Keitä valtameri

Keitä valtameri on suuri järvi tai merialue, joka erottaa maat ja saariryhmät toisistaan. Valtamerta ympäröivät usein koralliriutat, laguunit ja muut merenelävien elinympäristöt.

Mikä on suurin valtameri?

Maailman suurin valtameri on Tyynimeri, joka sijaitsee Pohjois- ja Etelämantereiden välissä. Se kattaa noin 20 prosenttia maapallon merialueista ja ulottuu yli 80 miljoonan neliökilometrin alueelle. Tyynimerta ympäröivät Afrikka, Aasia, Australia ja Amerikka. Sen pinta-ala on noin 73 miljoonaa neliökilometriä, mikä tekee siitä maailman laajimman meren. Valtameressä on myös enemmän saaria kuin missä tahansa muussa meressä; se sislt lhes 50 000 saarta eri puolilla maailmaa. Tyynimeri koostuu viidest erillisest oceanografisesta basseineista: Atlantti-, Intian-, Lounais-Tyynen-, Itmerien ja Japanilainen meribasseini. Niihin liittyy useita syvi salmeja, joissa pohjan syvyys voi olla jopa 11 kilometriin asti – tmn tekee siit maailman syvimmn merenalainen hautausmaan..

Onko meri koskaan tyyni?

Kyllä, meri voi olla tyyni. Tyynen meren tilassa vedenpinnan liikkeet ovat hyvin pieniä tai eivät lainkaan. Tämä tapahtuu, kun tuuli on erittäin heikko tai olematon ja ilmanpaine on tasainen. Ilmanpaine vaikuttaa suoraan veteen ja jos se on sama kaikkialta, vesi ei muuta muotoaan.

Tyynellä merellä aallokkoa ei esiinny ja siksi se voisi nopeastimme antaa sinulle mahdollisuuden nauttia rauhallisesta purjehduksesta ilman huolta aaltojen ylittymisestä laivaasi vastaan. Tyyness meresss myös uiminen olisi paljon mukavampaa kuin epävakaalla merelll, sillla et tarvitse pelkata syviin altaisiiin upottamista taikka isoihin aaltoihin joutumista.