Miten säästää rahaa pienistä tuloista

Säästäminen on tärkeää erityisesti pienillä tuloilla, koska se antaa varmuutta ja turvaa taloudelliseen tilanteeseen. Se auttaa varautumaan hätätilanteisiin, kuten sairastumiseen tai työttömyyteen, jolloin säästöjen avulla voi kattaa arjen menoja ilman, että joutuu ottamaan lainaa tai muita velkoja. Säästäminen myös mahdollistaa tavoitteiden saavuttamisen, kuten asunnon tai vaikkapa auton hankinnan. Joillekin se tuo turvan eläkkeelle siirryttäessä. Lisäksi säästäminen voi antaa mahdollisuuden sijoittamiseen, joka voi parantaa taloudellista tilannetta pitkällä aikavälillä. Tässä artikkelissa kerromme vinkkejä miten säästää rahaa pienistä tuloista.

Vinkit rahan säästämiseen pienillä tuloilla

Pienillä tuloilla säästämiseen voi olla haasteita, mutta se on kuitenkin mahdollista. Tärkeintä on laatia taloussuunnitelma ja seurata sitä, jotta tiedetään, kuinka paljon rahaa voi käyttää ja kuinka paljon pitää säästää.

Miten säästää rahaa pienistä tuloista

Tässä muutamia vinkkejä siitä, miten säästää rahaa pienillä tuloilla:

 1. Laadi budjetti ja pidä siitä kiinni. Selvitä, kuinka paljon rahaa saat ja kuinka paljon sinulla menee kuluja, ja päätä, kuinka paljon haluat säästää.
 2. Vertaa hintoja kaupoissa ja valitse edullisimmat vaihtoehdot.
 3. Vältä tarpeettomia menoja, kuten tupakointi, alkoholi, ja ylimääräinen ruoan tilaus.
 4. Pidä kiinni säännöllisistä säästöistä, hyvä ajatus voisi olla pankkitalletus, joka tehdään palkkapäivänä.
 5. Etsi töitä jotka lisäävät tuloja, esimerkiksi osa-aikatyö, freelancing, tai oman yrityksen perustaminen, ja säästä näistä saamasi tienestit.
 6. Sijoittaminen on yksi tapa parantaa taloudellista tilannetta pitkällä aikavälillä, mutta ei kannata ottaa liian suuria riskejä jos et ole varma mitä teet.
 7. Pyydä neuvoja talousasiantuntijalta, jos tarvitset apua taloussuunnitelman laatimisessa tai säästämiseen liittyvissä asioissa. Hesalaisten kannattaa tutustua Raha-asianneuvonta RARII:n

Paljonko olisi hyvä olla säästöjä?

Hyvä säästömäärä voi vaihdella henkilöstä toiseen riippuen henkilön tavoitteista ja taloudellisesta tilanteesta. On kuitenkin olemassa joukko suosituksia ja suuntaviivoja, jotka voivat auttaa arvioimaan, kuinka paljon on tarpeen säästää.

Esimerkiksi, jos olet pienituloinen ja huolestunut nykyisestä maailmantilanteesta, olisi hyvä säästää vähintään 3-6 kuukauden elinkustannukset, jotta voisit varautua mahdollisiin hätätilanteisiin, kuten työttömyyteen tai sairastumiseen. Tämä antaa sinulle riittävän varmuuden, että pystyt kattamaan perusmenosi, vaikka joutuisit jättämään työpaikkasi tai jos sairastuisit.

Jos haluat saavuttaa tiettyjä tavoitteita, kuten asunnon hankinnan tai säästää eläkeiän varalle, säästömäärä voi olla suurempi. Tällaisissa tapauksissa voit käyttää säästötavoitettasi apuna ja laskea kuinka paljon sinun tarvitsee säästää esimerkiksi kuukaudessa saavuttaaksesi tavoitteesi.

Muistaa että säästäminen on jatkuva prosessi, ja säästömäärän mukauttaminen tarpeidesi mukaan on hyvä ajatus. Mitä aiemmin aloitat, sen nopeammin pääset maaliin!

Miten säästää 10 000 € vuodessa – Luo henkilökohtainen budjettisi

10 000 euroa vuodessa on haastava tavoite, koska se tarkoittaa, että sinun täytyy säästää 833 euroa kuukaudessa. Tämän tavoitteen saavuttamiseen tarvitset tiukan taloussuunnitelman ja huolellisen rahankäytön.

Tässä on esimerkki budjettilaskelmasta, joka voi auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi:

 1. Asumiskustannukset (vuokra/asunnon osto, sähkö, vesi, puhelin): 1000 euroa
 2. Ruokakustannukset: 400 euroa
 3. Henkilökohtaiset kustannukset (vaatteet, harrastukset, hampaiden hoito): 200 euroa
 4. Vakuutukset (terveysvakuutus, auto-vakuutus, eläkevakuutus): 200 euroa
 5. Muut kulut (liikenne, lainanlyhennykset): 200 euroa
 6. Säästöt: 833 euroa

Yhteensä: 2833 euroa, yksin tämä ei pienituloiselta onnistu, mutta kahden aikuisen taloudelle se voisi olla soveltuva.

Huomaa että tämä budjetti on vain esimerkki ja se saattaa tarvita muokkausta, jotta se sopii tarpeisiisi parhaiten. Sinun pitää myös huolellisesti seurata taloussuunnitelmaa ja tehdä tarvittavia muutoksia, jos huomaat, että joudut ylittämään tiettyjä kustannuksia tai et pysty säästämään tarpeeksi.

Tärkeintä on aloittaa säästäminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja olla sitkeä. On myös tärkeää katsoa taloudellista tilannetta kokonaisuutena, etsiä tapoja saada lisää tuloja, ja arvioida tarpeetonta kulutusta jotta saavutat tavoitteesi.

Konkreettiset vinkit yleisiin menoeriin

 1. Tarkastele tarkemmin asumiskustannuksiasi. Onko mahdollista vuokrata halvempi asunto tai asua kotona vanhempiesi kanssa säästääksesi asumiskustannuksissa?
 2. Seuraa menojasi. Jos tiedät, mihin rahasi menevät, on helpompi tehdä tarvittaessa muutoksia.
 3. Erottele toiveet tarpeista. Tarvitsetko todella 42-tuumaista taulutelevisiota? Kun raha on tiukassa, sitä ei pidä käyttää, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä.
 4. Vältä luottojen käyttämistä laskujen maksamiseen. Vaikka se saattaa helpottaa asioita nyt, luoton käyttäminen vain kasvattaa kuukausimaksuja tulevaisuudessa.
 5. Säästä säännöllisesti. Laita osa palkastasi suoraan säästötilillesi.
 6. Tarkista vakuutuksesi. Tarkista kaikkien vakuutusten kattavuus. Vakuutuksia voi olla liikaa, jolloin rahaa menee hukkaan, tai liian vähän, jolloin vakuutuksesi eivät ole riittävän kattavat. 
 7. Ole varovainen käyttäessäsi huomattavia summia rahaa säännöllisiin hankintoihin, kuten lahjoihin ja lomiin. Vaikka rahankäyttö voi tuntua hyvältä, saatat myöhemmin toivoa, että olisit ollut säästäväisempi.
 8. Leikkaa tai vähennä palveluitasi. Voitko hankkia halvemman nettiyhteyden tai olla ilman suoratoistopalveluita?
 9. Yritä pienentää sähkölaskuasi. Sammuta laitteet ja valot, kun niitä ei tarvita. Osta energiatehokkaita lamppuja. Käytä mahdollisuuksien mukaan tuuletinta ilmastoinnin sijasta tai pue villapaita päällesi sen sijaan, että laittaisit lämmityksen päälle.
 10. Vähennä noutoruokatilauksia. Vaikka ateria ei olisikaan kallis, sen tilaaminen usein voi todella lisätä kustannuksia. 15 euron pizza kerran viikossa maksaa sinulle yli 720 euroa vuodessa!

Mistä lisätienestejä?

Kuten tästä postauksesta olette varmaan huomanneet, pienestä on paha säästää, joten brainstormasimme keinoja joilla voit tienata extraa:

 • Vuokraamalla huoneen Airbnb:ssä tai muilla lomavuokrausalustoilla. Jos esimerkiksi asut isommassa kaupungissa ja sinulla on ylimääräinen huone kotonasi, voit vuokrata sitä majoitusta etsiville matkailijoille.
 • Myy tavaroita verkossa Torin, Etsyn tai Ebayn kaltaisilla alustoilla. Jos olet esimerkiksi kätevä käsistäsi tai olet kiinnostunut vintage-esineistä, voit perustaa verkkokaupan, jossa myydään käsintehtyjä tai ainutlaatuisia esineitä.
 • Tarjoamalla freelance-palveluja Upworkissa tai Fiverrissä, kuten kirjoittamista, editointia, graafista suunnittelua tai ohjelmointia. Jos olet esimerkiksi graafinen suunnittelija, voit tarjota logojen tai muun grafiikan suunnittelua sitä tarvitseville yrityksille tai yksityishenkilöille.
 • Blogin tai YouTube-kanavan perustaminen ja sen rahaksi muuttaminen affiliate-markkinoinnin tai sponsoroidun sisällön avulla. Jos esimerkiksi ruoanlaitto on intohimosi, voit perustaa ruokablogin ja ansaita rahaa sisällyttämällä siihen kumppanuuslinkkejä suosittelemillesi tuotteille tai hankkimalla sponsorointia keittiötarvikeyrityksiltä.
 • Tarjoamalla kuljetuspalveluja Uberin tai Lyftin kaltaisten sovellusten kautta. Jos sinulla on esimerkiksi auto ja joustava aikataulu, voit ilmoittautua kuljettajaksi ja ansaita rahaa antamalla kyytejä alueesi ihmisille.
 • Aloita lemmikkien vahtiminen tai koirien ulkoiluttaminen. Jos rakastat eläimiä ja sinulla on vapaa-aikaa, voisit perustaa yrityksen, jossa tarjoudut hoitamaan ihmisten lemmikkejä heidän poissa ollessaan.
 • Ruuan tai ruokatarvikkeiden toimittaminen Woltin tai Foodoran kaltaisten sovellusten kautta. Jos sinulla on esimerkiksi auto ja hyvä suuntavaisto, voit ilmoittautua ruoanjakelukuljettajaksi ja ansaita rahaa toimittamalla aterioita alueesi ihmisille.
 • Osallistuminen verkkokyselyihin tai fokusryhmiin. Jos haluat käyttää vapaa-aikasi hyödyksi ja jos mielipiteesi ilmaiseminen ei haittaa sinua, voit ilmoittautua mukaan markkinatutkimuksiin ja ansaita rahan arvoisia etuja osallistumisestasi. Esimerkiksi Norstatpanel palkitsee kyselyihin vastaamisesta lahjakorteilla, itse olen säästänyt huomattavan summan viime vuosina kustantamalla Kotipizza-tilaukseni Norstatista tienaamillani lahjakorteilla.
 • Ostamalla ja jälleenmyymällä tavaroita katteella Facebook Marketplacen tai Craigslistin kaltaisilla alustoilla. Jos sinulla on esimerkiksi silmää hyville kaupoille ja pidät alennusmyynneistä, voit alkaa ostaa tavaroita halvalla ja myydä niitä eteenpäin voitolla.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että säästäminen on ratkaisevan tärkeää taloudellisen vakauden ja turvallisuuden saavuttamiseksi. Asettamalla taloudellisia tavoitteita, laatimalla budjetin ja pitämällä siitä kiinni voit välttää stressin, joka aiheutuu siitä, että joudut elämään palkkatilistä toiseen.

Säästämällä rahaa luot turvaverkon, joka voi suojata sinua odottamattomilta menoilta. Puskurirahaston avulla sinulla on paremmat valmiudet selviytyä odottamattomista tilanteista, kuten työpaikan menettämisestä tai odottamattomista sairauskuluista.

Säästäminen on tärkeää myös pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttamiseksi, kuten asunnon ostamiseksi, koulutuksen maksamiseksi tai eläkkeelle siirtymiseksi. Vaikka voi olla vaikeaa laittaa rahaa syrjään ja vastustaa kulutusta, säästämisen hyödyt ovat paljon suuremmat kuin lyhyen aikavälin uhraukset. Muista, että säästämisen aloittaminen ei ole koskaan liian aikaista tai liian myöhäistä, ja pienillä muutoksilla voi olla suuri merkitys pitkällä aikavälillä.

Lisätulot ovat ehdottoman tärkeitä, kun mietitään, miten säästää rahaa pienistä tuloista. Lisätulovirtojen avulla pienituloisilla on enemmän taloudellista joustavuutta ja he voivat säästää enemmän rahaa, mikä voi auttaa heitä saavuttamaan taloudelliset tavoitteensa.

Lisätulovirrat tarjoavat keinon muodostaa hätärahaston ja turvaverkon, johon turvautua odottamattomien menojen varalta. Lisätulojen hankkiminen voi vaatia jonkin verran vaivaa ja luovuutta, mutta hyödyt voivat olla merkittäviä.

On hyvä muistaa, että se, joka säästää saadessaan, sillä on käyttää tarvitessaan.