Yrityksen pääomarakenne

Mitä tarkoittaa pääomarakenne?

Pääomarakenne on velan ja oman pääoman yhdistelmä, jota yritys käyttää rahoittaakseen toimintansa ja kasvunsa.

Oma pääoma syntyy yrityksen omistusosuuksista ja saatavista sen tulevista kassavirroista ja voitoista. Vieras pääoma muodostuu joukkovelkakirjalainojen tai lainojen muodossa, kun taas oma pääoma voi muodostua kantaosakkeista, etuoikeutetuista osakkeista tai voittovaroista. Lyhytaikaista velkaa pidetään myös osana pääomarakennetta.

Velan ja oman pääoman dynamiikka

Sekä velka että oma pääoma löytyvät taseesta. Yrityksen omaisuuserät, jotka myös luetellaan taseessa, ostetaan velalla tai omalla pääomalla. Pääomarakenne voi olla sekoitus yrityksen pitkäaikaista velkaa, lyhytaikaista velkaa, kantaosakkeita ja etuoikeutettuja osakkeita. Yrityksen pääomarakennetta analysoitaessa otetaan huomioon yrityksen lyhytaikaisen velan ja pitkäaikaisen velan suhde.

Kun analyytikot puhuvat pääomarakenteesta, he viittaavat todennäköisimmin yrityksen velkaantuneisuusasteeseen (D/E), joka kertoo, kuinka riskialttiita yrityksen lainanottokäytännöt ovat. Yleensä yritys, joka rahoittaa toimintaansa voimakkaasti velalla, on pääomarakenteeltaan aggressiivisempi ja siten riskialttiimpi sijoittajille. Tämä riski voi kuitenkin olla yrityksen kasvun ensisijainen lähde.

Velka on yksi kahdesta tärkeimmästä tavasta, joilla yritys voi hankkia rahaa pääomamarkkinoilta. Yritykset hyötyvät velasta sen veroetujen vuoksi; lainanoton seurauksena maksetut korkomaksut voivat olla verovähennyskelpoisia. Velka mahdollistaa myös sen, että yhtiö tai yritys voi säilyttää omistusoikeuden, toisin kuin oma pääoma. Lisäksi alhaisen korkotason aikana velkaa on runsaasti ja se on helposti saatavilla.

Oman pääoman ansiosta ulkopuoliset sijoittajat voivat ottaa osaomistuksen yrityksestä. Oma pääoma on kalliimpaa kuin velka, erityisesti silloin, kun korot ovat alhaiset. Toisin kuin velkaa, omaa pääomaa ei kuitenkaan tarvitse maksaa takaisin. Tämä on yritykselle eduksi, jos tulot laskevat. Toisaalta oma pääoma merkitsee omistajan vaatimusta yrityksen tulevista tuloista.

Optimaalinen pääomarakenne

Yrityksillä, jotka käyttävät enemmän vierasta kuin omaa pääomaa rahoittaakseen omaisuuttaan ja rahoittaakseen operatiivista toimintaa, on korkea velkaantumisaste ja aggressiivinen pääomarakenne. Yrityksellä, joka maksaa omaisuudestaan enemmän omalla kuin vieraalla pääomalla, on alhainen velkaantumisaste ja konservatiivinen pääomarakenne. Korkea velkaantumisaste ja aggressiivinen pääomarakenne voivat myös johtaa korkeampaan kasvuvauhtiin, kun taas konservatiivinen pääomarakenne voi johtaa alhaisempaan kasvuvauhtiin.

Analyytikot käyttävät D/E-suhdetta pääomarakenteen vertailuun. Se lasketaan jakamalla kokonaisvelat kokonaispääomalla. Fiksut yritykset ovat oppineet sisällyttämään sekä velkaa että omaa pääomaa yritysstrategioihinsa. Toisinaan yritykset saattavat kuitenkin luottaa liikaa ulkoiseen rahoitukseen ja erityisesti velkaan. Sijoittajat voivat seurata yrityksen pääomarakennetta seuraamalla D/E-suhdetta ja vertaamalla sitä yrityksen toimialan keskiarvoon.

Yrityksen johdon tavoitteena on löytää toiminnan rahoittamiseksi ihanteellinen yhdistelmä velkaa ja omaa pääomaa, jota kutsutaan myös optimaaliseksi pääomarakenteeksi.


Miksi eri yrityksillä on erilainen pääomarakenne?

Eri toimialoilla toimivat yritykset käyttävät pääomarakenteita, jotka sopivat paremmin niiden liiketoimintatyyppiin. Pääomavaltaisilla toimialoilla, kuten autoteollisuudessa, saatetaan käyttää enemmän velkaa, kun taas työvoimavaltaiset tai palveluvaltaiset yritykset, kuten ohjelmistoyritykset, saattavat suosia omaa pääomaa.

Miten johtajat päättävät pääomarakenteesta?

Olettaen, että yrityksellä on mahdollisuus saada pääomaa (esim. sijoittajia ja lainanantajia), se haluaa minimoida pääomakustannuksensa. Tämä voidaan tehdä käyttämällä painotettua keskimääräistä pääomakustannusta (WACC). WACC:n laskemiseksi johtaja tai analyytikko kertoo kunkin pääomakomponentin kustannukset sen suhteellisella painolla.

Miten analyytikot ja sijoittajat tulkitsevat pääomarakennetta?

Yritystä, jolla on liikaa velkaa, voidaan pitää luottoriskinä. Liian paljon omaa pääomaa taas voi tarkoittaa, että yritys ei käytä riittävästi kasvumahdollisuuksiaan tai maksaa liikaa pääomakustannuksistaan (koska oma pääoma on yleensä kalliimpaa kuin velka). Valitettavasti ei ole olemassa mitään maagista velan ja oman pääoman suhdetta, jota voitaisiin käyttää ohjeena optimaalisen pääomarakenteen saavuttamiseksi. Vieraan ja oman pääoman sopiva suhde vaihtelee yrityksen toimialan ja kehitysvaiheen mukaan, ja se voi vaihdella ajan mittaan korkojen ja sääntely-ympäristön ulkoisten muutosten vuoksi.

Mitä mittareita analyytikot ja sijoittajat käyttävät pääomarakenteen arvioinnissa?

Painotetun keskimääräisen pääomakustannuksen (WACC) lisäksi yrityksen pääomarakenteen soveltuvuutta voidaan arvioida useilla mittareilla. Velkaantumisasteet ovat yksi ryhmä käytettyjä mittareita, kuten velkaantumisaste (D/E) tai velkasuhde.