Velan perintä kaverilta: 5 vinkkiä

Kun ystävä pyytää lainaa, voi olla vaikea kieltäytyä. Emme mieti kahdesti kieltäytymistä tai katkaise puhelimitse puhelinmyyjien puheluita, jotka haluavat meidän luopuvan rahoistamme, mutta kun kyseessä on joku tuttu henkilö, joka pyytää, tavanomainen harkintakyky voi nopeasti kadota.

Mutta jos luotettu ystäväsi katoaa yhtä nopeasti sen jälkeen, kun olet antanut lainan, sinulla on pulma.

Monet meistä ajattelevat, että velkojen perintä on vain yritysten ja urakoitsijoiden tehtävä. Näin ei tietenkään ole. Joskus yksityishenkilöt ottavat lainoja, olipa kyse sitten yrityksistä tai muista ihmisistä, ja heillä on vaikeuksia varmistaa takaisinmaksu.

On olemassa oikeussuojakeinoja, joita voit käyttää velkojen perimiseksi, mutta perintätoimistot ja asianajopalkkiot voidaan usein välttää, jos olet fiksu ja ennakoiva.

Seuraavassa on viisi vinkkiä, joilla voit suojautua maksamatta jättämiseltä.

1. Käytä velkakirjaa

Emme voi korostaa tätä tarpeeksi: jos aiot lainata yritykselle tai muulle yksityishenkilölle huomattavan summan rahaa, tee se kirjallisesti. Ymmärrettävästi voi tuntua epäkohteliaalta pyytää ystävää tai läheistä tekemään sopimuksen, mutta jos olet huolissasi siitä, että et ehkä saa maksua ja että menetät lainaamasi rahasumman alun perin, se on välttämätöntä.

Velkakirjassa yksinkertaisesti määritellään lainattu rahasumma ja takaisinmaksun ehdot. Voit asettaa ne parhaaksi katsomallasi tavalla. Ehkä haluat, että lainalle kertyy korkoa tai että se maksetaan takaisin kuukauden tai vuoden kuluessa. Nämä vaihtoehdot ovat varmasti käytettävissäsi. Velkakirjat ovat melko yksinkertaisia sopimuksia, mutta ne ovat sitovia asiakirjoja. Takaisinmaksun varmistaminen ilman sellaista on aina paljon vaikeampaa.

2. Ole kohtelias

Vaikka velallinen on rikkonut sanansa, velan perintä sujuu yleensä helpommin, jos olet kohtelias. Ota yhteyttä velalliseen ja kysy, muistaako hän velan ja milloin hän aikoo maksaa sen. Joskus hän on saattanut vain unohtaa. Mutta oli miten oli, hyökkäävä asenne on varmin tapa viivyttää prosessia. Velalliset voivat muuttua taistelutahtoisiksi ja reagoida negatiivisuuteesi. Etenkin ensimmäisessä yhteydenotossasi lähesty heitä kunnioittavasti ja kohteliaasti.

3. Esitä maksuvaatimuksesi kirjallisesti

Jos ensimmäiset vetoomuksesi jätetään huomiotta, on aika lähettää kirjeitä. Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää 30-, 60- ja 90-päiväisiä erääntyneitä ilmoituksia. Ne luovat paperisen oikeudenkäynnin ja osoittavat velalliselle, että olet tosissasi takaisinmaksun suhteen. Säilytä jäljennökset näistä kirjeistä siltä varalta, että päädyt myöhemmin vähäisiä vaateita käsittelevään tuomioistuimeen.

4. Harkitse velkajärjestelysopimusta

Jos velallisesi on joutunut vaikeuksiin tai jos olet huolissasi lainasi takaisinmaksusta tai jos lainaamasi summa ei yksinkertaisesti ole vaivan arvoinen, harkitse velkajärjestelysopimuksen käyttöä. Sen avulla voit muuttaa alkuperäistä sopimusta ja muuttaa velkasummaa tai aikaa, jonka kuluessa velallisen on maksettava sinulle. Joskus pitkittyneiden oikeussalitaistelujen välttäminen tai huoli ystävän menettämisestä velan takia voi kannustaa ihmisiä käyttämään näitä sopimuksia. Sinun on harkittava, sopiiko se juuri sinun tapaukseesi, mutta on hyvä tietää, että tämä vaihtoehto on käytettävissä.

5. Laita ammattilaiset asialle

Toivottavasti tähän ei koskaan päädytä. Mutta jos henkilökohtaiset yrityksesi periä velkasi jäävät huomiotta tai epäonnistuvat muuten, on aika soittaa asianajajalle.

Jos olisit yritys, perintätoimisto saattaisi olla paras vaihtoehtosi. Mutta yleensä henkilökohtaisissa asioissa on fiksumpaa turvautua ensin asianajajan apuun. Pyydä asianajajaa kirjoittamaan velalliselle kirje. Laillisella kirjepaperilla laadittu vaatimuskirje voi osoittaa velalliselle, että olet tosissasi velkasi perimisessä.

Jos velallinen ei vieläkään maksa? Silloin sinun kannattaa harkita rikosilmoituksen tekemistä. Kun sinulla on kokenut asianajaja puolellasi, on tietenkin hyvä kysyä häneltä neuvoa, miten edetä. Loppujen lopuksi jokainen laina, jokainen velka ja jokainen tilanne on erilainen. Hyvä asianajaja voi neuvoa, miten parhaiten selviät ainutlaatuisesta tilanteestasi.