Inflaatio syö lainaa: Kuka hyötyy ja kuka häviää?

Inflaatio on hiljainen varas, joka voi tuhota säästöjäsi, sijoituksiasi ja jopa lainojasi. Hintojen noustessa rahan ostovoima pienenee, mikä vaikeuttaa lainojen takaisinmaksua ja taloudellisten velvoitteiden täyttämistä. Toisaalta, jos olet onnekas inflaatio voi syödä lainaa.

Tässä blogissa selvitämme, miten inflaatio vaikuttaa lainoihin. Tarkastelemme myös sitä, kuka hyötyy inflaatiosta ja kuka kärsii siitä eniten. Olitpa sitten lainanottaja, lainanantaja tai vain yrittämässä hallita talouttasi, inflaation ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää, jotta voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja suojella rahojasi. Sukelletaan siis syvemmälle ja katsotaan, miten inflaatio syö lainaa.

Inflaatio sulattaa säästöt
Inflaatio syö säästöjä ja hyvällä tuurilla lainaa

Miten inflaatio vaikuttaa lainaan

Inflaatiolla voi olla suotuisa tai epäsuotuisa vaikutus lainoihisi. Se riippuu useista tekijöistä, kuten

  • Velkamääräsi velkatyyppi (luottolimiitti, henkilökohtainen laina jne.).
  • Onko sinulla pääasiassa pitkäaikaista vai lyhytaikaista velkaa
  • Onko pitkäaikainen velkasi uusittavissa vai onko se sidottu pitkäksi aikaa.

Inflaation myönteiset vaikutukset velkaan

Jos olet ensisijaisesti lainanottaja etkä säästäjä, saatat hyötyä taloudellisesti korkeasta inflaatiosta. Syynä on se, että inflaation aikana maksat lainanantajillesi takaisin rahaa, jonka arvo on huomattavasti pienempi kuin silloin, kun lainasit sitä alun perin.

Oletetaan esimerkiksi, että sinulla on tällä hetkellä maksamatta 10 000 euroa henkilökohtaista lainaa. Sait tämän lainan, kun inflaatio oli 1 %, ja sovit lainanantajasi kanssa 4 %:n kiinteästä korosta.

Jos inflaatio kiihtyy 6 prosenttiin, maksat edelleen 4 prosentin korkoa, vaikka lainanantajat myöntävät vastaavia uusia lainoja paljon korkeammalla korolla. Velkasi arvo on nyt laskenut 9 400 euroon (10 000 euroa x (100 % – 6 %)).

Voit hyötyä vielä enemmän, jos sinulla on kiinteäkorkoinen asuntolaina. Oletetaan, että olet lukinnut alhaisen koron viiden vuoden ajaksi. Tällöin maksusi pysyvät samoina samalla, kun asuntosi hinta nousee, mikä kasvattaa asuntosi pääomaa.

Oletetaan, että työnantajasi korottaa myös palkkaasi, jotta voit tasapainottaa hintojen nousua. Tällöin sinulla on enemmän varoja päivittäisiin menoihisi ja sinulla on silti tarpeeksi rahaa asuntolainan maksuvelvoitteisiin.


Rahapedia Selvitti:
Lainat yhdistämällä voit säästää satoja euroja kuussa!

Lue Lisää

Inflaation kielteiset vaikutukset velkaan

Inflaatio on velan kannalta huono asia ennen kaikkea siksi, että se nostaa korkoja. Kun inflaatiopaineet jatkuvat, Euroopan keskuspankki ryhtyy lopulta toimiin talouden viilentämiseksi nostamalla lainakorkoaan. Tämä puolestaan nostaa rahoituslaitosten lainakustannuksia, ja rahoituslaitokset reagoivat korottamalla myöntämistään lainoista perimiään korkoja.

Korkojen jyrkkä nousu johtaa suurempiin maksuihin erityisesti tietyntyyppisissä asuntolainoissa.Saatat joutua kamppailemaan suuremman velkataakan kanssa riippuen siitä, kuinka paljon tilaa budjetissasi on.

Koostuvatko velkasi pääasiassa vaihtuvakorkoisista lainoista, kuten vaihtuvakorkoisesta asuntolainasta ja luottolimiitistä? Jos näin on, voit odottaa maksujesi nousevan EKP:n koronnoston jälkeen. Syynä on se, että näiden lainatuotteiden korot vaihtelevat säännöllisesti lainanantajasi prime-koron mukaan, joka liikkuu samaan tahtiin EKP:n määräämien korkomuutosten kanssa.

Kuten sanottu, jos velkasi koostuu pääasiassa kiinteäkorkoisista lainoista, joiden laina-aika on pitkä, olet suojassa korkojen nousulta. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun lainan uusimisen aika koittaa. Nyt sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sitoa uusi laina-aika korkealla korolla.

Inflaatio pahentaa kotitalouksien velkaongelmia myös toisesta syystä. Kun lähes kaikkien tavaroiden ja palveluiden hinnat nousevat, velanmaksuun jää vähemmän rahaa.

Kun yhä suurempi osa budjetista kuluu välttämättömiin asioihin, kuten ruokaan, energiaan ja vuokraan, velkojen hoitamisesta tulee yhä vaikeampaa. Vaikka elinkustannuskorotus voi auttaa kompensoimaan lisäkuluja, monet ihmiset eivät ole tarpeeksi onnekkaita saadakseen sellaista.

Jos elämisen perusmenojen hinnat ylittävät tulosi, sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa lisää lainaa, jotta voit korvata erotuksen. Tämän seurauksena velan takaisinmaksuun menee enemmän aikaa.

Kun velkataakka on suurempi, saatat alkaa suorittamaan maksuja harvemmin. Jos sinulla on suuri saldo luottokortilla tai luottolimiitillä, saatat joutua maksamaan vain vaaditun vähimmäismaksun joka kuukausi. Valitettavasti tämä johtaa siihen, että tilillesi kertyy enemmän korkoja, mikä velkaannuttaa sinua entisestään.

Lisäksi maksuviivästykset ja suurempi velkataakka heikentävät luottotietojasi. Ja jos alat jättää maksuja kokonaan maksamatta, olet vaarassa jättää velkasi maksamatta.

Lopulta velkojasi huolestuvat ja aloittavat velkojen täytäntöönpanotoimet, kuten omaisuutesi takavarikoimisen tai erääntyneiden tiliesi lähettämisen perintätoimistoille.

Ei ole yllättävää, että Brookings-instituutin tutkimuksessa todettiin, että inflaatio vaikuttaa köyhiin ja keskiluokkaisiin kotitalouksiin enemmän kuin yläluokkaisiin kotitalouksiin.

Ketkä hyötyvät inflaatiosta

Keräilijät

Keräilyesineet, kuten taideteokset, viinit ja kolikot, voivat hyötyä korkeasta inflaatiosta, kun valuutta menettää ostovoimaansa ja sijoittajat siirtyvät arvonsa säilyttävään kovaan omaisuuteen. Nämä omaisuuserät eivät korreloi suoraan perinteisten markkinoiden kanssa, ja ne voivat olla turvallisempia merkittäviltä arvonvaihteluilta.

Velalliset, joilla on jo kiinteäkorkoisia lainoja

Kun inflaatio kiihtyy, keskuspankki nostaa usein korkoja lainanoton hillitsemiseksi. Tämä voi vaikuttaa haitallisesti tuleviin lainanottajiin, mutta se ei vaikuta niihin, joilla on kiinteä, matalakorkoinen laina tai kiinteäkorkoinen asuntolaina.

Koska valuutta menettää arvoaan inflaation aikana, lainanottajat maksavat itse asiassa alhaisempaa reaalikorkoa kiinteäkorkoisista lainoistaan.

Energiasektori

Korkeasta inflaatiosta ja nousevista energiakustannuksista huolimatta kuluttajien ja tuottajien on edelleen tankattava autoihinsa bensiiniä ja käytettävä energiaa toimintojensa pyörittämiseen. Toisin sanoen energian kysyntä vähenee harvoin inflaation aikana.

Kun energiakustannukset nousevat, energiayhtiöt voivat nostaa hintojaan säilyttääkseen voittonsa tai jopa kasvattaakseen niitä. Tämä siirtää energiakustannukset kuluttajien maksettaviksi ja hyödyttää viime kädessä energiasijoittajia.

Elintarvike- ja maatalousala

Yksilöt saattavat jättää kalliit ruokavaihtoehdot, kuten ulkona syömisen, pois, kun kuluttajahinnat ovat korkeat. Elintarvikevalmistajat ja maatalouden toimitusketju voivat kuitenkin hyötyä inflaatiosta.

Elintarvikkeiden kaltaiset peruselintarvikkeet kestävät inflaatiota, koska niiden tuotteilla on aina kysyntää.

Pankit

Kun keskuspankki nostaa korkoja korkean inflaation aikana, se vaikuttaa kaikkeen luottokorttiveloista vaihtuvakorkoisiin lainoihin.

Lainanantajat voivat korottaa nykyisten vaihtuvakorkoisten lainojen korkoa, jolloin ne voivat kerätä enemmän korkoa.

Kun kuluttajahinnat nousevat, ihmisillä on taipumus käyttää säästönsä ja turvautua luottoihin selviytyäkseen. Tämä voi merkitä suurempia luottokorttisaldoja ja useampia henkilökohtaisia lainahakemuksia. Myös asuntolainojen ja muiden luottotyyppien kysyntä voi kasvaa. Tämä kaikki tuo pankeille ja lainanantajille lisää rahaa.

Lainanottajilla voi myös kestää kauemmin maksaa velkansa takaisin. He saattavat joutua käyttämään enemmän rahaa välttämättömyyksiin, jolloin säästämiseen tai velan takaisinmaksuun jää vähemmän aikaa. Kun useammat lainanottajat maksavat kuukausittain vain vähimmäismäärän, lainanantajat voivat saada heiltä enemmän korkoa.

Ketkä kärsivät inflaatiosta?

Säästäjät

Kun inflaatio kiihtyy, keskuspankki ei pysty muuttamaan korkoja tarpeeksi nopeasti pysyäkseen mukana. Tämä tarkoittaa, että säästötililläsi olevat rahat menettävät vähitellen ostovoimaa.

Säästäjät voivat suojautua inflaatiolta, jos he saavat säästöilleen inflaatiota korkeampaa korkoa. Tämä ei kuitenkaan ole todennäköistä, kun inflaatio on yli 9 prosenttia – kuten joulukuussa 2022.

Eläkeläiset ja palkansaajat

Jos tulosi pysyvät samoina, kun hintojen nousu alkaa, saatat olla vaikeuksissa.

Inflaatio aiheuttaa hintatason nousua, mikä alentaa rahan reaaliarvoa ja ostovoimaasi.

Jos siis inflaatio johtaa kuluttajahintojen 5 prosentin nousuun, sinulla on varaa 5 prosenttia aiempaa vähemmän, ellei palkkasi nouse.

Tämä on valtava ongelma eläkkeellä oleville ja kiinteätuloisille (erityisesti sosiaaliturvan varassa eläville).

Sosiaaliturvaetuuksiin sisältyy yleensä elinkustannuslisä. Korkean inflaation aikana menot voivat kuitenkin paisua suuremmiksi kuin mukautettu sosiaaliturvaetuus.

Ensiasunnon ostajat

Sinun on ehkä odotettava jonkin aikaa, jos haluat ostaa ensimmäisen asuntosi korkean inflaation aikana.

Ensiasunnon ostavat ovat huomattavan epäedullisessa asemassa, koska vuotuinen inflaatio nostaa asuntojen hintoja. Kun tähän yhdistetään korkeammat asuntolainakorot ja valuutan arvon aleneminen, ensikertalaisten on lähes mahdotonta ostaa kiinteistöjä.

Yleinen taloudellinen luottamus

Jos olet avannut minkä tahansa sosiaalisen median tai uutislähteen viime kuukausina, olet todennäköisesti kohdannut runsaasti kommentteja nykyisestä korkeasta inflaatiovauhdista.

Kun inflaatio on korkea, markkinat ovat yleensä epävakaat, kun kuluttajat ovat huolissaan korkeammista koroista, taantumasta ja jopa omasta kyvystään maksaa laskunsa.

Epävarmuus lisääntyy niin kuluttajien, pankkien kuin yritystenkin osalta. Korkea inflaatio voi aiheuttaa haluttomuutta investoida, mikä johtaa talouskasvun hidastumiseen ja työpaikkojen vähenemiseen. Ruokajonot pitenevät, ja väestön inflaatio-odotukset nousevat.

Monet näistä vaikutuksista johtuvat luottamuksen puutteesta talouden tulevaisuuteen – ja niistä voi tulla itseään toteuttava ennustus.

Inflaationäkymät loppuvuodelle 2023

IMF:n mukaan viime aikoina sekä Yhdysvalloissa että euroalueella yleinen hintojen nousu on hidastunut huomattavasti. Tämä johtuu erityisesti siitä, että energian ja ruoan hinnat ovat tulleet alas. Yhdysvalloissa vuotuinen hintojen nousu on nyt noin 3 prosenttia ja euroalueella alle 5,5 prosenttia. Mutta jos jätetään ruoan ja energian hinnat huomiotta, ydinasiat ovat nousseet hitaammin. Palvelujen hinnat sen sijaan eivät ole juurikaan muuttuneet.

Markkinoiden ennusteiden perusteella sijoittajat odottavat, että hintojen nousu hidastuu vielä seuraavien kuukausien aikana. Jotkut asiantuntijat kuitenkin näkevät edelleen mahdollisuuden siihen, että hinnat voisivat nousta, erityisesti Euroopassa. Tämä johtuu siitä, että perusasiat, joihin ei lasketa mukaan ruoan ja energian hintoja, ovat olleet viime aikoina vakaana.

Inflaatio-optiot, jotka ovat taloudellisia välineitä hintojen nousun tai laskun suojaamiseen, viittaavat siihen, että Euroopassa inflaation nousuriski on erityisen suuri. Sijoittajat uskovat, että Euroopassa inflaatio palaa keskuspankin tavoitteeseen noin 4 prosenttiin, kun taas Yhdysvalloissa inflaation odotetaan pysyvän noin 3 prosentissa, mikä on korkeampi kuin keskuspankin tavoite.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että inflaatio on hiljainen varas, joka voi tuhota säästöjäsi, sijoituksiasi ja jopa lainojasi. Kun hinnat nousevat, rahasi ostovoima pienenee, mikä vaikeuttaa lainojen takaisinmaksua ja taloudellisten velvoitteiden täyttämistä. Toisaalta, jos olet onnekas, inflaatio voi syödä lainaa. Tässä blogissa selvitimme, miten inflaatio vaikuttaa lainoihin ja kuka siitä hyötyy ja kuka siitä eniten kärsii.

Inflaation ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja varjella rahojasi, olitpa sitten lainanottaja, lainanantaja tai vain yrittäessäsi hallita talouttasi. Inflaatiolla voi olla sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia lainoihin, joten on tärkeää ymmärtää inflaation vaikutukset rahatilanteeseesi ja tehdä mukautuksia sen mukaisesti.