Säästöhaaste 2023

Etsitkö hauskaa tapaa kuluttaa vähemmän ja säästää rahaa? Tässä postauksessa 10 säästöhaastetta, joista voit valita.

1. Euron säästöhaaste

Laita sivuun 1 euro joka päivä koko vuoden ajan – se tarkoittaa 365 euron säästöä 365 päivässä. Voit tehdä tämän myös viikoittain tai kuukausittain ja tehdä automaattisen talletuksen, jolla rahat siirretään suoraan säästötilillesi.

2. Sentin säästöhaaste

Lisää joka päivä säästämääsi summaa 1 sentillä. Aloita laittamalla säästöön 1 senttiä, sitten 2 senttiä ja niin edelleen. Jatka sitä, ja 1 vuodessa olet säästänyt 667,95 euroa. Todiste siitä, että pienestä aloittaminen voi johtaa suuriin asioihin. Vanha sanonta ”pienistä puroista kasvaa suuri joki” onkin yksi lemppareistani!

3. 12 kuukauden haaste

Ota jokainen kuukausi numerona ja kerro 10:llä, jotta saat selville, kuinka paljon sinun on säästettävä. Esimerkiksi tammikuu (kuukausi 1) on 10 euroa, helmikuu (kuukausi 2) 20 euroaa ja maaliskuu (kuukausi 3) 30 euroa. 12 kuukauden kuluttua olet säästänyt 780 euroa.

4. Säästä 2 euron kolikkosi -haaste

Aina kun saat 2 euron kolikon, säästä se. Vaikka se ei ehkä tunnu paljolta, jokaisen saamasi 2 euron kolikon laittaminen syrjään voi kasvattaa säästöjäsi vuoden aikana.

Säästämisesi ei tarvitse olla vain 2 euron kolikoita – voit yrittää säästää jokaisen saamasi 1 euron purkkiin tai jokaisen 5 euron setelin.

5. Taloudellinen ja fyysinen terveyshaaste

Haluatko parantaa terveyttäsi tänä vuonna? Mikset sitoisi sitä säästöhaasteeseen lisäkannustimeksi? Jos esimerkiksi aloitat laihdutuskuurin – voisit säästää 1 punnan jokaisesta pudottamastasi kilosta. Jos tavoitteenasi on tupakoinnin lopettaminen, voit säästää rahaa, jonka muuten käyttäisit savukkeisiin – tämä auttaa sekä taloudellista että fyysistä terveyttäsi.

6. Kuluttamatta jättämisen haaste

Tähän haasteeseen kuuluu, että käytät rahaa vain välttämättömiin asioihin, kuten ruokaan ja laskuihin, kokonaisen kuukauden ajan. Voit myös tehdä kuluttamattomuushaasteen viikon tai kahden viikon ajan milloin tahansa vuoden aikana, jotta saat säästöihisi vauhtia.

7. Pienet paheet -säästöhaaste

Tämä haaste perustuu luopumiseen ”pienistä paheista” – asioista, joita ilman voit elää. Tällaisia voivat olla esimerkiksi päivittäinen kahvinkeitto, kenkäriippuvuus tai noutoruoan tilaaminen joka viikko. Voit joko luopua kaikista paheista koko kuukauden ajan tai luopua tietyistä paheista vielä pidemmäksi aikaa. Se ei ainoastaan auta sinua olemaan tietoisempi menoistasi, vaan säästät myös rahaa.

8. Käytä vaatetta 30 kertaa -haaste

30 wear -haaste on sitoumus käyttää uutta vaatekappaletta vähintään 30 kertaa. Se kannustaa sinua pysähtymään ja miettimään, miten käytät jotain vaatetta ennen sen ostamista. Tämä on toinen tapa harjoitella tietoista shoppailua. Se voi myös vähentää jätteiden määrää, mikä auttaa ympäristöä ja säästää samalla rahaa. Etsitkö lisähaastetta? Voit olla luova ja kierrättää vanhoja vaatteitasi sen sijaan, että ostaisit uusia.

9. Osta ja vaihda -haaste

Energiatoimittajasta supermarkettiin – voit säästää tekemällä ostoksia ja etsimällä parhaan vastineen rahalle. Jos esimerkiksi vakuutuksesi on uusimisaika – nyt on aika tarkistaa, onko se sopiva tarpeisiisi. Tai peruuta tilaukset, joita et käytä. Mikset tekisi vuodesta 2023 vuotta, jolloin teet myönteisiä muutoksia, jotka auttavat sinua säästämään rahaa?

10. Ota taloutesi hallinta haltuun vuonna 2023 haaste

Toiminta tuntuu hyvältä. Halusitpa sitten kasvattaa rahojasi tai päästä eroon veloista – saatavilla on tukea, joka auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi. Pienillä askelilla voi olla suuri vaikutus, ja ne voivat olla alku hyvin erilaiselle tulevaisuudelle.