Organisaation tietopääoma

Mitä on tietopääoma?

Termi tietopääoma viittaa organisaation aineettomaan arvoon, joka muodostuu sen tietämyksestä, suhteista, opituista tekniikoista, menettelyistä ja innovaatioista. Toisin sanoen tietopääoma on organisaation koko tietämys. Yrityksen tietopääoma riippuu sen työntekijöiden taidoista ja kyvyistä, mikä tekee siitä aineetonta omaisuutta. Tietopääoma antaa yrityksille suhteellista etua kilpailijoihinsa nähden.

Organisaation tietopääoma

Tietopääoman ymmärtäminen

Kun ihmiset kuulevat sanan pääoma, he ajattelevat yleensä rahaa. Vaikka tämä voi pitää jossain määrin paikkansa, termi tarkoittaa muutakin kuin euroja ja senttejä. Termi pääoma on laaja ja sitä käytetään kuvaamaan kaikkea, mikä tuottaa arvoa omistajalleen. Siihen sisältyvät käteisvarat sekä fyysinen omaisuus (kiinteistöt, koneet, jalometallit) ja tietämyksen kaltaiset varat.

Tietopääoma, jota kutsutaan myös henkiseksi tai tietoon perustuvaksi pääomaksi, on kaikkea arvoa, joka syntyy ihmisten kokemuksesta, taidoista, tiedoista ja oppimisesta organisaatiossa. Siksi se ei ole riippuvainen koneiden tai muiden laitteiden fyysisestä työpanoksesta. Sellaisenaan tällä pääoman muodolla on mittaamaton arvo, eikä sitä voida mitata määrällisesti. Siksi sitä pidetään aineettomana omaisuutena, jonka arvoa ei voi koskettaa tai mitata.

Kuten edellä todettiin, tietopääoma riippuu suurelta osin yksilöiden taidoista ja lahjoista. Tämä antaa yrityksille etulyöntiaseman kilpailijoihin nähden. Organisaatiot, joilla on korkea tietopääoma, voivat olla kannattavampia tai tuottavampia kuin organisaatiot, joilla on matalampi tietopääoma. Yritykset kehittävät tietopääomaa kannustamalla työntekijöitä jakamaan tietoa esimerkiksi seminaarien ja henkilökohtaisen viestinnän avulla. Kun tämä pääoma kootaan yhteen ja jaetaan, tulokset voivat olla erittäin arvokkaita.

Tietopääoma on tärkeää, koska se vähentää todennäköisyyttä, että yritys joutuu keksimään pyörän uudelleen joka kerta, kun tietty prosessi aloitetaan. Tämä johtuu siitä, että sen työntekijöillä on pääsy asiakirjoihin, joissa kuvataan yksityiskohtaisesti tarvittavat vaiheet, sekä pääsy henkilöstöön, joka on toteuttanut vastaavia toimia.

Yritysten on kannustettava työntekijöitään jakamaan taitojaan ja lahjakkuuttaan, jotta ne voivat hyödyntää tietopääomaansa täysimääräisesti.

Organisaation Tietopääoman kehittäminen

Vaikka tietopääoma ei olekaan fyysinen omaisuuserä, se vaatii silti huomattavia investointeja. Tämä tarkoittaa, että yritysten on ehkä investoitava seuraaviin kohteisiin tietopääomansa parantamiseksi:

  • Palkataan monipuolinen joukko henkilöitä, joilla on erilainen koulutus- ja ammattitausta.
  • työntekijöiden kehittäminen, mukaan lukien koulutus ja jatkokoulutus
  • Tutkimus ja kehittäminen (T&K)Innovaatio
  • Kannustimet ja muut edut, kuten stipendit, perheavustukset ja bonukset.
  • Työ- ja yksityiselämän tasapaino
  • Yhteistyön kannustaminen ja edistäminen

Muista, että tämä ei ole tyhjentävä luettelo ja että organisaatiot voivat ryhtyä moniin muihinkin toimiin investoidakseen osaamispääomaansa ja parantaakseen sitä.

Tietopääoman osatekijät

Osaamispääomalla on kolme pääkomponenttia: inhimillinen pääoma, suhteisiin perustuva pääoma ja rakenteellinen pääoma. Kutakin kategoriaa käsitellään jäljempänä tarkemmin.

Inhimillinen pääoma

Inhimillinen pääoma edustaa panosta, jonka työntekijät antavat organisaatiolle hyödyntämällä kykyjään, taitojaan ja asiantuntemustaan. Organisaatio voi valjastaa ja hyödyntää inhimillistä pääomaa, joka on vain yksilöiden hallussa. Sitä ei omisteta suoraan.

Inhimillinen pääoma voi hävitä, kun työntekijä lähtee. Laadukkaat organisaatiot keskittyvätkin pitämään kiinni luovista ja innovatiivisista työntekijöistä sekä työskentelemään sellaisen ympäristön luomiseksi, jossa tällaista älykkyyttä voidaan opettaa ja oppia.

Ei ole kuitenkaan harvinaista, että yritykset tekevät työsopimuksen työntekijöidensä, erityisesti ylimmän johdon, kanssa suojautuakseen osaamispääoman menetykseltä kilpailukiellon avulla. Jos työntekijä lähtee yrityksestä, kilpailukieltosopimus tai -lauseke yleensä kieltää työntekijää työskentelemästä kilpailijan palveluksessa tietyn ajanjakson ajan”.

Suhdepääoma

Suhdepääoma määritellään työtovereiden välisiksi suhteiksi. Siihen sisältyvät myös työntekijöiden ja myyjien, asiakkaiden, tavarantoimittajien, kumppaneiden ja yhteistyökumppaneiden väliset suhteet. Suhdepääomaan kuuluvat myös franchising-oikeudet, lisenssit ja tavaramerkit, koska niillä on arvoa vain suhteessa asiakkaisiin.

Vahvat suhteet auttavat yrityksiä ja muita organisaatioita lisäämään kilpailuetuaan. Sellaisenaan ne saavat tietoa käyttöönsä (ja helpottavat tiedon kulkua yksilöiden välillä) ja saattavat vähentää riskejä ja virheiden mahdollisuutta. Se antaa niille myös mahdollisuuden laajentaa asiakas-, toimittaja- ja resurssipohjaansa.

Rakenteellinen pääoma

Tämäntyyppinen pääoma edustaa organisaation hallussa olevaa ei-fyysistä pääomaa, kuten prosesseja, menetelmiä ja tekniikoita, jotka mahdollistavat organisaation toiminnan ja sen kyvykkyyksien hyödyntämisen. Rakenteelliseen pääomaan voi kuulua myös henkinen omaisuus, kuten tietokannat, koodit, patentit, suojatut prosessit, tavaramerkit, ohjelmistot ja muut.

Organisaation rakenteellisen pääoman avulla se pystyy integroimaan ja nivomaan kaiken yhteen kiinteäksi, yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Sellaisena se kannustaa ja edistää tehokkuutta kaikkien sen osallistujien keskuudessa.

Tietopääoma eroaa erilaisista fyysisistä tuotannontekijöistä, kuten maasta, työvoimasta ja pääomasta. Tämä johtuu siitä, että se perustuu fyysisten kohteiden sijaan taitoihin, joita työntekijät jakavat keskenään tehokkuuden parantamiseksi.

Tietopääoman hyödyntäminen

Jotta yritys menestyisi, sen on valjastettava ja hyödynnettävä tehokkaasti tietopääomansa potentiaali. Tämä edellyttää, että johto on tietoinen tehokkaasta tietämyksen hallinnasta, joka tarkoittaa organisaatiossa olevien kykyjen ja tietämyksen luomista, levittämistä, hallintaa ja hyödyntämistä.

Toinen tärkeä varoitus yrityksille niiden tietopääoman suhteen: Se on omaisuuserä, johon on investoitava jatkuvasti sekä rahaa että aikaa, sillä kuten kaikki muukin, osaamispääoma poistuu eikä se ole rajallinen. Ihmisille on annettava mahdollisuus jatkuvasti parantaa ja päivittää taitojaan, jotta he voivat säilyttää kykynsä. Mitä enemmän yritys investoi osaamispääomaansa, sitä suurempi arvo sillä on.

Jatkamalla investointeja osaamispääomaan yritykset voivat laajentaa T&K-toimintaansa, luoda uusia liiketoimintamalleja, lisätä patenttejaan ja mallejaan sekä jatkaa innovointia.

Esimerkkejä tietopääomasta

Vaikka tietopääoma ei ehkä ole fyysinen omaisuuserä, voimme silti määritellä tietopääoman muodot. Se voi muotoutua johtajan tai johtoryhmän jäsenen johtamisen kautta. Luottamus ja tarmo pitää ihmiset liikkeellä kohti yhteistä päämäärää on erittäin arvokas voimavara mille tahansa yritykselle.

Toinen yleinen osaamispääoman muoto on käytännön tieto. Esimerkiksi koodaukseen ja ohjelmointiin perehtynyt henkilö voi olla arvokas pienelle internet-alan startup-yritykselle.

Tietopääoma on johtanut joihinkin suurimmista innovaatioista, joita nykyään tunnemme. Ajatelkaapa älyllistä osaamista ja tietotaitoa, jonka avulla on kehitetty eräitä maailman tunnetuimpia logoja, kuten McDonald’sin kultainen kaari, Niken swoosh tai jopa Applen logo – omena, johon on purtu omena.

Huomattavaa osaamista on myös käytetty joihinkin ruokiin, joita syömme, ja työkaluihin, joita meillä on käytössämme, kuten kokiksen kaava tai älypuhelimen keksiminen.