Musta tiistai

Musta tiistai on päivä, jolloin New Yorkin osakemarkkinat romahtivat suurimmaksi osaksi vuonna 1929. Se oli alku talouskriisin alkamiselle Yhdysvalloissa ja maailmanlaajuiselle lamaan.

Mitä tapahtui mustana torstaina?

Mustana torstaina viitataan Yhdysvaltain pörssiromahdukseen, joka tapahtui 24. marraskuuta 1929 ja jota kutsutaan myös nimellä Punaisen torstain seuraus. Se oli ensimmäinen iso romahdus osakemarkkinoilla sitten vuoden 1907 panikin. Romahdus alkoi aamulla, kun miljoonat ihmiset yrittivät myydä osakkeitaan samanaikaisesti ja markkinoiden arvo laski dramaattisesti. Markkinat eivät palautuneet ennen seuraavaa maanantaita, minkä takia sitä pidettiin mustana torstaina.

Romahdus oli merkki siitä, että talouslamasta oli tulossa suurempaa ja syvempaa kuin mitkä tahansa muut taloudelliset taantumat aiemmin 1900-luvulla. Tuhannet yritykset menettivät kaiken varallisuutensa ja miljoonia työpaikkoja hupeni heti romahduksen johdosta; monet ihmisist älöytyiv ätaloudellista apua vastaanottamaan useiden vuosien ajan sen johdosta . Mustana Torstaina aloitettiin globaali finanssikriisi , jonka vaikutusten voimme edelleen tuntea tulevaisuudessa .

Mistä johtui vuoden 1929 pörssiromahdus?

Vuoden 1929 pörssiromahdus, joka tunnetaan myös nimellä Wall Streetin paniikki, oli taloudellinen romahdus Yhdysvalloissa. Se alkoi 24. lokakuuta 1929 ja kesti noin 13 kuukautta. Romahduksen taustalla olivat monimutkaiset syyt, joihin sisältyivät muun muassa epäterveet markkinasuhteet ja ylikuumenneet osakemarkkinat sekä vakavasti heikentynyt velanotto- ja investointitoiminta.

Ennen romahdusta osakemarkkinoiden arvo oli noussut voimakkaasti 1920-luvulla, minkä ansioista monet ihmiset uskoivat että osakehinnat vain jatkuivat nousemistaan ​​ja ostivat niitä suuria mittakaavoilla. Tietyillä alueilla hintojen odotettiin edelleen nousevan entistakin enemmän – tiettyjen teollisuudenalojen hinnannousua pidettiin erityisen toiveikkaina – mutta ne eiv�t olleet realistisia odotuksia pitk�ll� aikav�lill�. Kun markkinoiden arvo saavutti liian korkeita tasoja elokuussa 1929, useiden analyytikkojen varoitettua mahdollisuudesta pudota alas tapahtui loppukes��st� massapaniikkireaktio: miljoonien ihmisten pelostaessa menett�� rahojaan samanaikaisesti heidän myydessä kaiken hallussaan olevan osakesalkkunsa syntyi ​​suuri paine laskemaan hintoja entiseensä alemmaksi . Osakemarkkinoiden arvon laskun tuloksena Dow Jones Industrial Average (DJIA) putosi 11 % 23.-24.10., minkä johdosta New York Stock Exchange sulki ovensa ensimmäisen kerran historiansa aikana 27.-28.. Lokakuuta; sen avattua uudelleenvaihtoon 29.. Lokakuuta DJIA putosi 15 % siitä mitattiin maailmanlaajuinen finanssipaniikki alkaneeksi .

Romahduksesta seurasi laaja taloudellinen ahdingon aalto 1930-luvulle astumiseksi: työttömyyden levieminen ympri maata , inflaation hidastuminennopeammin , suurempien verojeniemen nostaminennopeammin , panostustarpeiden vheneminennopeammin ja tuottoisuu den heijkeneminennopeammin . Vuonna 1933 presidentti Franklin D Roosevelt hyvksyi New Deal ohjelman yrittessn palauttaa talouteen terveyden ; vaikeina vuosina tarjoama apujrjestelmn on sanottuna auttanee Yhdysvaltain poispyynty misest tilanteesta .

Mitä tehdä kun pörssi romahtaa?

Kun pörssi romahtaa, on tärkeää olla rauhallinen ja analysoida tilannetta. Ensimmäiseksi sinun tulisi selvittää syyt markkinoiden laskuun. Onko kyseessä yleinen taloudellinen taantuma vai jokin muu tekijä? Tarkista myös salkkusi arvo ja varmista, ettet ole liian suuresti altistuneena osakkeille tai muulle riskialttiille sijoitukselle.

Jos uskot, ettet voi vaikuttaa markkinatilanteen kehitykseen, voit harkita poistumista osakemarkkinoilta ja siirtomisen likvidimpien instrumenttien (esim. valuutta- tai korkosijoitus) parissa turvallisempaan paikkaan odottamaan markkinoiden elpyminen ennen uudelleensijoittamista. Jos haluat silti pitäytya aktiivisessa sijoittamisessa, voit hyödyntaa alhaisen volatiliteetin ajan ostaaksesi edullisia osakkeita mahdollisuuden saada tuottoja nousujohteisen trendin aikana. Voit myös tutustua erilaisiin strategioihin lyhyiden optioiden avulla minimoidaksesi riskejasi ja hyödyntelemlll market volatilityn tarjoamia mahdollisuuksia ansaita tuottoja hetkest toiseen ilman suuria investointeja pitkiksikaikaisiin positioksiin

Mitä pörssiromahdus tarkoittaa?

Pörssiromahdus tarkoittaa markkinoiden äkillistä ja voimakasta laskua. Se on yleensä seurausta taloudellisesta epävarmuudesta, joka saattaa olla aiheutettu esimerkiksi korkeista inflaatiokoroista, suurten yritysten epäonnistumisista tai poliittisen tilanteen muutoksista. Pörssiromahduksella viitataan usein myös siihen, että osakemarkkinat laskevat merkittävissä mitoissa samanaikaisesti. Tilanteen vakavuuden arviointia helpottamaan pörssikursseja verrataan usein indeksien avulla; nopeasti laskeva indeksiluku antaa hyvin selkeitä signaaleita siitä, että pörssiromahdus on alkamassa.

Milloin pörssi romahtaa?

Pörssiromahduksen ajankohta on mahdotonta ennustaa, koska se riippuu monista tekijöistä. Pörssin romahtamiseen vaikuttavat muun muassa taloudelliset ja poliittiset tapahtumat, markkinoiden epävarmuus ja sijoittajien luottamus. Yleensä pörssit romahtavat äkillisen suuren myyntipaineen vuoksi, joka voi olla seurausta esimerkiksi yritysten heikkenevistä tuloksista tai negatiivisesta uutisoinnista. Myös inflaatio- ja korkotasojen nousut voivat aiheuttaa pudotusta osakemarkkinoilla.

Miksi osakkeen hinta nousee?

Osakkeen hinta nousee, kun yrityksen arvo ja tulos ovat kasvussa. Yritysten arvonnousu voi johtua monista eri tekijöistä, mukaan lukien uusien tuotteiden lanseeraaminen markkinoille tai parempaan taloudelliseen suorituskykyyn liittyvät odotukset. Osakemarkkinoiden sijoittajat reagoivat usein positiivisesti hyviin raportteihin ja uskovat, että osakkeilla on potentiaalia tuottaa heille voittoja tulevaisuudessa. Myös analyytikkojen ennusteet saattavat vaikuttaa osakkeiden hinnanmuutoksiin; esimerkiksi jos analyytikko antaa myönteisen suosituksen yritystä kohtaan, se voi aikaansaada ostovoimaa ja nostaa sen hintaa. Toisaalta negatiivisten raporttien tai muutostarpeiden ilmaantuminen voivat laskea osakehintojasi.