Rahoituksen ja taloushallinnon peruskäsitteet tutuiksi!

Ilman taloudellista taustaa rahoitus voi tuntua pelottavalta. Kaavojen, tilinpäätösten ja taulukkolaskelmien keskellä rahoituksen todellinen merkitys voi jäädä huomaamatta.

”Taulukkolaskennassa olevat numerot eivät oikeastaan ole sitä, mistä rahoituksessa on kyse”, sanoo Harvard Business Schoolin professori Mihir Desai verkkokurssilla Leading with Finance. ”Kyse on yritysten ymmärtämisestä rahoituksen logiikan avulla. Rahoituksessa ei ole kyse taulukkolaskennasta, vaan todellisista ihmisistä, todellisista yrityksistä ja siitä, miten resursseja kohdennetaan yrityksessäsi ja taloudessa laajemminkin.

”Rahoituksen periaatteiden avulla eri toimialojen liike-elämän ammattilaiset voivat saada syvällisemmän käsityksen yrityksensä taloudellisesta tilasta, siitä, miten luotua arvoa mitataan ja miten osakkeenomistajille viestitään parhaiten.

Seuraavassa on kolme rahoitusperiaatetta, jotka liike-elämän ammattilaisten tulisi tuntea toimialasta tai tehtävästä riippumatta.

Miksi opetella taloushallinnon taitoja muuna kuin rahoitusalan ammattilaisena?

Kun olet liike-elämän ammattilainen muussa kuin taloushallinnon tehtävässä, taloushallinnon perusteiden oppiminen voi auttaa liittämään työsi yrityksen laajempiin vertailuarvoihin ja tavoitteisiin.

Taloudellisten periaatteiden tuntemuksen avulla voit puolustaa projektien odotettua sijoitetun pääoman tuottoa (ROI), ilmaista tiimisi työn taloudelliset vaikutukset ja tehdä strategisia liiketoimintapäätöksiä mahdollisimman suuren arvon luominen mielessäsi.

Lisäksi se voi tehostaa vuorovaikutusta yrityksesi talous- ja kirjanpito-osaston kanssa. Taloutta kutsutaan usein ”liiketoiminnan kieleksi”, ja sen puhuminen voi lisätä yhteistyötä ja viestintää tiimien välillä.

Rahoituksen peruskäsitteet

1. Kassavirta

Kassavirta – laaja termi, jolla tarkoitetaan yritykseen ja yrityksestä tietyllä hetkellä liikkuvan rahan nettosaldoa – on keskeinen rahoitusperiaate, joka on ymmärrettävä. Kassavirtaa on useita eri tyyppejä:Liiketoiminnan kassavirta: Normaalista liiketoiminnasta syntyvä nettokassa.

Nämä rahavirtatyypit muodostavat yhdessä ja eriteltyinä kassavirtalaskelmassa kuvan tietyn ajanjakson aikana tapahtuneesta nettokassavirrasta.

On vielä yksi kassavirran tyyppi, joka on tärkeää tuntea: vapaa kassavirta. Vapaa kassavirta on käteisvarojen nettomäärä, joka jää jäljelle sen jälkeen, kun verot on maksettu, poistot, arvonalentumiset ja käyttöpääoman muutokset on otettu huomioon ja investoinnit (kiinteistöt, laitteet ja teknologiainvestoinnit) on vähennetty. Lyhyesti sanottuna: se on käteisvaroja, joita ei tarvitse kohdentaa mihinkään.

Kirjassaan Leading with Finance Desai kutsuu vapaata kassavirtaa ”rahoituksen nirvanaksi”, koska sitä käytetään usein yrityksen taloudellisen menestyksen mittaamiseen. Kun yrityksesi tuottaa vapaata kassavirtaa, olet niin sanotusti ”onnistunut”. Sijoittajat käyttävät näitä käteisvaroja mittarina päättäessään, mihin varoja kohdennetaan, ja voit käyttää sitä tuottojen tarjoamiseen sidosryhmille. Niitä voidaan myös investoida takaisin yritykseen, jotta saataisiin lisää vapaata kassavirtaa seuraaville kausille.

Kassavirtatyyppien ymmärtäminen voi auttaa hahmottamaan, mihin kausiin menosi kuuluvat, tarjota kontekstia budjetointia varten ja antaa tietoa siitä, miten menosi ja tulosi vaikuttavat yrityksesi taloudelliseen tilanteeseen.

Liittyy asiaan: Kassavirta.

2. Rahan aika-arvo

Rahoitus on luonnostaan tulevaisuuteen suuntautuvaa ja kuvaa yrityksen nykyistä asemaa sen kehityskaaren perusteella. Rahan aika-arvo (Time Value of Money, TVM) on keskeinen rahoitusperiaate, jonka mukaan rahasumma on arvokkaampi nyt kuin tulevaisuudessa.

Ajattele taloudellisia tuottoja – vapaita kassavirtoja – keinona ymmärtää, mikä on tämän päivän arvo. Jokin on arvokas tänään vain, jos se tuottaa hyötyä tulevaisuudessa.

Tämän vuoksi tietyn rahasumman arvo riippuu siitä, kuinka kauan sinun on odotettava, ennen kuin voit käyttää sitä. Mitä nopeammin voit käyttää käteistä, sitä arvokkaampaa se on.

Mitä kauemmin joudut odottamaan sen käyttämistä, sitä enemmän menetät mahdollisuuksia saada sijoituksesi takaisin. Tämän huomioon ottamiseksi yrityksen arvonmäärityksessä diskontataan tulevat kassavirrat vastaamaan niiden nykyarvoa. Desai kutsuu tätä ”arvonmäärityksen kultaiseksi standardiksi”.

Jos haluat laskea TVM:n rahasummalle, käytä tätä kaavaa ratkaistaksesi sen tulevan arvon

(FV):FV = PV x [ 1 + (i / n) ] (n x t)

TVM-kaavassa:

  • FV = rahan tuleva arvo
  • PV = rahan nykyarvo
  • i = korko
  • n = korotusjaksojen lukumäärä vuodessa
  • t = vuosien lukumäärä

Jos työskentelet muussa kuin rahoitusalan tehtävässä, sinun ei todennäköisesti tarvitse itse laskea TVM:ää tai diskontata kassavirtoja, mutta rahan aika-arvon ymmärtäminen voi auttaa sinua tekemään päätöksiä sen perusteella.

3. Riski ja tuotto

Yksi keskeinen kysymys, johon taloushallinto pyrkii vastaamaan, on: ”Miten luodaan arvoa?”. Sekä rahan aika-arvo että kassavirrat tuovat tähän kysymykseen lisää näkökulmaa: Arvo syntyy rahan ja ajan välisessä suhteessa ja kun kaikki allokaatiot otetaan huomioon.

Vaihtoehtoinen näkökulma arvon luomiseen tulee toisesta rahoitusperiaatteesta: riskistä ja tuotosta. Se on sinulle todennäköisesti tuttu käsite: Tuottojen saamiseksi on usein otettava laskelmoituja riskejä. Tämä liittyy läheisesti sijoitetun pääoman tuoton käsitteeseen, joka on käteisvarojen nettomäärä sen jälkeen, kun alkuperäinen sijoitus on vähennetty.

”Riskin ja tuoton välinen suhde on yksi tärkeimmistä suhteista rahoituksessa ja koko taloustieteessä”, Desai sanoo kirjassaan Leading with Finance. ”Yleisesti ottaen ihmiset eivät pidä riskin kantamisesta. Tämän seurauksena, jos heidät pakotetaan kantamaan riskiä, he vaativat jotain vastineeksi – he vaativat korkeampaa tuottoa.”

Sijoittamiseen liittyvä riskitaso määrää, millaista tuottoa voit odottaa. Omaisuuserän pienintä mahdollista tuottoa suhteessa sen kustannuksiin ja riskiin kutsutaan pääomakustannukseksi.

Kuvitellaan, että yrityksesi harkitsee huipputeknologian hankkimista, joka lisäisi tuotannon nopeutta ja laatua. Ainoa ongelma: se on uskomattoman kallis. Ennustat, että sijoitetun pääoman tuotto on sen arvoinen, ja käytät lainoja ja pääomaa ulkopuolisista lähteistä teknologian hankkimiseen. Lähteet, jotka antoivat yrityksellesi pääomaa tämän hankinnan tekemiseen, ottavat melkoisen riskin. Entä jos teknologia ei paranna laatua tarpeeksi, jotta tulot kasvaisivat ja osto olisi oikeutettu?

Pääomakustannus on rahoituslähteidesi vähimmäisvaatimus sijoituksen tuotolle; se on se, mitä he vaativat vastineeksi suuren riskin ottamisesta. Kun kaikkien pääomalähteiden pääomakustannukset lasketaan yhteen, niitä kutsutaan painotetuiksi keskimääräisiksi pääomakustannuksiksi (Weighted Average Cost of Capital, WACC).

Jos et ole rahoitusalan ammattilainen, sinun ei todennäköisesti tarvitse laskea näitä arvoja. Riskipitoisempiin hankkeisiin liittyvien kustannusten ymmärtäminen ja tarve tarjota vähimmäistuotto sidosryhmille voi kuitenkin olla hyvä ymmärtää, kun budjetoit, pyydät rahoitusta hankkeille ja suunnittelet strategioita pitkän aikavälin investointeja varten.

Kukin näistä rahoitusperiaatteista on osa palapeliä, jonka avulla voidaan hahmottaa yrityksen taloudellinen tila, sen suunta ja se, miten voit luoda arvoa. Kun ymmärrät, miten nämä palaset toimivat ja miten ne sopivat suurempaan kokonaisuuteen, voit keskustella tärkeimpien sidosryhmien kanssa ja tehdä tietoon perustuvia päätöksiä yrityksesi tulevaisuudesta.

Kun olet tutustunut näihin perusperiaatteisiin, mitä kysymyksiä nousee esiin siitä, miten yritystäsi arvostetaan, seurataan taloutta ja tehdään päätöksiä? Käytä tätä alkuopasta lähtölaukauksena, jonka avulla voit tutkia lisää siitä, mitä taloushallinto voi tarjota urallesi.

”Rahoitus on taidetta, ei tiedettä”, Desai sanoo kirjassaan Leading with Finance. ”Se on täynnä arvostelukykyä ja subjektiivisuutta. Sen vuoksi se on todella hauskaa.