Kannattaako eläkkeellä tehdä töitä

Jos olet täällä saatat miettiä, kannattaako eläkkeellä tehdä töitä. Voisit toki rentoutua, mutta työskentely eläkkeelle jäämisen jälkeen parantaa henkistä, fyysistä, sosiaalista ja taloudellista kuntoa. Tässä blogipostauksessa käsittelemme asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, jos päätät jatkaa työntekoa eläkkeelle jäämisen jälkeen

Mitä haluat tehdä, kun jäät eläkkeelle?

Ostaa asuntoauton ja lähteä tien päälle? Opiskella uutta kieltä? Työskennellä osa-aikaisesti? Yhä useammalle suomalaiselle eläkeläiselle työnteon jatkaminen on täysin järkevää. Monet huomaavat, että heillä ei yksinkertaisesti ole enää mitään tekemistä, kun taas toiset kaipaavat työstä saamaansa toveruutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Pitkäikäisyys yhdistettynä riittämättömiin säästöihin saa yhä useammat ihmiset pysymään työelämässä pidempään.

On myös erittäin hyvät mahdollisuudet elää pitkään. Rate.comin mukaan ”Society of Actuaries (SOA) -järjestön tietojen mukaan nykyään 65-vuotiaalla keskivertokuntoisella miehellä on 35 prosentin mahdollisuus elää 90-vuotiaaksi; naisella todennäköisyys on 46 prosenttia.” Työttömyys eläkkeelle siirtymisen jälkeen voi siis tarkoittaa sitä, että eletään säästöillä 20 vuotta tai kauemmin. Se ei vain ole mahdollista joillekin ihmisille.

Oli tilanne mikä tahansa, työskentely eläkkeelle jäämisen jälkeen voi olla sekä taloudellisesti että henkilökohtaisesti palkitsevaa. Seuraavassa on muutamia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelet seuraavaa elämänvaihetta.

Työnteon edut eläkkeelle jäämisen jälkeen

Taloudellinen vakaus

Jos olet kuten useimmat eläkeläiset, sinulla saattaa olla riittävästi säästöjä ja eläkesuunnitelmastasi saatuja tuloja perusasioiden kattamiseen, mutta sinun on myös otettava huomioon inflaatio, pitkäaikaishoito ja kasvavat sairauskulut.

Niille eläkeläisille, jotka eivät ole säästäneet tarpeeksi suurta pesämunaa, työnteon jatkaminen voi olla välttämätöntä. Mutta vaikka se ei olisikaan, palkkatulo auttaa täydentämään ja venyttämään säästöjä pidemmäksi eliniäksi kuin monet odottavat.

Työskentely eläkkeellä tarkoittaa, että on mahdollista säilyttää olemassa olevat säästöt – ja jatkaa korkotuottoa – ja elää samalla lisätuloilla. Myöskään entisen työnantajan eläke-etuuksiin työhön palaaminen ei yleensä vaikuta, ellet aio palata töihin entisen työnantajan palvelukseen.

Luppoaika ei sovi kaikille

Työn vastaanottaminen eläkkeelle siirtymisen jälkeen voi torjua tylsyyttä toimiston avainkortin luovuttamisen jälkeen. Vaikka monet ihmiset laskevat vuosia eläkkeelle jäämiseen, jotkut saattavat yllättyä, kun heille jää vuosikymmeniä vapaa-aikaa.

Eläkkeelle jääneet saattavat olla tottuneet menemään työhön, joka tarjoaa henkistä virikettä. Rutiinien muuttuminen voi johtaa tylsistymiseen, kun eläkeläinen joutuu yhtäkkiä täyttämään pitkiä päiviä ilman suunnitelmia.

Työhön palaaminen eläkkeelle jäämisen jälkeen voi auttaa lievittämään tylsyyttä. Jotkut eläkeläiset saattavat palata vanhan intohimonsa pariin, ryhtyä uuteen työhön oppiakseen uusia taitoja tai jopa ryhtyä työhön, jossa keskitytään hyväntekeväisyyteen tai hyväntekeväisyyteen. Osa-aikatyö eläkkeellä voi antaa eläkeläiselle työn jännityksen ja samalla joustavamman aikataulun edut.

Sosiaalinen toiminta ja terveysedut

Liikunta, lukeminen ja ristisanatehtävät voivat tarjota virikkeitä, jotka auttavat pysymään henkisesti ja fyysisesti kunnossa, mutta myös työnteko on erinomainen tapa pysyä mukana.

Eläkkeelle jäätyään töissä olevat ihmiset ovat usein aktiivisempia ja sosiaalisesti aktiivisempia, mikä voi merkitä parempaa yleistä terveyttä ja vähemmän lääketieteellisiä ongelmia. Osa-aikatyö voi antaa tunteen siitä, että on osa jotakin ilman, että on sidottu uraan ja pitkiin työpäiviin.

Minkä tahansa säännöllisen työn tekeminen – olipa se kokoaikaista, osa-aikaista tai vapaaehtoistyötä – luo ympäristön uusille vuorovaikutussuhteille, jotka voivat kehittyä uusiksi suhteiksi.

Kohti uutta uraa

Eläkkeelle jääminen voi olla kokonaan uuden uran alku, eli sen ei tarvitse olla samaa vanhaa työtä. Monet eläkeläiset viihtyvät rinnakkaisuralla, ja se voi tarjota toisen mahdollisuuden työtyytyväisyyteen.

Uusi ura voi avata mielenkiintoisia mahdollisuuksia, jotka eivät olleet käytännöllisiä aiemmin elämässä, olipa kyse sitten työskentelystä suosikkiasian tukemiseksi tai jopa intohimosi kanavoimisesta omaan pienyritykseesi.

Vinkki: Jos aiot työskennellä eläkkeellä ollessasi, aloita työnhaku tai viimeistele työsuhde ennen eläkkeelle jäämistä. Voit myös ilmoittautua yhdelle tai kahdelle kurssille oppiaksesi uusia taitoja.

Hyödynnä kokemustasi uudessa ympäristössä

Monet eläkeläiset ovat työskennelleet uransa ajan stressaavissa yritysympäristöissä, joissa myyntiluvut, tulot ja voitot ovat tärkein, ellei ainoa huolenaihe. Jos harkitset myöhäistä uranvaihtoa henkilökohtaisesti tyydyttävämpään työhön, sinun ei tarvitse jättää taaksesi kaikkia niitä taitoja, jotka palvelivat sinua niin hyvin yritysmaailmassa.

Voittoa tavoittelemattomat organisaatiot tarvitsevat kokeneita johtajia ja päälliköitä, jotka ovat valmiita käyttämään johtamiskykyjään yhteiskunnan palvelemiseen sen sijaan, että vain myisivät sille jotain.

San Franciscon Civic Ventures -nimisen voittoa tavoittelemattoman järjestön äskettäin tekemän tutkimuksen mukaan 58 prosenttia suurten ikäluokkien henkilöisä haluaa toisen uran, joka palvelee heidän yhteisöään [lähde: Mattioli].

Voittoa tavoittelemattomia organisaatioita on monenlaisia, hyväntekeväisyysjärjestöistä säätiöihin, jotka edistävät lasten lukutaitoa, tukevat taidetta ja tiedettä tai auttavat kestävän energiapolitiikan laatimisessa. Etsi voittoa tavoittelematon järjestö, joka vastaa henkilökohtaista intohimoasi, ja vaihda kulmahuoneen stressi myönteiseen muutokseen vaikuttamisen tyydytykseen. Lisäksi saatat huomata, että 40-tuntiset viikot (60 tai 70 tunnin sijaan) jättävät aikaa harrastuksille.