Digitaalisella markkinoinnilla tarkoitetaan digitaalisten kanavien käyttöä tuotteiden ja palvelujen markkinoinnissa kuluttajille. Tämäntyyppiseen markkinointiin kuuluu verkkosivustojen, mobiililaitteiden, sosiaalisen median, hakukoneiden ja muiden vastaavien kanavien käyttö. Digitaalinen markkinointi tuli suosituksi internetin tulon myötä 1990-luvulla.
Digitaaliseen markkinointiin sisältyy joitakin samoja periaatteita kuin perinteiseen markkinointiin, ja sitä pidetään usein yritysten lisävälineenä lähestyä kuluttajia ja ymmärtää heidän käyttäytymistään. Yritykset yhdistävät usein perinteisiä ja digitaalisia markkinointitekniikoita strategioissaan. Digitaaliseen markkinointiin liittyy kuitenkin omat haasteensa, kuten implisiittiset ennakkoluulot.
Keskeiset huomiot
- Digitaalinen markkinointi tarkoittaa kuluttajille suunnattua markkinointia digitaalisten kanavien, kuten verkkosivustojen, mobiililaitteiden ja sosiaalisen median alustojen, kautta.
- Tämä markkinointimuoto eroaa internet-markkinoinnista, jota tehdään yksinomaan verkkosivustoilla.
- Digitaalinen markkinointi liittyy asiakkaiden houkuttelemiseen muun muassa sähköpostin, sisältömarkkinoinnin, hakualustojen ja sosiaalisen median avulla.
- Yksi suurimmista haasteista, joita digitaalisen markkinoinnin markkinoijat kohtaavat, on se, miten erottautua digitaalisista markkinointimainoksista ylikyllästyneessä maailmassa.
Miten digitaalinen markkinointi toimii
Markkinoinnilla tarkoitetaan toimia, joilla yritys pyrkii edistämään tuotteitaan ja palveluitaan sekä parantamaan markkinaosuuttaan. Onnistuakseen se vaatii yhdistelmää mainonnan osaamista, myyntiä ja kykyä toimittaa tavaroita loppukäyttäjille. Markkinoijiksi kutsutut ammattilaiset hoitavat näitä tehtäviä joko yritysten sisäisesti tai ulkoisesti markkinointiyrityksissä.
Yritykset ovat perinteisesti keskittyneet markkinointiin painotuotteiden, television ja radion kautta. Vaikka nämä vaihtoehdot ovat edelleen olemassa, internet johti siihen, että yritysten tapa tavoittaa kuluttajat muuttui. Siellä digitaalinen markkinointi tuli kuvaan mukaan. Tähän markkinointimuotoon kuuluu verkkosivustojen, sosiaalisen median, hakukoneiden ja sovellusten käyttö – kaiken sellaisen, jossa markkinointi yhdistetään asiakaspalautteeseen tai kaksisuuntaiseen vuorovaikutukseen yrityksen ja sen asiakkaiden välillä.
Uudet teknologiat ja suuntaukset pakottivat yritykset muuttamaan markkinointistrategioitaan. Sähköpostista tuli suosittu markkinointiväline digitaalisen markkinoinnin alkuaikoina. Sitten painopiste siirtyi Netscapen kaltaisiin hakukoneisiin, joiden avulla yritykset pystyivät merkitsemään ja avainsanoilla varustettuja kohteita saadakseen huomiota. Facebookin kaltaisten sivustojen kehittyminen mahdollisti sen, että yritykset pystyivät seuraamaan tietoja ja vastaamaan kuluttajien trendeihin.
Älypuhelimet ja muut digitaaliset laitteet helpottavat yritysten mahdollisuuksia markkinoida itseään, tuotteitaan ja palvelujaan kuluttajille. Tutkimukset osoittavat, että ihmiset käyttävät mieluiten puhelinta internetissä. Pew Research Centerin tutkimuksen mukaan yli 75 prosenttia amerikkalaisista aikuisista tekee ostoksia puhelimella.
Digitaalinen markkinointi voi olla vuorovaikutteista, ja sitä käytetään usein tiettyjen asiakassegmenttien kohdentamiseen.
Lähteet ja vastaanottajat
Mainostajia kutsutaan yleisesti lähteiksi, kun taas kohdennettujen mainosten vastaanottajia kutsutaan vastaanottajiksi. Lähteet kohdistuvat usein hyvin spesifisiin, tarkoin määriteltyihin vastaanottajiin, kuten McDonald’s teki vuorotyöntekijöille ja matkailijoille.
Yhtiö käytti digitaalisia mainoksia, koska se tiesi, että nämä ihmiset käyttivät digitaalisia laitteita ja muodostivat suuren osan sen myöhäisillan liiketoiminnasta. McDonald’s kannusti heitä lataamaan Restaurant Finder -sovelluksen ja kohdisti heille mainoksia pankkiautomaatteihin, huoltoasemille ja verkkosivustoille, joilla sen asiakkaat käyvät usein.
Kuten edellä todettiin, markkinointi on perinteisesti toteutettu painettujen (sanoma- ja aikakauslehdet) ja yleisradiomainosten (televisio ja radio) avulla. Näitä kanavia on edelleen olemassa ja niitä käytetään nykyäänkin. Digitaaliset markkinointikanavat ovat kehittyneet ja kehittyvät edelleen. Seuraavassa esitellään kahdeksan yleisintä digitaalista kanavaa, joita yritykset voivat käyttää markkinointinsa tehostamiseksi. Pidä mielessä, että jotkin yritykset saattavat käyttää useita kanavia ponnisteluissaan.
Verkkosivujen markkinointi
Verkkosivusto on kaiken digitaalisen markkinoinnin keskipiste. Se on erittäin tehokas kanava itsessään, mutta se on myös väline, jota tarvitaan erilaisten verkkomarkkinointikampanjoiden toteuttamiseen. Verkkosivuston tulisi edustaa brändiä, tuotetta ja palvelua selkeällä ja mieleenpainuvalla tavalla. Sen pitäisi olla nopea, mobiiliystävällinen ja helppokäyttöinen.
Pay-Per-Click-mainonta
Pay-per-click (PPC) -mainonnan avulla markkinoijat voivat tavoittaa internetin käyttäjät useilla digitaalisilla alustoilla maksettujen mainosten avulla. Markkinoijat voivat perustaa PPC-kampanjoita Googleen, Bingiin, Linked
Iniin, Twitteriin, Pinterestiin ja Facebookiin ja näyttää mainoksiaan ihmisille, jotka etsivät tuotteisiin tai palveluihin liittyviä termejä.
Nämä kampanjat voivat segmentoida käyttäjiä heidän demografisten ominaisuuksiensa (kuten iän tai sukupuolen) perusteella tai jopa kohdistaa mainokset heidän erityisiin kiinnostuksenkohteisiinsa tai sijaintiinsa. PPC:n suosituimmat alustat ovat Google Ads ja Facebook Ads.
Sisältömarkkinointi
Sisältömarkkinoinnin tavoitteena on tavoittaa potentiaaliset asiakkaat heitä kiinnostavan sisällön avulla. Sisältö julkaistaan yleensä verkkosivustolla ja sitä markkinoidaan sitten sosiaalisen median, sähköpostimarkkinoinnin, hakukoneoptimoinnin tai jopa pay-per-click-kampanjoiden avulla. Sisältömarkkinoinnin välineitä ovat esimerkiksi blogit, e-kirjat, verkkokurssit, infografiikat, podcastit ja webinaarit.
Sähköpostimarkkinointi
Sähköpostimarkkinointi on edelleen yksi tehokkaimmista digitaalisen markkinoinnin kanavista. Monet ihmiset sekoittavat sähköpostimarkkinoinnin roskapostiviesteihin, mutta siitä ei ole kyse. Tämäntyyppisen markkinoinnin avulla yritykset voivat tavoittaa potentiaaliset asiakkaat ja kaikki muut, jotka ovat kiinnostuneita niiden tuotemerkeistä ja tuotteista.
Monet digitaaliset markkinoijat käyttävät kaikkia muita digitaalisia markkinointikanavia lisätäkseen liidit sähköpostilistoilleen. Sitten he luovat sähköpostimarkkinoinnin avulla asiakashankintasuppiloita, joiden avulla he muuttavat nämä liidit asiakkaiksi.
Sosiaalisen median markkinointi
Sosiaalisen median markkinointikampanjan ensisijaiset tavoitteet ovat brändin tunnettuuden lisääminen ja sosiaalisen luottamuksen luominen. Kun syvennyt syvemmälle sosiaalisen median markkinointiin, voit käyttää sitä liidien hankkimiseen ja suoramarkkinointi- tai myyntikanavana. Mainostetut viestit ja twiitit ovat kaksi esimerkkiä sosiaalisen median markkinoinnista.
Kumppanuusmarkkinointi
Kumppanuusmarkkinointi on yksi vanhimmista markkinointimuodoista, ja internet on antanut sille uuden elämän. Affiliate-markkinoinnissa vaikuttajat mainostavat muiden ihmisten tuotteita ja saavat provisiopalkkion joka kerta, kun myynti tapahtuu tai liidiä otetaan käyttöön. Monilla tunnetuilla yrityksillä, kuten Amazonilla, on kumppanuusohjelmia, jotka maksavat miljoonia dollareita kuukaudessa sivustoille, jotka myyvät niiden tuotteita.
Videomarkkinointi
YouTube on yksi maailman suosituimmista hakukoneista. Monet internetin käyttäjät kääntyvät YouTuben puoleen ennen ostopäätöksen tekemistä, oppiakseen jotain, lukeakseen arvostelun tai vain rentoutuakseen.
Markkinoijat voivat käyttää videomarkkinointikampanjan toteuttamiseen mitä tahansa useista videomarkkinointialustoista, kuten Facebook-videoita, Instagramia ja TikTokia. Yritykset menestyvät parhaiten videon avulla integroimalla sen hakukoneoptimointiin, sisältömarkkinointiin ja laajempiin sosiaalisen median markkinointikampanjoihin.
SMS-viestit
Yritykset ja voittoa tavoittelemattomat organisaatiot käyttävät myös tekstiviestejä (viralliselta nimeltään SMS eli short message service) lähettääkseen tietoa uusimmista kampanjoistaan tai antaakseen mahdollisuuksia halukkaille asiakkaille. Myös poliittiset ehdokkaat, jotka pyrkivät ehdokkaiksi, käyttävät tekstiviestikampanjoita levittääkseen myönteistä tietoa alustoistaan. Teknologian kehittyessä monet tekstiviestikampanjat antavat asiakkaille myös mahdollisuuden maksaa tai lahjoittaa suoraan tekstiviestillä.
Internet-markkinointi eroaa digitaalisesta markkinoinnista. Internet-markkinointi on mainontaa, joka tapahtuu yksinomaan internetissä, kun taas digitaalinen markkinointi voi tapahtua mobiililaitteiden kautta, metroasemalla, videopelissä tai älypuhelinsovelluksen kautta.
Digitaalisen markkinoinnin keskeiset tulosindikaattorit (KPI)
Tärkeää on muistaa, että digitaaliset markkinoijat käyttävät suorituskykymittareita (KPI) aivan kuten perinteiset markkinoijat. KPI:t ovat mitattavissa olevia tapoja, joilla yritykset voivat mitata markkinoinnin pitkän aikavälin suorituskykyä ja verrata toimiaan kilpailijoihin. Mittausalueita ovat esimerkiksi yritysstrategiat, taloudelliset tavoitteet ja saavutukset, operatiiviset toiminnot ja jopa markkinointikampanjat.
Seuraavassa on joitakin yleisimpiä KPI:itä, joita markkinoijat voivat käyttää auttaakseen yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa:
Blogiartikkelit: Markkinoijat voivat käyttää tätä KPI:tä selvittääkseen, kuinka monta kertaa yritys julkaisee blogikirjoituksia kuukausittain.
Klikkausprosentti: Yritykset voivat käyttää tätä KPI:tä selvittääkseen, kuinka monta klikkausta sähköpostijakeluissa tapahtuu. Tämä sisältää niiden ihmisten määrän, jotka avaavat sähköpostin ja klikkaavat linkkiä myynnin loppuun saattamiseksi.
Yritykset voivat käyttää tätä KPI:tä selvittääkseen, kuinka monta klikkausta sähköpostijakeluissa tapahtuu. Tämä sisältää niiden ihmisten määrän, jotka avaavat sähköpostin ja klikkaavat linkkiä myynnin loppuun saattamiseksi.
Muuntumisaste: Tämä mittari keskittyy call-to-action-mainontaohjelmiin. Näissä ohjelmissa kuluttajia pyydetään toteuttamaan tiettyjä toimia, kuten ostamaan tuote tai palvelu ennen kampanjajakson päättymistä. Yritykset voivat määrittää muuntumisasteen jakamalla onnistuneet sitoumukset tehtyjen pyyntöjen kokonaismäärällä.
Tässä toimenpiteessä keskitytään call-to-action-toimintatapahtumiin perustuviin myynninedistämisohjelmiin. Näissä ohjelmissa kuluttajia pyydetään toteuttamaan tiettyjä toimia, kuten ostamaan tuote tai palvelu ennen kampanjajakson päättymistä. Yritykset voivat määrittää muuntokurssin jakamalla onnistuneet sitoumukset tehtyjen pyyntöjen kokonaismäärällä.
Liikenne sosiaalisessa mediassa: Tässä seurataan, kuinka monet ihmiset ovat vuorovaikutuksessa yrityksen sosiaalisen median profiilien kanssa. Siihen sisältyvät tykkääjät, seuraajat, katselijat, jakajat ja/tai muut mitattavissa olevat toimet.
Tällä seurataan, kuinka monet ihmiset ovat vuorovaikutuksessa yrityksen sosiaalisen median profiilien kanssa. Se sisältää tykkäykset, seuraamiset, katselut, jakamiset ja/tai muut mitattavat toimet.
Verkkosivuston liikenne: Markkinoijat voivat käyttää tätä mittaria seuratakseen, kuinka monta ihmistä käy yrityksen verkkosivustolla. Yrityksen johto voi käyttää tätä tietoa ymmärtääkseen, edistävätkö sivuston suunnittelu ja rakenne myyntiä.
Digitaalisen markkinoinnin haasteet
Digitaalinen markkinointi asettaa erityisiä haasteita sen toteuttajille. Digitaaliset kanavat lisääntyvät nopeasti, ja digitaalisten markkinoijien on pysyttävä perässä siinä, miten nämä kanavat toimivat ja miten vastaanottajat niitä käyttävät. Markkinoijien on osattava käyttää näitä kanavia markkinoidakseen tuotteitaan tai palvelujaan tehokkaasti.
Vastaanottajien huomion kiinnittäminen on yhä vaikeampaa, koska kilpailevat mainokset hukuttavat heidät yhä enemmän. Digitaalisten markkinoijien on myös haastavaa analysoida keräämiään valtavia tietomääriä ja hyödyntää näitä tietoja uusissa markkinointitoimissa.
Tiedon tehokkaan keräämisen ja hyödyntämisen haasteet korostavat, että digitaalinen markkinointi edellyttää markkinointitapaa, joka perustuu kuluttajien käyttäytymisen syvälliseen ymmärtämiseen. Se voi esimerkiksi edellyttää, että yritys käyttää erilaisia tekniikoita, kuten verkkosivuston lämpökarttoja, saadakseen lisää tietoa asiakkaan matkasta ja uusista kuluttajakäyttäytymisen muodoista.
Mikä on digitaalinen markkinointitoimisto?
Digitaalinen markkinointitoimisto on yritys, joka harjoittaa yksinomaan kuluttajille suunnattua markkinointia digitaalisten kanavien kautta. Tähän sisältyy kampanjoiden luominen ja käynnistäminen yritysasiakkaille muun muassa sosiaalisen median, pay-per-click-mainonnan, videoiden ja verkkosivustojen kautta.
Mitä SEO on digitaalisessa markkinoinnissa?
Hakukoneoptimointi (SEO) on tapa, jolla yritykset lisäävät liikennettä verkkosivuilleen, ja sen tavoitteena on nostaa sivustot ja nimet hakutulossivujen kärkeen. Tämä voi tapahtua orgaanisesti tai toimituksellisesti saaduilla hakutuloksilla. Kun yritykset pystyvät onnistuneesti soveltamaan SEO:ta digitaaliseen markkinointistrategiaansa, niiden nimet ja verkkosivustot tulevat yhä useampien kuluttajien näkyviin.
Mitä on Internet-markkinointi?
Internet-markkinointi on mitä tahansa markkinointia, joka tapahtuu yksinomaan internetissä. Tämä tarkoittaa, että se esiintyy yksinomaan verkkosivustoilla. Se on eri asia kuin digitaalinen markkinointi, joka sisältää internetmarkkinoinnin lisäksi markkinoinnin sosiaalisen median sivustoilla ja mobiilisovelluksissa. Nämä markkinointikampanjat voivat tapahtua älypuhelimien, digitaalisten laitteiden ja muiden alustojen kautta.
Miten minusta voi tulla digitaalinen markkinoija?
Digitaaliset markkinoijat tarvitsevat vahvaa kirjoitustaitoa sekä data-analytiikan ja sosiaalisen median taitoja. Useimpiin digitaalisen markkinoinnin tehtäviin tarvitaan kandidaatin tutkinto. Nämä tehtävät löytyvät liiketalouden alalta, kuten markkinoinnista, tai siihen liittyvältä alalta, kuten viestinnästä. Voit myös osallistua digitaalisen markkinoinnin kursseille tai bootcamppeihin. Lisäksi harjoittelusta koulun aikana voi olla hyötyä. Digitaalisen markkinoinnin maisterin tutkinnosta voi olla hyötyä, mutta se ei ole välttämätön digitaalisen markkinoinnin alan työpaikan saamiseksi.
Mitä taitoja digitaalisen markkinoinnin alalla tarvitaan?
Sisällön kirjoittaminen on välttämätön taito. Samoin viestintätaitoja, jotta voit kertoa tehokkaasti tuotteesi tarinan kuluttajakunnalle. Tietoanalyysitaidot ovat tärkeitä, jotta ymmärrät, miten hyvin markkinointikampanjasi toimivat ja missä niitä voidaan parantaa. Sosiaalisen median ja muiden verkkopalvelujen käyttötaidot ovat myös välttämättömiä.
Lopputulos
Jotkin maailman suurimmista mainoskampanjoista toteutettiin perinteisin keinoin. Marlboro-mies oli hyvin suosittu painetussa muodossa ja televisiossa, ja ihmiset muistavat yhä Wendyn ”Where’s the beef?” -lauseen.
Muutokset ihmisten mediakulutuksessa pakottivat yritykset kuitenkin muuttamaan painopistettään. Digitaalinen markkinointi on nyt yhtä tärkeää, ellei jopa tärkeämpää, kuin perinteinen mainonta ja markkinointi.