Mikä on kysynnän ja tarjonnan laki?
Kysynnän ja tarjonnan laki yhdistää kaksi talouden perusperiaatetta, jotka kuvaavat, miten resurssin, hyödykkeen tai tuotteen hinnan muutokset vaikuttavat sen tarjontaan ja kysyntään.
Kun hinta nousee, tarjonta kasvaa ja kysyntä vähenee. Vastaavasti hinnan laskiessa tarjonta supistuu kysynnän kasvaessa.
Tarjonta- ja kysyntätasot eri hinnoilla voidaan esittää kuvaajassa käyrinä. Käyrien leikkauspisteessä on tasapaino- eli markkinaselvityshinta, jossa kysyntä vastaa tarjontaa, ja se edustaa hinnanmuodostusprosessia markkinoilla.
Keskeistä
- Kysynnän lain mukaan tuotteen tai resurssin kysyntä laskee, kun sen hinta nousee, ja nousee, kun hinta laskee.
- Vastaavasti tarjonnan lain mukaan korkeammat hinnat lisäävät jonkin taloudellisen hyödykkeen tarjontaa, kun taas alhaisemmat hinnat yleensä vähentävät sitä.
- Markkinoiden selvityshinta tasapainottaa kysynnän ja tarjonnan, ja se voidaan esittää graafisesti kysyntä- ja tarjontakäyrien leikkauspisteenä.
- Sitä, missä määrin hinnanmuutokset johtavat kysynnän ja tarjonnan muutoksiin, kutsutaan tuotteen hintajoustoksi. Perustarvikkeiden kysyntä on suhteellisen joustamatonta, eli se reagoi heikommin niiden hinnan muutoksiin.
Tarjonnan ja kysynnän lain ymmärtäminen
Saattaa tuntua itsestään selvältä, että missä tahansa myyntitapahtumassa hinta tyydyttää sekä ostajan että myyjän, jolloin tarjonta ja kysyntä kohtaavat. Tarjonnan, kysynnän ja hinnan välistä vuorovaikutusta (enemmän tai vähemmän) vapailla markkinoilla on tarkkailtu tuhansia vuosia.
Monet keskiaikaiset ajattelijat, kuten nykyäänkin tiettyjen hyödykkeiden markkinahinnoittelun arvostelijat, tekivät eron kustannuksiin ja kohtuulliseen tuottoon perustuvan ”oikeudenmukaisen” hinnan ja sellaisen hinnan välillä, jolla myynti tosiasiassa toteutui. Ymmärryksemme hinnasta kysynnän ja tarjonnan yhteensovittamisen merkkimekanismina juontaa juurensa valistusajan taloustieteilijöiden työhön, jotka tutkivat tätä suhdetta ja tekivät siitä yhteenvedon.
On tärkeää, että kysyntä ja tarjonta eivät välttämättä reagoi hinnan muutoksiin samassa suhteessa. Sitä, missä määrin hinnanmuutokset vaikuttavat tuotteen kysyntään tai tarjontaan, kutsutaan hintajoustoksi. Tuotteissa, joiden kysynnän hintajousto on suuri, kysynnän vaihtelut ovat laajempia hinnan perusteella. Sen sijaan perustarpeet ovat suhteellisen hintajoustamattomia, koska ihmiset eivät voi helposti tulla toimeen ilman niitä, eli kysyntä muuttuu vähemmän suhteessa hinnan muutoksiin.
Kysyntä- ja tarjontakäyriin perustuvassa hinnanmuodostuksessa oletetaan, että markkinoilla ostajat ja myyjät voivat vapaasti tehdä tai olla tekemättä kauppoja hinnasta riippuen. Sellaiset tekijät kuin verot ja valtion sääntely, toimittajien markkinavoima, korvaavien tavaroiden saatavuus ja talouden suhdanteet voivat kaikki siirtää kysyntä- tai tarjontakäyriä tai muuttaa niiden muotoa. Mutta niin kauan kuin ostajat ja myyjät säilyttävät toimintavaltansa, hyödykkeet, joihin nämä ulkoiset tekijät vaikuttavat, pysyvät kysynnän ja tarjonnan perusvoimien alaisina. Tarkastellaan nyt vuorostaan, miten kysyntä ja tarjonta reagoivat hinnanmuutoksiin.
Kysynnän laki
Kysynnän lain mukaan tuotteen kysyntä muuttuu käänteisesti sen hintaan nähden, kun kaikki muut tekijät pysyvät ennallaan. Toisin sanoen mitä korkeampi hinta on, sitä pienempi on kysyntä.
Koska ostajilla on rajalliset resurssit, myös heidän kulutuksensa tiettyyn tuotteeseen tai hyödykkeeseen on rajallinen, joten korkeammat hinnat vähentävät kysyttyä määrää. Sitä vastoin kysyntä kasvaa, kun tuotteesta tulee edullisempi.
Tämän seurauksena kysyntäkäyrät viettävät vasemmalta oikealle alaspäin, kuten alla olevassa kaaviossa. Kysyntätason muutoksia, jotka riippuvat tuotteen hinnasta suhteessa ostajien tuloihin tai resursseihin, kutsutaan tulovaikutukseksi.
Luonnollisesti on olemassa poikkeuksia. Yksi niistä on Giffen-hyödykkeet, tyypillisesti edulliset perushyödykkeet, joita kutsutaan myös huonommiksi hyödykkeiksi. Alempiarvoisten tavaroiden kysyntä vähenee, kun tulot nousevat, koska kuluttajat vaihtavat laadukkaampiin tuotteisiin. Mutta kun alempiarvoisen tavaran hinta nousee ja kysyntä kasvaa, koska kuluttajat käyttävät sitä enemmän kalliimpien vaihtoehtojen sijasta, substituutiovaikutus muuttaa tuotteen Giffen-hyödykkeeksi.
Tulo- ja varallisuusspektrin vastakkaisessa päässä Veblen-hyödykkeet ovat ylellisyyshyödykkeitä, joiden arvo nousee ja joiden kysyntä kasvaa niiden hinnan noustessa, koska näiden ylellisyyshyödykkeiden hinta viestii (ja saattaa jopa lisätä) omistajan statusta. Veblen-hyödykkeet on nimetty taloustieteilijä ja sosiologi Thorstein Veblenin mukaan, joka kehitti käsitteen ja keksi sitä kuvaamaan termin ”silmiinpistävä kulutus”.
Tarjonnan laki
Tarjonnan laki suhteuttaa tuotteen hinnanmuutokset tarjottuun määrään. Toisin kuin kysynnän laki, tarjonnan laki on suora eikä käänteinen. Mitä korkeampi hinta on, sitä suurempi on tarjottu määrä. Alhaisemmat hinnat merkitsevät tarjonnan vähenemistä, jos kaikki muut tekijät pysyvät ennallaan.
Korkeammat hinnat kannustavat toimittajia toimittamaan enemmän tuotetta tai hyödykettä, jos niiden kustannukset eivät kasva yhtä paljon. Alhaisemmat hinnat johtavat kustannuspaineeseen, joka rajoittaa tarjontaa. Tämän seurauksena tarjonnan kaltevuus on vasemmalta oikealle nouseva.
Kuten kysynnän kohdalla, myös tarjonnan rajoitteet voivat rajoittaa tuotteen tarjonnan hintajoustoa, kun taas tarjonnan häiriöt voivat aiheuttaa suhteettoman suuren hinnanmuutoksen välttämättömälle hyödykkeelle.
Tasapainohinta
Tasapainohinta on hinta, jolla kysyntä ja tarjonta vastaavat toisiaan, jolloin markkinoilla vallitsee tasapaino, jonka sekä ostajat että myyjät voivat hyväksyä.
Siinä pisteessä, jossa ylöspäin suuntautuva tarjontakäyrä ja alaspäin suuntautuva kysyntäkäyrä leikkaavat toisensa, kysyntä ja tarjonta ovat tavaran määrän suhteen tasapainossa, eikä ylitarjontaa tai tyydyttämätöntä kysyntää ole. Markkinoiden selvityshinnan taso riippuu kysyntä- ja tarjontakäyrien muodosta ja sijainnista, joihin vaikuttavat monet tekijät.
Tarjontaan vaikuttavat tekijätToimialoilla, joilla toimittajat eivät ole halukkaita menettämään rahaa, tarjonta pyrkii laskemaan kohti nollaa, kun tuotteiden hinnat ovat alle tuotantokustannusten.
Hintajousto riippuu myös myyjien määrästä, niiden yhteenlasketusta tuotantokapasiteetista, siitä, kuinka helposti sitä voidaan alentaa tai lisätä, sekä toimialan kilpailudynamiikasta. Myös veroilla ja säädöksillä voi olla merkitystä.
Kysyntään vaikuttavat tekijät
Kuluttajien tulot, mieltymykset ja halukkuus korvata tuote toisella ovat tärkeimpiä kysyntää määrittäviä tekijöitä.
Kuluttajien mieltymykset riippuvat osittain tuotteen markkinaosuudesta, koska tavaroiden rajahyöty pienenee omistusmäärän kasvaessa. Ensimmäinen auto muuttaa elämää enemmän kuin viides lisä autokantaan; olohuoneen televisio on hyödyllisempi kuin neljäs autotalliin tarkoitettu televisio.
Mikä on yksinkertainen selitys kysynnän ja tarjonnan laille?
Jos olet koskaan miettinyt, miten tuotteen tarjonta vastaa kysyntää tai miten markkinahinnat määräytyvät, kysynnän ja tarjonnan laki antaa vastauksen. Korkeammat hinnat saavat tarjonnan kasvamaan, kun taas kysyntä laskee. Alhaisemmat hinnat lisäävät kysyntää ja rajoittavat tarjontaa. Markkinoiden selvityshinta on hinta, jossa kysyntä ja tarjonta ovat tasapainossa.
Miksi kysynnän ja tarjonnan laki on tärkeä?
Tarjonnan ja kysynnän laki on tärkeä, koska se auttaa sijoittajia, yrittäjiä ja taloustieteilijöitä ymmärtämään ja ennustamaan markkinaolosuhteita. Esimerkiksi yritys, joka harkitsee jonkin tuotteen hinnankorotusta, odottaa tyypillisesti, että sen kysyntä laskee sen seurauksena, ja yrittää arvioida hintajoustoa ja korvausvaikutusta päättääkseen, pitäisikö jatkaa siitä huolimatta.