Säästäminen ruokakuluissa – Ultimaattinen opas

Jos olet täällä, kaksi asiaa on todennäköisesti totta:

  1. Tulosi ja menosi eivät ole aivan täydellisessä linjassa (tai edes vähän linjassa), ja…
  2. Joko sinä tai joku, jonka uskot tietävän, mistä puhuu, on ehdottanut, että sinun on aloitettava säästäminen ruokakuluissa – Ja vähän äkkiä!

Ajatus kotitalousbudjettisi leikkaamisesta kuulostaa teoriassa hyvältä. Ongelmana on, että budjetoinnin ”vinkit” ja ”salaisuudet” edellyttävät usein, että teet perustavanlaatuisia muutoksia käyttäytymiseesi. Vaikka tuntuisi siltä, että sinun pitäisi pystyä tekemään nämä muutokset, totuus on, että kulutat niin kuin kulutat syystä. Jos jotakuta pyydetään muuttamaan rahankäyttöään kaikilta osin, se on helppo tapa saada hänet tuntemaan itsensä ahdistuneeksi ja lannistuneeksi.

Tässä oppaassa ei siis keskitytä muuttamaan tapaa, jolla suhtaudut ruokamenoihin, vaan mukauttamaan nykyisiä tapojasi kustannusten vähentämiseksi. Tekemällä vain muutaman pienen muutoksen tulet yllättymään siitä, miten valtavia summia voit säästää ruokabudjetistasi.

Ja kaikki alkaa ulkona syömisestä.

Vaihe 1 – Jäädään tänään illaksi kotiin

Jos olet keskiverto suomalainen (enemmän tai vähemmän), voimme luultavasti tehdä vielä kaksi oletusta:

  • Syöt ulkona enemmän kuin sinun pitäisi, ja…
  • Nuo ateriat muualla kuin kotona ovat huomattavasti kalliimpia kuin ne, jotka voisit valmistaa kotona.

On olemassa useita erittäin hyviä ja päteviä syitä, joiden vuoksi saattaisit mieluummin antaa koulutetun tuntemattoman henkilön valmistaa sinulle illallisen tänä iltana. Saatat olla väsynyt. Et ehkä pidä ruoanlaitosta. Saatat olla erittäin huono kokkaamaan. Saatat pitää ruoanlaitosta ja olla siinä hyvä, mutta inhoat ruokaostoksia.

Ei tänään!

Jos käyt säännöllisesti ulkona syömässä tai pikaruokaravintoloissa, älä tunne huonoa omaatuntoa. Kuten todettua, suomalaiset ovat hylänneet keittiön paikallisen ketjuravintolan hyväksi. Et ole yksin.

75/50/25-suunnitelma

Totesimme aiemmin, että sinulla on todennäköisesti hyvät syyt käydä ulkona syömässä. Emme halua jättää sitä huomiotta. Sen sijaan tehdään kaksi lupausta:

Lupaan, että jatkan ulkona syömistä.

….ja

Lupaan, että teen sen harvemmin.

Ulkona syöminen ei ole vihollinen. Se ei ole syy siihen, että budjettisi ei toimi. Ongelma on se, että syöt ulkona enemmän kuin sinulla on varaa. Tämä on tärkeä ero.

Ensimmäinen askel matkallasi kohti siistiä ruokabudjettia on siis seuraava: katso taaksepäin viimeiset kolme kuukautta. Voit halutessasi mennä hieman pidemmälle, mutta kolmen pitäisi olla vähimmäismäärä. Selvitä tarkalleen, kuinka monta kertaa olet syönyt ulkona tuona aikana – tämä tarkoittaa pikaruokaa, istumapaikkoja, noutoruokaa ja valmiiksi pakattuja noutoruokia – ja jaa se sitten kuukausien lukumäärällä.

Tämä luku on RAK – Ravintola-ateriat kuukaudessa.

Ota tämä luku ja kerro se 75 prosentilla. Saamasi luku on niiden ruokailukertojen määrä, jotka saat syödä ulkona tässä kuussa.

Vähennä ensi kuussa 50 prosenttiin alkuperäisestä luvusta. Seuraavana kuukautena vähennä 25 prosenttiin. Ja siinä pysyt!

Tavoitteenasi on vähentää ulkona syömiseen käyttämäsi rahamäärää 25 prosenttiin nykyisestä. Sinulla on siihen kolme kuukautta aikaa. Eihän se kuulosta kovin pahalta? Sinun ei tarvitse edes valita eri ravintoloita tai miettiä eri tavalla, mitä tilaat. Se vaikuttaa melko pieneltä muutokselta, mutta tulokset voivat olla valtavia, varsinkin jos kulutat ravintoloissa liikaa.

Tuleeko se helposti? Ehkä ei. Monille ulkona syöminen on tapa, ja tapoja on vaikea rikkoa. Jos sinulla on kuitenkin vaikeuksia, voi olla hyödyllistä ottaa askel taaksepäin ja muistuttaa itseäsi siitä, mitä todella yrität saavuttaa.

Jos edessä on päätös Hesen hampparin ja ruisleivän välillä, pelkän ansioiden perusteella hampurilainen näyttää luultavasti hieman houkuttelevammalta.

Mutta päätös ei ole hampparin ja ruikkarin välillä – se on velkaantumisen tai velattomuuden välillä; se on sen vanhan, huonokuntoisen, kuolemaan voivan ja sinut milloin tahansa pulaan jättävän auton ja upouuden, takuun alaisen ja ilmaisen tienvarsiavustuksen sisältävän auton välillä, josta olet haaveillut jo vuosia.

Aina kun sinusta tuntuu, että uhraat jotain, muista, mihin uhraus johtaa. Sillä niin nälkäinen kuin nyt oletkin, mikään hampurilainen maailmassa ei ole parempi kuin velaton elämä.

Ja juuri noin, olemme aloittaneet! Säästät nyt rahaa ja tuskin muutat mitään. Mutta vaikka olemme puhuneet siitä, mitä et syö, emme ole puhuneet siitä, mitä tulet syömään. Joten tehdään se seuraavaksi.

Vaihe 2 – Älä heitä hukkaan

Olemme kaikki syyllistyneet ruoan haaskaamiseen. Ostamme ruokaa, jota emme käytä. Teemme liikaa ruokaa ja heitämme tähteet pois. Joitakin ruokia unohdamme, että niitä on koskaan ollutkaan.

Seuraava askeleemme tiellä kivuttomaan säästämiseen on toinen yksinkertainen muutos: aiomme säästää rahaa olemalla tuhlaamatta rahaa (Todella järkevää, eikö totta?).

Aloita kävelemällä ruokakomeroosi ja kurkistamalla. Saatat tarvita taskulamppua nähdäksesi kauas takaosaan. Mitä siellä on? Mitä itsestään säilyviä elintarvikkeita olet hylännyt?

Katsotaanpa nyt pakastimeesi. Millaisia pahan päivän tarvikkeita on haudattu pakkasen alle? Entä jääkaappisi – mitä siellä on? Saatat joutua vetämään muutaman tavaran ulos nähdäksenne, mitä siellä takana on, mutta tehkää se. Se on aikasi arvoista. (Voit myös harkita jääkaapin tyhjentämistä samalla, kun olet siellä, mutta ei lennetä liian lähellä aurinkoa).

Tärkeintä on ottaa huomioon, mitä jo omistat. Asiat, joita sinulla on jo valmiina, pitäisi olla ensimmäisenä mielessäsi aina, kun olet:

  • Suunnittelemassa aterioita
  • Kun olet menossa ruokaostoksille
  • Ajattelet ulos syömään menemistä

Miten integroit tämän muutoksen jokapäiväiseen elämääsi? No, kaikki ovat erilaisia, joten se, mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle.

Jos olet pikkutarkkaa sorttia, voit kokeilla tehdä ruokainventaarion. Pidä jossakin – puhelimessa, tietokoneella tai paperilla – kirjaa kaikesta, mitä sinulla on saatavilla. Jos haluat viedä tämän seuraavalle tasolle, voit jopa sisällyttää mukaan viimeiset käyttöpäivämäärät, mikä auttaa suunnittelussa ja priorisoinnissa.

Se on kuitenkin paljon työtä, joten hyvä vaihtoehto on yksinkertaisesti ottaa kuva ruokakomerosta, jääkaapista ja pakastimesta kerran viikossa.

Varastontyhjennyspäivät

Toisinaan sinun kannattaa suunnitella, että jätät ruokakaupan kokonaan väliin ja sen sijaan valmistat aterioita 100-prosenttisesti jo olemassa olevien ruokien pohjalta. Tämä on erityisen hyvä ajatus, jos edessäsi on muutamia epäsäännöllisiä menoja (kuten syntymäpäivät tai juhlapyhät) ja sinun on raivattava ylimääräistä tilaa budjettiisi.

Voit käyttää My Fridge Foodin kaltaista verkkosivustoa keksiäksesi ateriaideoita sen perusteella, mitä sinulla jo on.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa numeroina?

Oletetaan, että olet keskimääräistä parempi ja tuhlaat vain 20 prosenttia ostamistasi elintarvikkeista. Eikä yritetä olla sankari ja väittää, että voit vähentää kaikkea ruokahävikkiä. Mutta entä jos puoltaisit ruokahävikkisi?

Jos voisit säästää 100 euroa kuukaudessa vain kiinnittämällä hieman enemmän huomiota siihen, mitä sinulla jo on, miksi et tekisi niin?

Kuten kaikki muukin, tuhlaaminen on seurausta tavasta. Se, että luulet tarvitsevasi enemmän ruokaa kuin oikeasti tarvitset ja heität tähteet pois, on tapa. Tapana on ostaa ruokaa alennusmyynneistä ja kätkeä se jääkaappiin, kunnes se vanhenee.

Tottumukset kehittyvät toiston ja positiivisen palautteen kautta, ja näin tavat myös kumotaan ja lopulta kirjoitetaan uudelleen. Jos sinua arveluttaa ruoan tuhlaamisen tavan katkaiseminen, muista, että olet kouluttanut itsesi käyttäytymään näin. Olet aivan yhtä kykenevä kouluttamaan itsesi käyttäytymään toisin.

Käytä aikaa. Ole kärsivällinen itsesi kanssa. Juhli pieniä voittoja ja muista kokonaiskuva. Puolikkaan maitopurkin heittäminen pois, koska se on vanhentunut, ei ole maailmanloppu, mutta mitä enemmän pystyt välttämään tuollaista tuhlausta, sitä lähemmäksi pääset kokonaisvaltaisia tavoitteitasi.

Vaihe 3 – Ruokakaupan peliteoria

Parhaat ruokakaupan pelaajat osaavat tehdä kaksi asiaa erittäin hyvin:

  • he osaavat suunnitella aterioita ja…
  • he osaavat toteuttaa nämä suunnitelmat.

Jos päivittäistavarakulutuksesi ovat hieman epätasapainossa, on hyvin todennäköistä, että kamppailet jommankumman näistä kahdesta toisiaan täydentävien taitojen kanssa. Tässä on siis suunnitelma, joka ratkaisee ongelmat molemmissa asioissa.
yhtälön molemmilla puolilla (Huom: ymmärrän, ettei matematiikka toimi näin).

Bulkki-ateriat

Tässä on konsepti:

Tässä on sen kauneus:

  • Vähemmän aterioita suunniteltavaksi
  • Vähemmän aterioita kokattavaksi
  • Vähemmän aikaa ruoanlaittoon
  • Säästät rahaa ostamalla suurempia eriä

Mitä tarvitset?

Säilytysastioita (kuten Tupperware-astioita tai muovisia, vetoketjullisia pusseja), Mikroaaltouuni uudelleenlämmitystä varten.

Ja siinä kaikki. Useimmat ateriat säilyvät hyvin jääkaapissa jopa kolme päivää. Ateriavalmistajat kokkaavat yleensä sunnuntaisin, jolloin heillä on hieman enemmän vapaa-aikaa. Voit tehdä yhden erittäin suuren aterian tai pari keskikokoista ateriaa, jos haluat hieman vaihtelua.

Aterioiden pakastaminen antaa sinulle joustavuutta tehdä vielä suurempia määriä ja vaihdella aterioita päivästä toiseen. Ole kuitenkin varovainen – pakasteateriat eivät säily ikuisesti.

Voit käyttää jo rakastamiasi aterioita – tee vain kaksinkertaiset tai kolminkertaisia annoksia. Jos kaipaat inspiraatiota, voit liittyä verkkoyhteisöön, kuten Redditin MealPrepSunday-alaosioon, tai katsoa Pinterestistä mahtavia aterianvalmistusideoita.

Kyllästytkö syömään samaa ruokaa kolmena päivänä peräkkäin? Mahdollisesti. Siksi on tärkeää valita aterioita, joista jo nautit ja joita syöt säännöllisesti.

Vielä tärkeämpää on kuitenkin muistuttaa itseäsi siitä, kuinka paljon rahaa säästät syömällä yksinkertaisella tavalla samaa ateriaa muutaman kerran peräkkäin. Jos keskimääräinen ateria kotona maksaa 3-4 euroa, aterioiden valmistelu suurissa erissä voi säästää 25-50 prosenttia ateriakohtaisista kustannuksistasi. Kun tähän lisätään kaikki säästämäsi aika, on melko helppoa päästä yli satunnaisesta ateriaväsymyksestä.


Jos kaikki on tähän mennessä mennyt suunnitelmien mukaan, olet yhä sinä. Et ole luopunut mistään niistä asioista, joista pidät, tai käyttäytymisestä, josta nautit. Olet yksinkertaisesti nuuka versio siitä, kuka jo olit.

Mutta riittääkö se?

Haluat ehkä pysäyttää tämän oppaan hetkeksi tähän. Lisää rahapedia kirjanmerkkeihisi, elä kolmen ensimmäisen vaiheen kanssa muutaman kuukauden ajan ja katso, oletko karsinut tarpeeksi ylimääräistä budjetistasi. Jos olet ja olet tyytyväinen, hyvä! Jos et ole ja olet tyytymätön, niin olen minäkin! Jos et ole, mutta olet kuitenkin tyytyväinen, se on huolestuttavaa. Ja jos olet, mutta et ole tyytyväinen, vielä parempi.

Koska nyt tulee viimeinen vaihe.

Valmistautukaa lievään epämukavuuteen.


Vaihe 4 – Mukavuudesta leikkaaminen

Maksamme jatkuvasti mukavuudesta. Se ei välttämättä ole huono asia. Jos ajattelet asiaa, jo pelkkä ruokaostosten ostaminen on mukavuuskustannus – joku muu on korjannut sadon, pakannut sen pakettiin ja kuljettanut sen paikalliseen ruokakauppaan.

Käytämme kuitenkin paljon rahaa mukavuuksiin, jotka eivät välttämättä oikeuta kustannuksiaan, erityisesti kun on kyse ruokaostoksista.

Mitkä mukavuudet ovat rahan arvoisia ja mitkä eivät? Se riippuu käytettävissä olevasta ajastasi, taidoistasi ja mukavuustasostasi tietyissä tehtävissä.

Voit säästää valtavasti rahaa esimerkiksi ostamalla aina kokonaisia kanoja erillisen rinnan tai reisien sijaan, mutta se voi vaatia paljon työtä. Jos sinulla on aikaa ja veitsitaitoja, se voi olla hyvä tapa säästää rahaa. Jos ajatus raa’an kanan leikkaamisesta saa sinut herkistymään, se ei ole paras tie sinulle.

Parasta on ehkä miettiä, mitä jo ostat, ja katsoa, millaisella ”hankaluudella” on suurin tuotto arjessasi.

Kokeile vaihtaa yksi ”mukavuusostos” kerrallaan. Yksittäin mikään niistä ei merkitse valtavaa heilahdusta taloudellisesti. Mutta ajan mittaan näiden muutosten yhteisvaikutus voi olla huomattava.

Ja mikä parasta, ostat edelleen niitä elintarvikkeita, joita olet aina ostanut – vain hieman vähemmän käteviä versioita niistä.

Ja kun olet oppinut tekemään itse, kaikki valmiit ruoat tuntuvat yhä vähemmän käteviltä ja yhä enemmän arvokkaiden rahojesi tuhlaukselta!


Siinä se on – kivuton tapa vähentää ruokakuluja. Voit saada paljon aikaan, eikä tarvita edes hikeä,verta tai kyyneliä. Sinun tarvitsee vain tehdä muutamia pieniä muutoksia tavanomaisiin rutiineihisi äläkä koskaan unohda, miksi alun perin aloitit tämän oppaan lukemisen: koska sinulla on suunnitelmia.

Jos selvisit loppuun asti, se ei johdu siitä, että kulutat liikaa ruokakauppaan. Ei todellakaan. Se johtuu siitä, että haluat jotain – jotain paljon suurempaa kuin viikoittainen ruokalaskusi. Älä koskaan unohda tuota suurta asiaa, etenkään silloin, kun meno on kovaa ja mega-ateria kutsuu nimeäsi. Sinulla on suunnitelmia. Onnea matkaan!