Quick Ratio – Määritelmä, komponentit ja laskeminen

Mikä on Quick Ratio?

Quick ratio on yrityksen lyhyen aikavälin likviditeettitilanteen indikaattori, joka mittaa yrityksen kykyä täyttää lyhytaikaiset velvoitteensa likvideimmillä varoillaan.

Koska se osoittaa yrityksen kykyä käyttää käteisvarojaan (varat, jotka voidaan muuttaa nopeasti käteiseksi) välittömästi lyhytaikaisten velkojen maksamiseen, sitä kutsutaan myös happotestisuhteeksi. Happotesti on slangitermi nopealle testille, joka on suunniteltu tuottamaan välittömiä tuloksia.

Quick Ratio pähkinänkuoressa

Quick ratio mittaa käytettävissä olevien likvidien varojen euromääräistä määrää suhteessa yrityksen lyhytaikaisten velkojen euromääräiseen määrään. Likvidit varat ovat sellaisia lyhytaikaisia varoja, jotka voidaan muuttaa nopeasti käteisvaroiksi siten, että niiden vaikutus vapailta markkinoilta saatuun hintaan on mahdollisimman vähäinen, kun taas lyhytaikaiset velat ovat yrityksen velkoja tai velvoitteita, jotka on maksettava velkojille vuoden kuluessa.

Tulosta 1 pidetään normaalina quick ratio -tunnuslukuna. Se osoittaa, että yrityksellä on täsmälleen riittävästi varoja, jotka voidaan realisoida välittömästi lyhytaikaisten velkojen maksamiseksi. Yritys, jonka quick ratio on alle 1, ei välttämättä pysty maksamaan lyhytaikaisia velkojaan kokonaan pois lyhyellä aikavälillä, kun taas yritys, jonka quick ratio on yli 1, voi päästä lyhytaikaisista veloistaan heti eroon. Esimerkiksi quick ratio 1,5 tarkoittaa, että yrityksellä on 1,50 euroa likvidejä varoja käytettävissään jokaista 1 euron lyhytaikaista velkaa kohden.

Vaikka tällaiset lukuihin perustuvat suhdeluvut antavat tietoa yrityksen toimintakyvystä ja tietyistä näkökohdista, ne eivät välttämättä anna täydellistä kuvaa yrityksen kokonaistilanteesta.

Mitä korkeampi quick ratio on, sitä parempi on yrityksen maksuvalmius ja taloudellinen tila, mutta on tärkeää tarkastella myös muita asiaan liittyviä mittareita, jotta voidaan arvioida kokonaiskuvaa yrityksen taloudellisesta tilasta.

Miten lasketaan Quick Ratio?

Quick ratio voidaan laskea muutamalla eri tavalla. Yleisin tapa on laskea yhteen likvideimmät varat ja jakaa summa lyhytaikaisilla veloilla:

Quick Ratio = Nopeat varat / Lyhytaikaiset velat

Nopeat varat määritellään usein yrityksen likvideimmäksi vaihto-omaisuudeksi, joka voidaan helposti vaihtaa käteisvaroihin. Useimmissa yrityksissä nopeat varat rajoittuvat vain muutamaan omaisuuserätyyppiin:

Nopeat varat = käteisvarat + jälkimarkkinakelpoiset arvopaperit + nettosaamiset.

Riippuen siitä, millaisia vaihto-omaisuuseriä yrityksellä on taseessaan, yritys voi laskea nopean varallisuuden myös vähentämällä taseestaan epälikvidit vaihto-omaisuuserät. Jos esimerkiksi otetaan huomioon, että vaihto-omaisuutta ja ennakkomaksuja ei voida helposti tai nopeasti muuttaa rahaksi, yrityksen nopeat varat voidaan laskea seuraavasti:

Nopeat varat = Lyhytaikaiset varat yhteensä – Vaihto-omaisuus – Ennakkomaksut

Riippumatta siitä, mitä menetelmää käytetään nopeiden varojen laskemiseen, lyhytaikaisten velkojen laskenta on sama, koska kaikki lyhytaikaiset velat sisältyvät kaavaan.

Quick Ration komponentit

Käteinen

Käteisvarat kuuluvat quick ratio -luvun suoraviivaisempiin osiin. Yrityksen tulisi pyrkiä täsmäyttämään käteisvarojensa saldo rahoituslaitoksilta saatuihin kuukausittaisiin tiliotteisiin.

Käteiseen verrattavissa olevat varat

Näitä voidaan pitää käteisen jatkeena, koska tällä tilillä on usein sijoituksia, joiden riski on hyvin pieni ja likviditeetti korkea. Käteisvaroihin kuuluvat usein valtion joukkovelkakirjalainat, talletustodistukset, pankkivekselit, yritysten yritystodistukset tai muut rahamarkkinainstrumentit.

Jälkimarkkinakelpoiset arvopaperit

Jälkimarkkinakelpoiset arvopaperit eivät yleensä ole riippuvaisia tällaisista aikasidonnaisista riippuvuuksista. Laskennan tarkkuuden säilyttämiseksi olisi kuitenkin otettava huomioon vain se määrä, joka on tosiasiallisesti saatava 90 päivän tai lyhyemmän ajan kuluessa realisoiduksi tavanomaisin ehdoin. Varojen, kuten korollisten arvopapereiden, ennenaikainen realisointi tai ennenaikainen nostaminen voi johtaa sakkoihin tai kirjanpitoarvon alentamiseen.

Nettosaamiset

Siitä, ovatko myyntisaamiset nopeita varoja ja nopean käteisen rahan lähde, voidaan kiistellä, ja se riippuu yrityksen asiakkailleen myöntämistä maksuehdoista. Yritys, joka saa ennakkomaksuja tai antaa asiakkaille maksuaikaa vain 30 päivää, on paremmassa maksuvalmiusasemassa kuin yritys, joka antaa 90 päivää maksuaikaa.

Toisaalta yritys voisi neuvotella nopeasta maksujen saamisesta asiakkailtaan ja varmistaa toimittajiltaan pidemmät maksuehdot, jolloin velat pysyisivät kirjanpidossa pidempään. Kun yritys muuttaa myyntisaamiset nopeammin käteiseksi, sen quick ratio voi olla parempi ja sillä voi olla täydet valmiudet maksaa lyhytaikaiset velkansa.

Saamisten kokonaismäärästä olisi vähennettävä arvioitu perimättä jäävien saamisten määrä. Koska quick ratio -luvussa halutaan ottaa huomioon vain käteisvarat, joita voisi olla käytettävissä, kaavaan ei pitäisi sisällyttää saamisia, joita yritys ei odota saavansa.

Lyhytaikaiset velat

Quick ratio -luku poimii kaikki lyhytaikaiset velat yrityksen taseesta, koska siinä ei pyritä erottelemaan sitä, milloin maksut saattavat erääntyä. Quick ratio -luku olettaa, että kaikilla lyhytaikaisilla veloilla on lähitulevaisuuden eräpäivä. Lyhytaikaiset velat lasketaan usein eri tilien, kuten ostovelkojen, palkkavelkojen, pitkäaikaisten velkojen lyhytaikaisten osuuksien ja verovelkojen summana.

Koska ennakkoon maksettuja kuluja ei välttämättä palauteta ja vaihto-omaisuutta voi olla vaikea muuttaa nopeasti rahaksi ilman suuria tuotealennuksia, molemmat jätetään pois quick ratio -tunnusluvun varojen osuudesta.

Quick Ration ja Current Ration ero

Quick ratio on varovaisempi kuin current ratio, koska se ei sisällä varastoa ja muita lyhytaikaisia varoja, joita on yleensä vaikeampi muuttaa rahaksi.

Quick Ratio ottaa huomioon vain sellaiset varat, jotka voidaan muuttaa rahaksi lyhyessä ajassa. Lyhytaikaisuussuhdeluvussa taas otetaan huomioon vaihto-omaisuus ja ennakkomaksut. Useimmissa yrityksissä varaston realisointi vie aikaa, vaikka muutamat harvinaiset yritykset pystyvätkin muuttamaan varastonsa riittävän nopeasti, jotta sitä voidaan pitää nopeana omaisuuseränä. Vaikka ennakkomaksut ovat omaisuuserä, niitä ei voida käyttää lyhytaikaisten velkojen maksamiseen, joten ne jätetään pois quick ratio -luvusta.