Miten sijoittaa iso summa – Mitä tehdä ja mitä kannattaa jättää tekemättä!

Oletko löytänyt itsellesi suuremman rahasumman? Ehkä sait hiljattain perinnön? Ehkä olet saanut poikkeuksellisen suuren veronpalautuksen? Ehkä sinulla on sijoitus, joka vain poikii paljon rahaa kerralla?

Oli syy mikä tahansa, jos olet tällaisessa tilanteessa ja jos keskityt sijoittamaan suuren rahamäärän oikealla tavalla, saatat huomata, että voit todella kasvattaa varallisuuttasi. Mutta jos sijoitat sen väärällä tavalla, vaarana on, että menetät paitsi rahasi myös lisää rahaa.

Mitä teet siis, kun sinulla on suuri rahasumma odottamassa sijoittamista? Miten sijoittaa iso summa rahaa?

Miten sijoittaa iso summa järkevästi

No, aion käsitellä kolmea pääasiallista tapaa, joiden kautta voit sijoittaa könttäsummia. Mutta ensin haluan selittää pari asiaa, joita et halua tehdä!

Mitä ei tule tehdä!

Älä vain anna rahojasi sokeasti jonkun hoidettavaksi.

Yleensä et halua antaa rahojasi jonkun toisen hoidettavaksi ymmärtämättä ensin, miten sijoittaa itse. Sinun PITÄÄ saada talouslukutaitosi nousemaan, jotta voit täysin ymmärtää, mitä rahoillasi tehdään. Jos et ymmärrä, parhaassa tapauksessa..: Saatat päätyä maksamaan tarpeettoman suuria palkkioita; pahimmassa tapauksessa: Sinua saatetaan käyttää hyväksi. Aivan kuten Usain Boltia.

Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki tarttuvat tilaisuuteen huijata sinua, mutta sinun pitäisi pyrkiä minimoimaan tämä riski mahdollisuuksien mukaan ylläpitämällä taloudellista lukutaitoasi ja varmistamalla, että rahojasi hoitavat henkilöt TIEDOSTAVAT, että tiedät, mistä puhut. Jos sinulla on edes yleiskäsitys siitä, mitä pitäisi tapahtua, pystyt helpommin havaitsemaan, jos jokin ei ole kunnossa rahojesi kanssa. Taloudellinen lukutaito on avainasemassa!

Älä luota siihen, että muut tekevät taloudellisia päätöksiäsi.

Älä luota siihen, että muut auttavat sinua tekemään taloudellisia päätöksiä puolestasi, jos he eivät tiedä mitään raha-asioistasi. Sinun ei pitäisi kysyä ihmisiltä, mihin sijoittaa tai miten sinun pitäisi sijoittaa, jos näillä ihmisillä ei ole mitään käsitystä henkilökohtaisista talous- ja elämäntavoitteistasi, pitkän aikavälin sijoituksistasi tai muista rahoista, joita sinulla saattaa olla. Varmista siis, että ennen kaikkea SINÄ ymmärrät omat tavoitteesi ja anna niiden ohjata päätöksentekoasi.

Älä osta varoiksi naamioituja velkoja

Minulla on täydellinen esimerkki siitä, mitä tarkoitan tällä: Osa-aikaiset osakkeet! Haluan tehdä tämän ehdottoman selväksi: Emme pidä suurinta osaa aikaosuuksista kiinteistösijoituksina. Sen sijaan pidämme niitä velkoina … ja niistä on tunnetusti vaikea päästä eroon! Jos ostat aikaosuuden, älä ylläty, jos se seuraa sinua (tai jopa perillisiäsi) koko loppuelämäsi ajan. Aikaosuudet ovat tietenkin vain yksi esimerkki. Olkaa vain varuillanne varoiksi naamioitujen vastuiden varalta … ja pysykää kaukana, kaukana niistä!

Harkitse kahdesti sijoittamista yksittäisiin osakkeisiin.

Jos olet uusi sijoittaja, kehottaisin sinua harkitsemaan kahdesti sijoittamista yksittäisiin osakkeisiin. Tiedän, että intohimoisten osakkeiden poimiminen ja valitseminen voi olla jännittävää, mutta tämä strategia STRESSAA SINUA. Jos teet jotakin tällaista ilman, että sinulla on kokemusta tai tutkimusta ennen kuin ryhdyt kyseiseen toimeen, se voi olla pohjimmiltaan kuin uhkapeliä. Jos olet uusi osakemarkkinoille sijoittamisessa, et luultavasti tiedä vielä läheskään tarpeeksi, jotta osaisit valita osakkeita, joihin voit luottaa perustellusti. Ja vaikka sinulla olisikin paljon tietoa ja kokemusta sijoittamisesta, on todella vaikeaa, ellei mahdotonta, valita voittajia joka kerta. Mielenrauhan vuoksi suosittelen siis aloittamaan hitaasti.

Suurin osa omasta varallisuudestani on ollut indeksirahastoissa ja ETF-rahastoissa. Kerta toisensa jälkeen nämä sijoitukset ovat osoittautuneet markkinoiden tehokkaimmaksi ja tasaisimmaksi tuotoksi! Suosittelen siis tutustumaan ETF-rahastoihin esimerkiksi painamalla alla olevaa nappia, joka ohjaa sinut Nordnetin sivustolle!

Okei, nyt kun olen saanut asiat, joita sinun EI pitäisi tehdä pois alta, siirrytään asioihin, joita sinun kannattaa harkita tekeväsi! Muista, että historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta ja kaikkiin sijoituksiin liittyy riskejä.

Mitä tehdä juuri nyt

Ryhdy taloudellisesti lukutaitoiseksi

Ensimmäiseksi: Sinun on opittava taloudellisesti lukutaitoinen. Lue kirjoja, kuuntele podcasteja, katso YouTube-videoita, lue blogeja – tee mitä tahansa, mitä sinun tarvitsee tehdä oppiaksesi mahdollisimman paljon sijoittamisesta, taloudesta ja siitä, miten käsitellä rahojasi . . . ja tee se nyt! Sinun on tehtävä tämä mahdollisimman pian, jotta kun tilaisuus tarjoutuu ja saat yhtäkkiä suuren summan rahaa, sinulla on tarvittavat tiedot tehdäksesi itsellesi parhaat päätökset. Alle olen kerännyt aiheeseen liittyvää, aloittelijalle ja kokeneemmallekin konkarille soveltuvaa luettavaa. Linkit ovat sponsoroituja.


Miten sijoitan rahastoihin (2020) – Kirjoittanut: Kalle Kauppila, Vesa Puttonen, Eljas Repo

Tämä kirja tarjoaa laajan ja selkeän näkemyksen rahastosijoittamisesta kaikille, jotka ovat kiinnostuneita aiheesta. Kirjassa esitellään perusteet rahastosijoittamisesta, esitetään tärkeitä huomioon otettavia seikkoja rahaston valinnassa, ja kuvaillaan erilaisten tunnuslukujen tulkintaa ja laskemista. Kirjassa käsitellään myös Internetin käyttöä rahastosijoittamisessa.

The Intelligent Investor (2003) (englannin kielinen) – Kirjoittanut Benjamin Graham

Benjamin Graham oli 1900-luvun merkittävin sijoitusneuvonantaja, joka opetti ja innoitti ihmisiä maailmanlaajuisesti. Grahamin ”arvosijoittamisen” filosofia – joka suojaa sijoittajia suurilta virheiltä ja opettaa heitä kehittämään pitkän aikavälin strategioita – on tehnyt The Intelligent Investor -teoksesta osakemarkkinoiden raamatun siitä lähtien, kun se julkaistiin vuonna 1949.

Vuosien mittaan markkinakehitys on osoittanut Grahamin strategioiden viisauden. Tämä uudistettu painos säilyttää Grahamin alkuperäisen tekstin eheyden, mutta se sisältää myös tunnetun taloustoimittajan Jason Zweigin päivitetyt kommentit. Zweig ottaa huomioon nykypäivän markkinoiden realiteetit, rinnastaa Grahamin esimerkit tämän päivän talousotsikoihin ja antaa lukijoille perusteellisemman käsityksen siitä, miten Grahamin periaatteita voidaan soveltaa.

Kiinteistösijoittaminen (2017) – Kirjoittanut: Hanna Kaleva, Elias Oikarinen, Mikko Soutamo

Tämä kirja tarjoaa laajan ja yksityiskohtaisen tarkastelun kiinteistösijoittamisen toimintaympäristöstä, markkinoiden rakenteesta ja toimintatavoista. Se painottaa erityispiirteiden ymmärtämisen merkitystä sijoitusanalyysissä ja johtamisessa, sekä käsittelee kiinteistösijoitusmarkkinoiden kehitystä. Kirjassa kuvataan myös kiinteistösijoittamisen analyysi- ja laskentamenetelmiä.


Aseta pitkän aikavälin tavoitteet

Jos sinulla on jokin tavoite, joka on kaukana kaukana, sinulla on valmiina jotain, johon voit laittaa nämä rahat. Pelkästään se, että tiedät, mihin haluat laittaa rahasi, on voimakasta, koska sen avulla voit tehdä etukäteen hyvin perusteltuja päätöksiä varmuudella, jotta saat rahasi käyttöösi heti, kun saat ne.

Mieti, maksaisitko velat pois vai sijoittaisitko

Kun elämääsi tulee rahaa, haluat tietää, mihin se kannattaa suunnata. Jos tarvitset apua sen määrittämisessä, olisiko rahasi parempi käyttää velkojen maksamiseen vai rahojen sijoittamiseen, lue tämä postauksemme

Lopuksi, jos päätät käyttää suuren summan rahaa sijoituksiin, tässä on kolme eri vaihtoehtoa, joita kannattaa harkita:

Kuinka sijoittaa suuria rahasummia

Sijoittaminen yritykseen

Yritykseen sijoittaminen on yksi parhaista tavoista muuttaa raha vielä suuremmaksi rahaksi. Rahojen käyttäminen yrityksen perustamiseen ja itseesi sijoittamiseen on loistava ajatus, mutta ennen kuin teet sen, varmista, että sinulla on vankka liiketoimintasuunnitelma. Älä vain ota kaikkia rahojasi ja heitä niitä yritykseen, jota ei ole testattu, sillä näin menetät kaikki rahasi. Haluat todistaa, että liiketoimintasi todella toimii, ja koska tämä ei yleensä vaadi liikaa rahaa, sinun on ehkä käytettävä vain osa kertasummasta testaamiseen.

Selvyyden vuoksi sanottakoon siis, että vaikka kaikkien rahojen sijoittaminen yritykseesi voi olla hyvä idea, sinun on tehtävä se hitaasti riskien minimoimiseksi. Sinun pitäisi ensin sijoittaa vain vähän rahaa sen varmistamiseen, että yrityksellä on vankka liiketoimintasuunnitelma ja -malli ja että se on testattu. Ja sitten kun olet luottavaisempi, voit käyttää loputkin rahat tulevaisuudessa, kun yrityksesi alkaa kasvaa ja kukoistaa.

Toinen käytettävissäsi oleva vaihtoehto on käyttää rahat tukeaksesi itseäsi, kun siirryt vakituisesta työstäsi täysipäiväiseen liiketoimintaan.

Sijoittaminen kiinteistöihin

Voit ostaa, kunnostaa ja AirBnB-majoittaa asuntovaunuja/autoja; voit ostaa vuokrakiinteistön ja rakentaa passiivisen tulovirran; voit ostaa liikekiinteistöjä … kiinteistöissä on niin monia mahdollisuuksia, jos haluat tehdä niin.

Sijoittaminen osakemarkkinoille

Osakemarkkinoille sijoittamisessa on kaksi erilaista menetelmää: (1) ”könttäsumma”, jossa maksat yhden suuren summan sijoitukseen, tai (2) ”ajallinen hajauttaminen”, jossa maksat useita pienempiä maksuja sijoitukseen pidemmän ajan kuluessa. Kumpi kannattaa siis tehdä, kun sinulla on suuri määrä rahaa varastossa?

Vanguardin tutkimuksen mukaan könttäsummaa -menetelmää käyttäneet saivat itse asiassa parempia tuloksia verrattuna ajalliseen hajauttamiseen, koska rahat viipyvät markkinoilla pidempään. Jos kuitenkin välttelet riskejä ja aiot vetää rahat pois markkinoilta, jos ne joskus laskevat liian alas, psykologisesti katsottuna saattaa olla parempi käyttää dollarikustannuslähestymistapaa. Toisin sanoen se, kannattaako sinun sijoittaa suuri rahamäärä kertakorvauksena vai dollarikustannusten keskiarvona markkinoilla, riippuu melko paljon omasta riskinsietokyvystäsi ja siitä, miten reagoit markkinoiden vaihteluihin. Arvioi siis riskinsietokykytasosi ja päätä itsellesi paras strategia!

Nämä ovat siis ajatuksiani siitä, miten sijoittaa suuri summa rahaa. Huomaa, että mikään näistä vaihtoehdoista ei sisällä minkäänlaista ”rikastu nopeasti” -järjestelmää. Mikään näistä kolmesta vaihtoehdosta ei tuplaa rahojasi yhdessä yössä. Onnea matkaan!