä.
 5. Läpinäkyvyys: ETF:t ovat läpinäkyviä sijoituksia, sillä ne julkistavat omistuksensa päivittäin. Näin sijoittajat tietävät tarkalleen, mihin he sijoittavat ja miten heidän sijoituksensa tuottavat.

ETF-rahastoihin sijoittamisen riskit: Mitä sinun tulisi tietää

Kuten mihin tahansa sijoitukseen, myös ETF-rahastoihin liittyy riskejä, jotka sinun tulisi tiedostaa ennen sijoittamista. Muista myös, että historiallinen tuotto ole tae tulevasta.

On tärkeää ymmärtää ETF-rahastoihin sijoittamiseen liittyvät riskit ennen kuin sijoitat. Seuraavassa on joitakin keskeisiä riskejä, jotka on syytä ottaa huomioon:

 1. Markkinariski: ETF-rahastoihin kohdistuu samat markkinariskit kuin mihin tahansa muuhunkin sijoitukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että ETF:n arvo voi nousta tai laskea riippuen kohde-etuuden kehityksestä. Tämä riski on erityisen merkityksellinen ETF:ille, jotka seuraavat epävakaita markkinoita, kuten hyödykkeitä tai kehittyviä markkinoita.
 2. Likviditeettiriski: ETF-rahastoilla käydään kauppaa osakemarkkinoilla, joten niihin voi kohdistua likviditeettiriski. Tämä tarkoittaa sitä, että jos ETF:lle ei ole riittävästi kysyntää, osuuksia voi olla vaikea myydä.
 3. Vastapuoliriski: ETF-rahastoja hallinnoi yleensä kolmas osapuoli, kuten pankki tai välittäjä. Tämä tarkoittaa, että on olemassa riski, että tarjoaja ei pysty täyttämään velvoitteitaan.
 4. Seurantavirheriski: ETF:t on suunniteltu seuraamaan indeksin tai varallisuuskorin kehitystä. On kuitenkin olemassa riski, että ETF ei välttämättä seuraa indeksiä niin tarkasti kuin odotetaan. Tätä kutsutaan tracking error -riskiksi.
 5. Veroriski: ETF:iin sovelletaan samoja verosääntöjä kuin muihinkin sijoituksiin. Tämä tarkoittaa, että voit joutua maksamaan myyntivoittoveroja, kun myyt osakkeesi.

Varmista, että teet tutkimusta ja tarvittaessa konsultoit rahoitusneuvojaa varmistaaksesi, että teet taloudellisten tavoitteidesi kannalta parhaan päätöksen.

Miten valita ETF: Vinkkejä sijoituspäätöksen tekemiseen

Oikean ETF:n valitseminen voi olla pelottava tehtävä etenkin niille, jotka ovat vasta-alkajia. Mutta tarkan tutkimuksen ja huolellisuuden avulla voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen ja maksimoida tuottosi. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit tehdä parhaan mahdollisen päätöksen ETF-sijoittamisessa.

 1. Ymmärrä sijoitustavoitteesi: Ennen kuin sijoitat mihin tahansa ETF:ään, on tärkeää ymmärtää sijoitustavoitteesi. Etsitkö pitkän aikavälin kasvua, tuottoa vai näiden yhdistelmää? Tavoitteidesi tunteminen auttaa sinua rajaamaan saatavilla olevien ETF-rahastojen luetteloa ja varmistamaan, että sijoitat oikeisiin rahastoihin.
 2. Tutki ETF:ää: Kun olet tunnistanut muutaman sijoitustavoitteitasi vastaavan ETF:n, on tärkeää tehdä tutkimusta. Tutustu ETF:n tuottoon viimeisen vuoden aikana, sen omistuksiin ja palkkioihin. Tämä auttaa sinua määrittämään, sopiiko ETF hyvin salkkuusi ja onko se riskin arvoinen.
 3. Harkitse riskiä: ETF-rahastoihin liittyy eritasoisia riskejä. Jotkin ETF:t ovat epävakaampia kuin toiset, joten on tärkeää harkita kuhunkin ETF:ään liittyvää riskiä ennen sijoittamista. Varmista, että ymmärrät kunkin ETF:n mahdolliset riskit ja hyödyt ennen sijoittamista.
 4. Hajauta salkkuasi: Salkun hajauttaminen on avainasemassa riskien vähentämisessä ja tuottojen maksimoimisessa. Sijoittamalla useisiin eri ETF-rahastoihin voit hajauttaa riskiäsi ja varmistaa, ettet ole liikaa alttiina millekään yhdelle sektorille tai omaisuusluokalle. Näin voit suojata sijoituksiasi ja maksimoida tuottosi.
 5. Seuraa sijoituksiasi: Kun olet sijoittanut ETF:ään, on tärkeää seurata sijoituksiasi. Pidä silmällä ETF:n arvonkehitystä ja tee tarvittaessa muutoksia. Tämä auttaa sinua pysymään sijoitustesi yläpuolella ja varmistamaan, että saat niistä parhaan mahdollisen hyödyn irti.

Seuraamalla näitä vinkkejä voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen ETF-rahastoihin sijoittamisesta. Oikealla tutkimuksella ja huolellisuudella voit valita oikean ETF:n salkkuusi ja maksimoida tuottosi.

Miten sijoittaa ETF:iin: Askel askeleelta

Sijoittaminen ETF-rahastoihin voi olla hyvä tapa monipuolistaa salkkuasi ja saada altistusta eri omaisuusluokkiin. Ennen kuin aloitat, on kuitenkin tärkeää ymmärtää ETF:ien perusteet ja se, miten niihin voi sijoittaa. Tässä on vaiheittainen opas, joka auttaa sinua pääsemään alkuun tiellä kohti monipuolista salkkua.

 1. Tutki ETF-rahastoja: Ennen ETF-rahastoihin sijoittamista on tärkeää tehdä tutkimusta. Tutustu ETF:n omistuksiin, palkkioihin ja tuottohistoriaan varmistaaksesi, että se sopii salkkuusi.
 2. Valitse ETF: Kun olet tehnyt tutkimuksen, on aika valita ETF. Ota huomioon esimerkiksi ETF:n omaisuusluokka, palkkiot ja tuottohistoria.
 3. Avaa tili: Kun olet valinnut ETF:n, sinun on avattava tili välittäjälle tai rahoituslaitokselle. Vertaile maksuja ja palveluita löytääksesi itsellesi parhaan vaihtoehdon. Itse käytän ETF-sijotuiksiani varten Pohjoismaiden johtavaa osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoavaa nettipankkia NordNetiä
 4. Tee osto: Kun olet avannut tilin, voit tehdä ETF-tilauksen. Voit tehdä tämän valitsemasi yhtiön verkkosivuilla
 5. Seuraa sijoitustasi: Kun olet tehnyt oston, on järkevää seurata sijoitustasi. Pidä silmällä ETF:n kehitystä ja varmista, että se vastaa odotuksiasi.

Sijoittaminen ETF:iin voi olla hyvä tapa hajauttaa salkkuasi ja saada altistusta eri omaisuusluokkiin. Näitä ohjeita noudattamalla voit aloittaa matkan kohti hajautettua salkkua ja alkaa rakentaa salkkua, joka vastaa tavoitteitasi. Oikealla tutkimuksella ja huolellisella seurannalla voit

ETF-rahastoihin sijoittamisen verovaikutukset

Sijoittaminen ETF-rahastoihin voi olla hyvä tapa monipuolistaa salkkuasi ja hankkia sijoituksia eri omaisuusluokkiin. Ennen kuin ryhdyt sijoittamaan, on kuitenkin tärkeää ymmärtää ETF-rahastoihin sijoittamisen verovaikutukset. Veroilla voi nimittäin olla merkittävä vaikutus kokonaistuottoosi.

Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä:

 1. Pääomatulovero: Kun myyt ETF:n, voit joutua maksamaan myyntivoittoveroa. Saamistasi tuloista maksat veroa pääomatulojen veroprosentin mukaan.
 2. Osinkojen verotus: Osinkoja maksavat ETF:t ovat osinkoveron alaisia. Osa ETF:stä ei maksa osinkoja ulos, vaan sijoittaa osingot uudelleen rahaston sisällä. Tällä tavalla myös ETF-osuuden arvo nousee. ETF:ien luovutusvoitoista ja tuotoista maksetaan veroa pääomatuloveroprosentin mukaisesti. Tarkemmat tiedot verotuksesta löydät Verohallinnon sivuilta.
 3. Tappioiden verovähennykset: Kun myyt ETF:n tappiolla, voit käyttää tappiota kuittaamaan saman verovuoden aikana toteutuneita pääomavoittoja. Tämä voi auttaa vähentämään kokonaisverovelvollisuuttasi ja maksimoimaan tuottosi.

ETF-rahastoihin sijoittamisen verovaikutusten ymmärtäminen on tärkeä osa sijoitusprosessia. Kun otat aikaa ymmärtääksesi sijoitustesi verovaikutukset, voit varmistaa, että hyödynnät rahojasi parhaalla mahdollisella tavalla ja maksimoit tuottosi.