Current Ratio – Määritelmä ja laskukaava

Mikä on Current Ratio?

Current ratio on maksuvalmiussuhde, joka mittaa yrityksen kykyä maksaa lyhytaikaiset tai vuoden sisällä erääntyvät velvoitteet. Se kertoo sijoittajille ja analyytikoille, miten yritys pystyy maksimoimaan taseen lyhytaikaiset varat lyhytaikaisten velkojen ja muiden velkojen maksamiseksi.

Toimialan keskiarvoa vastaava tai hieman korkeampi current ratio katsotaan yleensä hyväksyttäväksi. Toimialan keskiarvoa alhaisempi current ratio voi olla osoitus suuremmasta maksuhäiriö- tai maksukyvyttömyysriskistä. Vastaavasti jos yrityksen current ratio on erittäin korkea verrattuna vertaisryhmään, se osoittaa, että johto ei ehkä käytä varojaan tehokkaasti.

Current ratio -lukua kutsutaan current ratio -luvuksi, koska toisin kuin jotkin muut maksuvalmiussuhdeluvut, se sisältää kaikki lyhytaikaiset varat ja lyhytaikaiset velat.

Miten lasketaan current ratio?

Current ration laskemiseksi on verrattava yrityksen lyhytaikaisia varoja sen lyhytaikaisiin velkoihin.

Current Ratio = Yrityksen lyhytaikaiset varat/Yrityksen lyhytaikaiset velat

Yrityksen taseeseen merkittyihin lyhytaikaisiin varoihin kuuluvat käteisvarat, myyntisaamiset, vaihto-omaisuus ja muut lyhytaikaiset varat, joiden odotetaan olevan realisoitavissa tai muutettavaksi rahaksi alle vuoden kuluessa.

Lyhytaikaisiin velkoihin kuuluvat ostovelat, palkat, verovelat, lyhytaikaiset velat ja pitkäaikaisten velkojen erääntyvä osuus.

Current Ration ymmärtäminen

Current ratio mittaa yrityksen kykyä maksaa lyhyen aikavälin velvoitteensa lyhytaikaisilla varoilla, kuten käteisvaroilla, varastolla ja saamisilla.

Monissa tapauksissa yrityksellä, jonka current ratio on alle 1,00, ei ole riittävästi pääomaa lyhyen aikavälin velvoitteidensa täyttämiseen, jos ne erääntyisivät kaikki kerralla, kun taas current ratio, joka on yli 1,00, osoittaa, että yrityksellä on taloudelliset resurssit pysyä maksukykyisenä lyhyellä aikavälillä. Koska current ratio on kuitenkin vain tilannekatsaus, se ei yleensä anna täydellistä kuvaa yrityksen lyhyen aikavälin maksuvalmiudesta tai pitkän aikavälin vakavaraisuudesta.

Current Ratio -luvun tulkinta

Alle 1,00:n suhdeluku osoittaa, että yrityksen vuoden tai sitä lyhyemmän ajan kuluessa erääntyvät velat ovat suuremmat kuin sen varat – käteisvarat tai muut lyhytaikaiset varat, jotka odotetaan muutettavan käteisvaroiksi vuoden tai sitä lyhyemmän ajan kuluessa. Alle 1,00:n current ratio voi vaikuttaa hälyttävältä, vaikka erilaiset tilanteet voivat vaikuttaa negatiivisesti current ratio -lukuun vakaassa yrityksessä.

Esimerkiksi yrityksen perintä- ja maksuprosessien normaali sykli voi johtaa korkeaan current ratio -lukuun, kun maksuja saadaan, mutta matalaan current ratio -lukuun, kun perintä vähenee. Current ratio -luvun laskeminen vain yhtenä ajankohtana voi osoittaa, että yritys ei pysty kattamaan kaikkia juoksevia velkojaan, mutta se ei välttämättä tarkoita, että se ei pystyisi maksamaan niitä, kun maksut erääntyvät.

Lisäksi jotkin yritykset, erityisesti suuret vähittäiskauppiaat, pystyvät usein neuvottelemaan tavarantoimittajiensa kanssa paljon keskimääräistä pidemmät maksuehdot. Suuret vähittäiskauppiaat voivat myös minimoida varastomääränsä tehokkaan toimitusketjun avulla, jolloin niiden vaihto-omaisuus supistuu lyhytaikaisiin velkoihin nähden, mikä johtaa alhaisempaan current ratio -lukuun.

Teoriassa mitä korkeampi current ratio on, sitä paremmin yritys pystyy maksamaan velvoitteensa, koska sillä on suurempi osuus lyhytaikaisten varojen arvosta suhteessa lyhytaikaisten velkojen arvoon. Vaikka korkea suhdeluku – esimerkiksi yli 3,00 – voi kuitenkin osoittaa, että yritys pystyy kattamaan lyhytaikaiset velkansa kolminkertaisesti, se voi myös osoittaa, että se ei käytä vaihto-omaisuuttaan tehokkaasti, hanki rahoitusta kovin hyvin tai hallitse käyttöpääomaansa asianmukaisesti.

Current ratio voi olla hyödyllinen yrityksen lyhyen aikavälin maksukyvyn mittari, kun se suhteutetaan siihen, mikä on ollut historiallisesti normaalia yritykselle ja sen toimialalle. Se tarjoaa myös enemmän tietoa, kun se lasketaan toistuvasti usean jakson ajalta.