Mikä on Ponzi-huijaus? Opi suojautumaan huijauksilta

Mikä on Ponzi-huijaus?

Ponzi-huijaus on petollinen sijoitushuijaus, jossa sijoittajille luvataan suuria tuottoja pienellä riskillä. Ponzi-huijaus tuottaa tuottoa aiemmille sijoittajille myöhemmiltä sijoittajilta otetuilla rahoilla. Se on samankaltainen kuin pyramidihuijaus, sillä molemmat perustuvat siihen, että uusien sijoittajien varoilla aiemmin sijoittaneille.

Sekä Ponzi- että pyramidihuijaukset päättyvät lopulta, kun uusien sijoittajien tulva tyrehtyy eikä rahaa ole enää tarpeeksi. Siinä vaiheessa järjestelmät purkautuvat.

Ponzi-huijauksissa asiakkaille luvataan suuria voittoja ilman tai vain pienellä riskillä. Ponzi-huijausta harjoittavat yritykset keskittävät kaiken energiansa houkutellakseen uusia asiakkaita tekemään sijoituksia.

Näillä uusilla tuloilla maksetaan alkuperäisille sijoittajille heidän tuottonsa, joka merkitään laillisesta liiketoimesta saaduksi voitoksi. Ponzi-järjestelmät luottavat uusien sijoitusten jatkuvaan virtaukseen, jotta ne voivat jatkaa tuottojen tarjoamista vanhoille sijoittajille. Kun tämä virta loppuu, järjestelmä hajoaa.

Ponzi-huijaus on eräänlainen pyramidipeli

Ponzi-järjestelmien alkuperä

Termi ”Ponzi Scheme” keksittiin Charles Ponzi -nimisen huijarin mukaan vuonna 1920. Ensimmäiset kirjatut tapaukset tämäntyyppisestä sijoitushuijauksesta voidaan kuitenkin jäljittää 1800-luvun puoliväliin tai loppupuolelle, ja niitä järjestivät Adele Spitzeder Saksassa ja Sarah Howe Yhdysvalloissa. Itse asiassa Ponzi-huijaus -nimellä tunnetun järjestelmän menetelmät kuvattiin kahdessa Charles Dickensin kirjoittamassa romaanissa, Martin Chuzzlewit, joka julkaistiin vuonna 1844, ja Little Dorrit, joka julkaistiin vuonna 1857.

Charles Ponzi keskittyi alkuperäisessä järjestelmässään vuonna 1919 Yhdysvaltain postilaitokseen. Posti oli tuolloin kehittänyt kansainvälisiä vastauskuponkeja, joiden avulla lähettäjä saattoi ostaa postimaksun etukäteen ja sisällyttää sen kirjeenvaihtoonsa. Vastaanottaja vei kupongin paikalliseen postitoimistoon ja vaihtoi sen vastauksen lähettämiseen tarvittaviin ensisijaisiin lentopostimerkkeihin.

Tällaista vaihtoa kutsutaan arbitraasiksi, joka ei ole laiton käytäntö. Mutta Ponzi tuli ahneeksi ja laajensi toimintaansa.

Charles Ponzi perusti yrityksen Securities Exchange Company, jonka kautta hän lupasi sijoittajille 50 prosentin tuoton 45 päivässä tai 100 prosentin tuoton 90 päivässä. Hänen postimerkkihuijauksessaan saavuttamansa menestyksen vuoksi sijoittajat kiinnostuivat välittömästi.

Sen sijaan, että Ponzi olisi todella sijoittanut rahat, hän vain jakoi ne uudelleen ja kertoi sijoittajille, että he saivat voittoa. Järjestelmä kesti elokuuhun 1920, jolloin Boston Post alkoi tutkia Securities Exchange Companya. Sanomalehden tutkimuksen tuloksena liittovaltion viranomaiset pidättivät Ponzin 12. elokuuta 1920, ja häntä syytettiin useista petoksista. Marraskuussa 1920 Ponzi tuomittiin viideksi vuodeksi vankilaan.

Madoff ja historian suurin Ponzi-huijaus

Ponzi-huijaukset eivät päättyneet vuonna 1920. Teknologian muuttuessa myös Ponzi-järjestelmä muuttui. Vuonna 2008 Bernard Madoff tuomittiin Ponzi-huijauksen pyörittämisestä, jossa hän väärensi kaupankäyntiraportteja osoittaakseen, että asiakas sai voittoa sijoituksista, joita ei ollut olemassa.

Madoff mainosti Ponzi-huijaustaan split-strike conversion -nimisenä sijoitusstrategiana, jossa hyödynnettiin S&P 100 -osakkeiden ja -optioiden omistusta. Madoff käytti blue chip -osakkeita, joiden historialliset kaupankäyntitiedot olivat helposti saatavilla ja joihin hän saattoi palata väärentääkseen tietojaan. Tämän jälkeen ilmoitettiin väärennettyjä liiketoimia, joita ei koskaan tapahtunut, jotta saatiin haluttu säännöllinen tuotto.

Bernard Madoff tuomittiin 150 vuodeksi vankilaan 50 miljoonan dollarin huijaamisesta sijoittajilta. Maksimituomio on laiha lohtu hänen Ponzi-huijauksensa uhreille, joista osa menetti koko elämänsä säästöt.

Miten välttää Ponzi-huijaukset

  • Käytä vain luotettavia rahoitusneuvojia. Tähän kuuluu muun muassa yksilön valtakirjojen, aikaisemman sijoitushistorian ja akkreditoinnin tutkiminen.
  • Tee tutkimusta. Tutki ennen sijoittamista organisaation toimintaa ja pyydä nähdä asiakirjat, jotka niiden on toimitettava finanssivalvonnalle.
  • Seuraa vaistojasi. Jos jokin sijoitus tuntuu sinusta erityisen eksoottiselta, riskialttiilta tai tuntemattomalta, et ehkä halua sijoittaa siihen rahojasi. Jos joku lupaa luonnottoman suurta tai tasaista sijoitustuottoa, sisäisen hälytyskellon pitäisi alkaa soida.

Ole skeptinen

Jos joku yrittää myydä sinulle sijoituksen, joka tarjoaa valtavia ja/tai välittömiä tuottoja pienellä riskillä tai ilman riskiä, kyseessä voi hyvinkin olla jonkinlainen petos. Esimerkiksi Bernie Madoff tarjosi sijoittajille tasaista 1-1,5 prosentin tuottoa kuukaudessa 10 vuoden ajan ennen kuin kaikki romahti. Ole erityisen varovainen, jos tuottoa tuotetaan jollakin, josta et ole koskaan kuullutkaan, tai tavalla, jota on mahdotonta seurata.

Ole epäluuloinen pyytämättömiä tarjouksia kohtaan

Jos joku ottaa sinuun yllättäen yhteyttä ja ehkä kutsuu sinut sijoitusseminaariin, se on usein punainen vaate. Sijoitushuijaukset kohdistuvat usein iäkkäisiin ihmisiin tai lähellä eläkettä oleviin tai eläkkeellä oleviin.

Ymmärrä sijoituksen luonne

Älä koskaan laita rahaa sijoitukseen, jota et täysin ymmärrä. On olemassa monia verkkolähteitä, jotka auttavat sinua oppimaan, miten sijoittaa ja miten arvioida mahdollisuuksia riskien ja mahdollisten voittojen kannalta. Älä lähetä rahoja – tai avaa tiliä – kenellekään, joka ei vastaa täysin kysymyksiisi tai joka yrittää lannistaa kysymykset sanomalla, että sijoituksessa käytetään salaisia, omia tai liian monimutkaisia strategioita maallikoille.