Korkean inflaation ja keskuspankkien nopean koronnoston jälkeen sijoittajat saattavat olla järkyttyneitä. Osakkeet viettivät suurimman osan vuotta laskusuhdanteessa, puhuttiin jopa karhumarkkinoille siirtymisestä, ja kun taantuma näyttää olevan tulossa, sijoittajat saattavat ajatella, ettei ole hyvää paikkaa sijoittaa. Mutta pidentämällä sijoitushorisonttiasi, vuosi 2023 voi antaa sinulle hyvät mahdollisuudet hyviin tulevaisuudentuottoihin.
Mitkä ovat siis tämän vuoden parhaat sijoituskohteet? Alla oleva luettelo alkaa turvallisemmista sijoituskohteista ja siirtyy sitten niihin, joiden tuottojen pitäisi olla suurempia mutta jotka voivat olla epävakaampia, jolloin saat terveellisen yhdistelmän kasvua ja turvallisuutta vaikealta näyttävän markkinaympäristön aikana.
Miksi sijoittaa?
Sijoittaminen voi tarjota sinulle toisen tulonlähteen, rahoittaa eläkkeesi tai jopa auttaa sinut ulos taloudellisesta pulasta. Ennen kaikkea sijoittaminen kasvattaa varallisuuttasi – se auttaa sinua saavuttamaan taloudelliset tavoitteesi ja lisää ostovoimaasi ajan mittaan. Ehkä olet hiljattain myynyt kotisi tai saanut rahaa. On viisas päätös antaa rahojen työskennellä puolestasi.
Vaikka sijoittaminen voi kasvattaa varallisuutta, haluat myös tasapainottaa mahdolliset voitot ja niihin liittyvät riskit. Haluat myös olla taloudellisesti hyvässä asemassa, mikä tarkoittaa, että velkasi on oltava hallinnassa, sinulla on oltava riittävä hätävararahasto ja pystyt selviytymään markkinoiden nousuista ja laskuista ilman, että sinun tarvitsee turvautua rahoihisi.
Sijoittaminen voi tapahtua monella eri tavalla – aina hyvin turvallisista vaihtoehdoista, kuten CD- ja rahamarkkinatileistä, keskiriskisiin vaihtoehtoihin, kuten yritysten joukkovelkakirjalainoihin, ja jopa riskialttiimpiin vaihtoehtoihin, kuten osakeindeksirahastoihin. Tämä on hyvä uutinen, sillä se tarkoittaa, että voit löytää sijoituskohteita, jotka tarjoavat erilaisia tuottoja ja sopivat riskiprofiiliisi. Se tarkoittaa myös sitä, että voit yhdistellä sijoituksia luodaksesi monipuolisen ja hajautetun – eli turvallisemman – salkun.
Yleiskatsaus: Parhaat sijoituskohteet vuonna 2023
Korkeatuottoiset säästötilit
Yleiskatsaus: Korkeatuottoinen online-säästötili maksaa korkoa käteissaldollesi. Ja aivan kuten kivijalkapankissasi pennosia ansaitseva säästötili, korkeatuottoiset verkkosäästötilit ovat käteisvarojesi helposti saatavilla olevia välineitä.
Kenelle ne sopivat? Säästötili on hyvä väline niille, jotka tarvitsevat käteistä lähitulevaisuudessa. Korkeatuottoinen säästötili sopii hyvin myös riskiä karttaville sijoittajille, jotka haluavat välttää riskin, etteivät saa rahojaan takaisin.
Riskit: Näitä tilejä tarjoavat pankit ovat FDIC-vakuutettuja, joten sinun ei tarvitse huolehtia talletuksesi menettämisestä.
Vaikka korkeatuottoisia säästötilejä pidetäänkin CD-luottotilien tavoin turvallisina sijoituksina, vaarana on, että ostovoima heikkenee ajan mittaan inflaation vuoksi, jos korot ovat liian alhaiset.
Palkinnot: Koska yleiskustannukset ovat pienemmät, voit yleensä ansaita paljon korkeampia korkoja verkkopankeissa.
Lisäksi voit yleensä saada rahat käyttöösi siirtämällä ne nopeasti ensisijaiseen pankkiisi tai ehkä jopa pankkiautomaatin kautta.
Lyhytaikaiset yrityslainarahastot
Yleiskatsaus: Nämä voidaan paketoida joukkovelkakirjarahastoihin, jotka omistavat satojen yritysten liikkeeseen laskemia joukkovelkakirjoja.
Lyhytaikaisten joukkovelkakirjojen keskimääräinen maturiteetti on yhdestä viiteen vuotta, minkä vuoksi ne ovat vähemmän alttiita korkojen vaihteluille kuin keskipitkät tai pitkät joukkovelkakirjat.
Kenelle ne sopivat? Yritysten joukkolainarahastot voivat olla erinomainen valinta sijoittajille, jotka etsivät kassavirtaa, kuten eläkeläisille, tai niille, jotka haluavat pienentää salkkunsa kokonaisriskiä mutta silti saada tuottoa. Lyhytaikaiset yrityslainarahastot voivat olla hyviä riskiä karttaville sijoittajille, jotka haluavat hieman enemmän tuottoa kuin valtionlainarahastot.
Riskit: Lyhytaikaiset yrityslainarahastot eivät ole FDIC-vakuutettuja, kuten muutkaan joukkovelkakirjarahastot.
On aina mahdollista, että yritysten luottoluokitusta alennetaan tai että ne joutuvat taloudellisiin vaikeuksiin ja laiminlyövät velkakirjojen maksun. Tämän riskin vähentämiseksi varmista, että rahastosi koostuu korkealaatuisista yrityslainoista.
Palkkiot: Lyhytaikaiset sijoitusluokan joukkolainarahastot palkitsevat sijoittajat usein korkeammilla tuotoilla kuin valtion ja kuntien joukkolainarahastot. Suuremmat tuotot tuovat kuitenkin mukanaan lisäriskin.
Mistä niitä saa: Voit ostaa ja myydä yrityslainarahastoja millä tahansa välittäjällä, joka sallii ETF- tai sijoitusrahastojen kaupan.
Useimmat välittäjät sallivat ETF-rahastojen kaupan ilman välityspalkkiota, kun taas monet välittäjät saattavat vaatia välityspalkkiota tai vähimmäisostoa sijoitusrahaston ostamiseksi.
Osinko-osakkeet
Yleiskatsaus: Osingot ovat osa yrityksen voitosta, joka voidaan maksaa osakkeenomistajille yleensä neljännesvuosittain. Osinko-osakkeita ovat siis ne osakkeet, jotka tarjoavat käteismaksun – eivätkä kaikki osakkeet sitä tarjoa – kun taas rahasto paketoi vain osinko-osakkeet yhdeksi helposti ostettavaksi yksiköksi.
Kenelle ne sopivat? Yksittäisten osakkeiden ostaminen, riippumatta siitä, maksavatko ne osinkoa vai eivät, sopii paremmin keskitason ja edistyneille sijoittajille. Voit kuitenkin ostaa joukon niitä osakerahastosta ja pienentää riskiäsi. Osinko-osakerahastot ovat hyvä valinta lähes kaikille osakesijoittajille, mutta ne voivat olla parempi vaihtoehto niille, jotka etsivät tuloja. Ne, jotka tarvitsevat tuloja ja voivat pysyä sijoitettuna pidempään, voivat pitää niitä houkuttelevina.
Riskit: Kuten kaikkiin osakesijoituksiin, myös osinko-osakkeisiin liittyy riski. Niitä pidetään turvallisempina kuin kasvuosakkeita tai muita osinko-osakkeita, mutta salkku on valittava huolellisesti.
Varmista, että sijoitat yrityksiin, joilla on vankka historia osinkojen korotuksista, sen sijaan että valitsisit ne, joiden tämänhetkinen tuotto on korkein. Se voi olla merkki tulevista ongelmista. Jopa hyvämaineisetkin yritykset voivat kuitenkin joutua kriisiin, joten hyvä maine ei lopulta suojaa siltä, että yhtiö leikkaisi osinkoa tai poistaisi sen kokonaan.
Poistat kuitenkin monet näistä riskeistä ostamalla osinko-osakerahaston, jossa on hajautettu kokoelma varoja, jolloin riippuvuutesi yksittäisistä yhtiöistä vähenee.
Palkinnot: Jopa pörssisijoituksistasi voi tulla hieman turvallisempia osinkoa maksavien osakkeiden avulla.
Osinko-osakkeilla voit saada sijoituksellesi voittoa pitkän aikavälin markkinakehityksen kautta, mutta voit myös ansaita käteistä lyhyellä aikavälillä.
Mistä niitä saa: Osinko-osakerahastot ovat saatavilla joko ETF- tai sijoitusrahastoina mistä tahansa niitä välittävästä välittäjästä. ETF-rahastot voivat olla edullisempia, koska niissä ei useinkaan ole vähimmäisostosummaa ja ne ovat yleensä palkkiottomia.
Arvo-osakerahastot
Yleiskatsaus: Nämä rahastot sijoittavat arvo-osakkeisiin, jotka ovat edullisempia kuin muut markkinoilla olevat osakkeet.
Kenelle ne sopivat? Kun osakkeiden arvostus nousee, kuten aika ajoin tapahtuu, monet sijoittajat miettivät, mihin he voisivat sijoittaa sijoitusrahansa. Arvo-osakerahastot voivat olla hyvä vaihtoehto. Arvo-osakerahastot ovat hyviä sijoittajille, jotka kestävät hyvin osakkeisiin sijoittamiseen liittyvää volatiliteettia. Osakerahastoihin sijoittavilla on myös oltava pidemmän aikavälin sijoitushorisontti, vähintään kolmesta viiteen vuotta, jotta he voivat selvitä mahdollisista markkinakuopista.
Riskit: Arvo-osakerahastot ovat yleensä turvallisempia kuin muunlaiset osakerahastot, koska ne ovat edullisia, mutta ne koostuvat silti osakkeista, joten ne vaihtelevat paljon enemmän kuin turvallisemmat sijoitukset, kuten lyhytaikaiset joukkovelkakirjat.
Palkkiot: Arvo-osakkeilla on taipumus pärjätä paremmin, kun korot nousevat ja kasvuosakkeista tulee suhteellisesti vähemmän houkuttelevia.
Monet arvo-osakerahastot maksavat myös osinkoa, joten se on lisähoukuttimena monille sijoittajille.
Mistä niitä saa: Arvo-osakerahastoja on kahta päätyyppiä: ETF-rahastot ja sijoitusrahastot. ETF-rahastot ovat yleensä saatavilla palkkiovapaasti ja ilman vähimmäisostovaatimusta useimmilta suurimmilta verkkovälittäjiltä.
Sijoitusrahastot saattavat kuitenkin vaatia vähimmäisostoja, ja verkkovälittäjät saattavat periä niiden kaupasta palkkion.
REIT-indeksirahastot
Yleiskatsaus: Kiinteistösijoitusyhtiö on yksi houkuttelevimmista tavoista sijoittaa kiinteistöihin. REIT-rahastot maksavat houkuttelevia osinkoja, koska niitä ei veroteta yritystasolla, ja REIT-indeksirahastot välittävät nämä osingot sijoittajille. Julkisesti noteerattuihin REIT-rahastoihin voi kuulua kymmeniä osakkeita, ja niiden avulla voit ostaa monille alasektoreille (majoitus, asunnot, toimistotilat ja monet muut) yhdessä rahastossa. Ne ovat hyvä tapa sijoittajille saada hajautettua altistumista kiinteistöihin ilman, että tarvitsee huolehtia itse kiinteistöjen hallinnoinnista aiheutuvista päänvaivoista.
Kenelle ne sopivat? REIT-indeksirahastot maksavat huomattavia osinkoja, mikä tekee niistä houkuttelevan sijoituskohteen tuloihin keskittyville sijoittajille, kuten eläkeläisille. REIT-rahastoilla on kuitenkin myös taipumus kasvaa ajan mittaan, joten myös pääoman arvonnousu on mahdollista. Julkisesti noteerattujen REIT-rahastojen hinnat voivat vaihdella huomattavasti, joten sijoittajien on ajateltava pitkällä aikavälillä ja oltava valmiita selviytymään vaihteluista.
Riskit: REIT-indeksirahaston omistaminen voi poistaa suuren osan yksittäisten REIT-yhtiöiden omistamiseen liittyvistä riskeistä, koska rahasto tarjoaa hajautusta, jolloin voit omistaa useita REIT-yhtiöitä yhden rahaston sisällä. Rahaston hinta kuitenkin vaihtelee, erityisesti korkojen noustessa. Varo kuitenkin REIT-yhtiöitä tai REIT-rahastoja, jotka eivät ole julkisen kaupankäynnin kohteena.
Palkkiot: Sijoittajat voivat voittaa kahdella tavalla: kasvavalla osinkovirralla ja pääoman arvonnousulla. Ajan mittaan hyvä REIT-rahasto voi ansaita 10-12 prosentin vuotuisen tuoton, josta suuri osa on käteisosinkoja.
Mistä niitä saa: Voit ostaa REIT-rahaston miltä tahansa välittäjältä, joka sallii ETF- tai sijoitusrahastojen kaupan. ETF-rahastot ovat yleensä palkkiottomia, kun taas sijoitusrahastot saattavat periä palkkion ja vaatia vähimmäismäärän.
Vuokra-asunnot
Yleiskatsaus: Vuokra-asunnot voivat olla loistava sijoitus, jos sinulla on halukkuutta hallita omia kiinteistöjäsi. Jos haluat jatkaa tätä reittiä, sinun on valittava oikea kiinteistö, rahoitettava se tai ostettava se kokonaan, ylläpidettävä sitä ja hoidettava vuokralaisia. Voit menestyä hyvin, jos teet fiksuja hankintoja. Kun asuntojen hinnat viilentyvät vuonna 2023 ja asuntolainojen korot ovat korkeimmillaan, strateginen kiinteistöostos voi onnistua pitkällä aikavälillä hyvin.
Kenelle ne sopivat? Vuokra-asunnot ovat hyvä sijoitus pitkäaikaisille sijoittajille, jotka haluavat hallita omia kiinteistöjään ja tuottaa säännöllistä kassavirtaa.
Riskit: Et pääse nauttimaan siitä helppoudesta, jolla voit ostaa ja myydä omaisuuttasi pörssissä yhdellä klikkauksella tai napautuksella internet-yhteensopivalla laitteellasi.
Mikä pahempaa, saatat joutua sietämään satunnaisia kello kolmen aamulla tulleita puheluita putkipurkauksesta.
Palkinnot: Vaikka asuntolainojen korot ovat nousseet, nyt voi olla edelleen hyvä aika rahoittaa uuden kiinteistön osto, vaikka epävakaa talous voi vaikeuttaa sen todellista pyörittämistä.
Jos pidät omaisuutesi ajan mittaan, maksat vähitellen velkaa pois ja kasvatat vuokria, sinulla on todennäköisesti voimakas kassavirta, kun on aika jäädä eläkkeelle.
Mistä niitä saa: Voit myös kehittää verkostoa, joka voi hankkia sinulle parempia tarjouksia ennen kuin ne tulevat markkinoille.
Mitä on otettava huomioon
Kun päätät, mihin sijoitat, sinun on otettava huomioon useita tekijöitä, kuten riskinsietokykysi, aikahorisontti, tietämyksesi sijoittamisesta, taloudellinen tilanteesi ja se, kuinka paljon voit sijoittaa.
Jos haluat kasvattaa varallisuuttasi, voit valita riskittömämpiä sijoituskohteita, jotka tuottavat vaatimatonta tuottoa, tai voit ottaa enemmän riskiä ja tavoitella korkeampaa tuottoa. Sijoittamisessa riskin ja tuoton välillä on yleensä kompromissi. Tai voit valita tasapainoisen lähestymistavan, jolloin sinulla on ehdottoman turvallisia rahasijoituksia, mutta samalla voit antaa itsellesi mahdollisuuden pitkän aikavälin kasvuun.
Parhaat sijoitukset vuodelle 2023 mahdollistavat molempia, vaihtelevalla riski- ja tuottotasolla.
Riskinsietokyky
Riskinsietokyky tarkoittaa sitä, kuinka paljon kestät sijoitustesi arvonvaihteluita. Oletko valmis ottamaan suuria riskejä saadaksesi mahdollisesti suuria tuottoja? Vai tarvitsetko konservatiivisemman salkun? Riskinsietokyky voi olla psykologinen tai yksinkertaisesti se, mitä henkilökohtainen taloudellinen tilanteesi edellyttää.
Konservatiiviset sijoittajat tai eläkkeelle jäämistä lähestyvät sijoittajat voivat olla tyytyväisempiä siihen, että suurempi osa heidän salkustaan sijoitetaan vähemmän riskialttiisiin sijoituksiin. Nämä sopivat myös erinomaisesti henkilöille, jotka säästävät sekä lyhyen että keskipitkän aikavälin tavoitteita varten. Jos markkinat muuttuvat epävakaiksi, CD- ja muihin FDIC-suojatuille tileille tehdyt sijoitukset eivät menetä arvoaan, ja ne ovat käytettävissäsi silloin, kun tarvitset niitä.
Ne, joilla on vahvempi vatsa, työntekijät, jotka vielä keräävät eläkemunaa, ja ne, joilla on vähintään kymmenen vuotta aikaa ennen kuin he tarvitsevat rahaa, pärjäävät todennäköisesti paremmin riskisalkkujen kanssa, kunhan he hajauttavat sijoituksiaan. Pidempi aikahorisontti antaa mahdollisuuden kestää esimerkiksi osakkeiden volatiliteettia ja hyödyntää niiden mahdollisesti korkeampaa tuottoa.
Aikahorisontti
Aikahorisontti tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, milloin tarvitset rahaa. Tarvitsetko rahat huomenna vai 30 vuoden kuluttua? Säästätkö talon käsirahaa varten kolmen vuoden kuluttua vai aiotko käyttää rahasi eläkkeellä? Aikahorisontti määrittää, minkälaiset sijoitukset ovat tarkoituksenmukaisempia.
Jos sinulla on lyhyempi aikahorisontti, sinun on oltava rahat tilillä tiettynä ajankohtana eikä niitä saa sitoa. Tämä tarkoittaa, että tarvitset turvallisempia sijoituskohteita, kuten säästötilejä, CD-tilejä tai ehkä joukkovelkakirjalainoja. Nämä vaihtelevat vähemmän ja ovat yleensä turvallisempia.
Jos sinulla on pidempi aikahorisontti, sinulla on varaa ottaa riskejä korkeamman tuoton tuottavilla mutta vaihtelevammilla sijoituskohteilla. Aikahorisontti antaa sinulle mahdollisuuden selvitä markkinoiden nousuista ja laskuista, ja toivottavasti voit saavuttaa suurempia pitkän aikavälin tuottoja. Pidemmällä aikahorisontilla voit sijoittaa osakkeisiin ja osakerahastoihin ja pitää niitä sitten vähintään kolmesta viiteen vuotta.
On tärkeää, että sijoituksesi on kalibroitu aikahorisonttiisi. Et halua sijoittaa ensi kuun vuokrarahoja osakemarkkinoille ja toivoa, että ne ovat siellä, kun tarvitset niitä.
Tietosi
Sijoittamista koskevilla tiedoillasi on keskeinen rooli siinä, mihin sijoitat. Sijoitukset, kuten talletukset säästötileille, vaativat vain vähän tietoa, Markkinapohjaiset tuotteet, kuten osakkeet ja joukkovelkakirjat, vaativat kuitenkin enemmän tietoa.
Jos haluat sijoittaa omaisuuseriin, jotka vaativat enemmän tietoa, sinun on kehitettävä ymmärrystäsi niistä. Jos esimerkiksi haluat sijoittaa yksittäisiin osakkeisiin, tarvitset paljon tietoa yrityksestä, toimialasta, tuotteista, kilpailutilanteesta, yrityksen taloudesta ja paljon muuta. Monilla ihmisillä ei ole aikaa investoida tähän prosessiin.
On kuitenkin olemassa keinoja hyödyntää markkinoita, vaikka sinulla olisi vähemmän tietoa. Yksi parhaista on indeksirahasto, joka sisältää kokoelman osakkeita. Jos jokin yksittäinen osake menestyy huonosti, se ei todennäköisesti vaikuta indeksiin paljon. Itse asiassa sijoitat kymmenien, ellei satojen, osakkeiden tulokseen, mikä on enemmänkin panostus markkinoiden yleiseen kehitykseen.
Haluat siis ymmärtää tietämyksesi rajat, kun mietit sijoituksia.
Kuinka paljon voit sijoittaa
Kuinka paljon voit tuoda sijoitukseen? Mitä enemmän rahaa voit sijoittaa, sitä todennäköisemmin kannattaa tutkia korkeamman riskin ja korkeamman tuoton sijoituskohteita.
Jos voit tuoda mukanasi enemmän rahaa, voi olla kannattavaa investoida aikaa tietyn osakkeen tai toimialan ymmärtämiseen, koska mahdolliset tuotot ovat paljon suuremmat kuin säästötileillä.
Muussa tapauksessa se ei ehkä yksinkertaisesti ole aikasi arvoista. Voit siis pitäytyä pankkituotteissa tai siirtyä ETF-rahastoihin tai sijoitusrahastoihin, jotka vaativat vähemmän ajallisia investointeja. Nämä tuotteet voivat myös toimia hyvin niille, jotka haluavat lisätä tiliä asteittain, kuten pitkällä aikavälillä osakkeisiin säästävät usein tekevät.
Yhteenveto
Sijoittaminen voi olla hyvä tapa kartuttaa varallisuutta ajan mittaan, ja sijoittajilla on monenlaisia sijoitusvaihtoehtoja turvallisista, matalamman tuoton omaisuuseristä riskipitoisempiin, korkeamman tuoton omaisuuseriin. Jotta voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen, sinun on ymmärrettävä kunkin sijoitusvaihtoehdon hyvät ja huonot puolet ja se, miten ne sopivat yleiseen rahoitussuunnitelmaasi. Vaikka se tuntuu aluksi pelottavalta, monet sijoittajat hallinnoivat omia varojaan.
Ensimmäinen askel sijoittamiseen on kuitenkin itse asiassa helppo: välitystilin avaaminen. Sijoittaminen voi olla yllättävän edullista, vaikka sinulla ei olisi paljon rahaa.